Şehit Aileleri 5. Konferansı Qamışlo’da başladı

Şehit Aileleri Kurumu 5. Konferansını, “Şehitlerin direniş ruhuyla komünal ve demokratik yaşamı inşa edelim” şiarıyla Qamışlo’da başladı.

Şehit Aileleri Kurumu 5. Konferansını, “Şehitlerin direniş ruhuyla komünal ve demokratik yaşamı inşa edelim” şiarıyla Qamışlo’da başladı. Konferansın açılış konuşmasını Cizîr Kantonu Şehitler Konseyi Eşbaşkanı Fatma Tahir yaptı. Tahir, Rojava devrim kazanımlarının şehitlerin emeği üzerine geliştiğine dikkat çekti.

Şehit Aileleri Kurumu (Saziya Malbata Şehidan–SMŞ) 5. Konferansı, 120 delegenin katılımıyla saat 09.00’da başladı. Qamişlo El Rewadaye düğün salonunda yapılan konferans, “Şehitlerin direniş ruhuyla komünal ve demokratik yaşamı inşa edelim” şiarıyla düzenlendi.

Cizîr Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Abdulkerim Saruhan, Savunma Konseyini Başkanı Rêzan Gülo, TEV-DEM, PYD ve Cizre Kantonu Kurum temsilcilerinin yanısarı çok sayıda şehit yakını da katıldı. Açılış konuşması ve mesajların ardından, Şehit Aileleri Kurumunun bir yıllık faaliyet raporu Kürtçe ve Arapça okundu.

‘ŞEHİTLERİMİZİN DİRENİŞ RUHUYLA DİRENECEĞİZ’

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan konferans divan seçimi ve gündem maddeleri belirlendi. Konferansın açılış yapan Cizirê Kantonu Şehitler Konseyi Eşbaşkanı Fatma Tahir, Sema Yüce ve devrim şehitlerini anarak, Rojava devriminin şehitler geçeği olduğuna dikkat çekti. Fatma Tahir, Kürt halkının özgürlüğüne kavaşması için Kürdistan özgürlük mücadelesinin ilk şehidinden bu güne kadar binlerce şehit verdiğine dikkat çekerek, “Şehitlerimize sahip çıktığımız oranda geleceğimizi koruyabiliriz” dedi

Şehitler Konseyi Eşbaşkanı Fatma Tahir, “Başta Sema Yüce olmak üzere bütün devrim şehitlerinin anıları önüde saygı ile eğiliyorum. Onlar bugünlere gelmemizi sağladılar. Sema yoldaş şahsında tüm şehitlerimizin değerlerine bağlı kalacağımızın sözünü yineliyorum. Şehitlerimizin hayali olan özgür yaşamı inşa etmek ve geliştirmeyi tüm gücümüzle çalışacağımızı belirtiyoruz” dedi.

Cizre Kantonu yasama Meclisi Üyesi Hekim Xêlo da konferasta yaptığı konuşmada Rojava devrimi üzerindeki baskı ve ambargolara dikkat çekti. Xelo şunları belirtti: “Şehitlerimizden aldığımız direniş ruhuyla Rojava üzerindeki komplo ve baskılara karşı direneceğiz ve asla boyun eğmeyeceğiz.”

‘ONURUMLA ŞEHİT DÜŞMEK VARKEN NEDEN GİDEYİM’

Şehit ailelerinin yaşadıkları sorunlar ve kurumsal çalışmaların konu edildiği konferansta, bazı şehit yakınları ile konferansa ilişkin düşüncelerini ve şehit yakını olmanın yaşattığı duygular üzerine konuştuk.

Qamışlolu Şehit Şiwan’ın annesi Necef Sileman Seit ise şöyle konuştu: “Oğlum kahramanca savaşarak şehit düştü. Kendisine Avrupa’ya kaç dediğimde ‘kendi vatanımda onurlu bir şekilde şehit düşmek varken neden başka yerlere gidip öleyim’ demişti. Bu sözünü unutamıyorum. Ona ve bütün şehitlerimize layık olabilmek için şehit aileleri olarak onların mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Şehit Aileleri Kurumuyla, hem şehit yakınları olarak birbirimize destek oluyoruz hem de onların anılarını yaşatmak için çalışma yürütüyoruz. Bu konferansla beraber daha güçlü bir çalışma temposu yakalayacağımızı düşünüyorum.”

‘ŞEHİT DEVRİMİN YARATICISIDIR’

1994’te şehit düşen Mahmut Leheng’in annesi Hanife Mahmut, “Şehit, devrimin yaratıcısıdır. Bugün devrimi yaşıyorsak onların fedakârlıkları sayesinde olmuştur. Yaşadığımız toprakların her bir karışında onların kanı varsa bizde onların bıraktığı bu topraklarda federal sistemi büyüterek, onların hayallerini gerçekleştirmek için çalışacağız. Bu konferansla alınan kararlar, şehitlerin kutsal kanlarıyla gerçekleşen Rojava Devrimi’ni korumak ve geliştirmek içindir” diye konuştu.

Rojava’nın devriminin temel taşı olan şehitlerin, aileleri ile dayanışma ve her türlü sorunlarına destek sunmak için amacıyla düzenlenen konferans Qamişlo El Rewadiye düğün salonunda devam ediyor. 

...