Şehit kızı Peyman üç yaşında...

Ali Huso (Erdal) YPG saflarına katılmadan yirmi gün önce Peyman dünyaya geliyor. Çocuğun adının Peyman olmasını babası Erdal istiyor. Peyman daha öncesinde Gur Huso köyünde çetelere karşı kahramanca savaşıp şehit düşen bir Kürt kızı.

Rojava devrimi her yaştan her kesimden insanların büyük direnişi ve fedakârlığıyla adım adım her geçen gün daha da olgunlaşıp umut kaynağı oldu. Çocuk- yaşlı, kadın- erkek, köylü- kentli genellikle tüm aile bireyleri bu umut devriminin solmaması için büyük fedakârlıklarda bulundu.

Bu örneklerden biriside Gur Huso ailesi. Gur Huso ailesi hem geçmiş zamanda PKK mücadelesine verdiği katkı ve bağlılık hem de Rojava devrimine katılımıyla genel durumun özgünde en önemli yansıması, örneği. Gur Huso ailesi Gıre Spi kasabasının 5 km güney doğusunda Gur Huso köyünde yaşıyorlar. Köy yaklaşık on beş hane ve hepsi akraba. O yüzden köye de bu isim verilmiş.

Gur Huso ailesinin büyüğü evin ve köyün en saygın kişisi Huso Gur. Huso kalp ameliyatı olmuş. Sessiz sakin ama bilinci yerinde yatağında uzanmış dinleniyor. Ziyaretçileri hiç eksilmiyor ameliyatlı hasta yorgun haline rağmen ziyaretçilerini uzanarak değil yatağında oturarak karşılıyor. Kısık sesiyle her ziyaretçisini büyük bir saygıyla dinleyip sohbet ediyor. Huso Gur Huso yaklaşık elli beş yaşında. Bütün Rojava halkının genelinin çektiği acıları çekmiş ama yarınlara dair umudunu da hep diri tutmuş. O yüzden PKK mücadelesine de Rojava devrimine de katılmaktan katkı sunmaktan geri kalmamış. Ameliyat masasına bağlı bulunduğu YPG mevzilerinden çıkarak gitmiş iyileşip tekrar mevzilere dönmeyi en büyük umudu olarak vurguluyor.

Odası ziyaretçi dolup taşıyor. Hem gelen ziyaretçiler hem de ev halkı her dakika yanında. Ev halkı çocuğundan yaşlısına kadar dedelerini yalnız bırakmıyorlar. Odadaki kalabalıkta en dikkat çekici olan Peyman. Peyman herkesin ilgi ve moral kaynağı. Üç yaşında şirin bir kız çocuğu. Peyman bütün ziyaretçilerin yanına rahatlıkla gidiyor bütün ziyaretçiler de Peyman’a büyük bir ilgi gösteriyor. Bu ilginin sebebi hem çok sevimli bir kız çocuğu olması hem de doğumundan yirmi gün sonra ona ismin veren babasını DAİŞ çeteleriyle verilen savaşta 22 Mart 2013’te daha yirmi günlükken kaybetmesi. Bu durum ailenin hikayesini daha da ilgi çekici kılıyor. Üç kuşak nesil bir hikaye hala mevzilerde yer almak isteyen bir dede şehit düşen oğul ve onların kanatları altında büyüyen Peyman.

Peyman’ı tanıdıkça şehit baba geliyor hemen akla. Kimdi, nasıl yaşadı, nasıl şehit düştü?

Peyman’ın babası Ali Huso (Erdal) 1994 yılında dünyaya geliyor. Annesi Berge Dılbirin’in anlatımıyla ailenin göz bebeği. Bütün köyün sevdiği ağır başlı bir çocuk. Sessiz sakin duruşu herkes tarafından sevilip saygıyla karşılanmasına sebep oluyor. Ondandır ki anne Berge, Erdal YPG ye katılım yapacağı zaman endişelenmiş onun bu sessiz ve sakin haliyle savaş ortamında yapıp yapamayacağı endişesine girmiş. Şehit Erdal ailenin en büyük erkek çocuğu bu yüzden onu daha genç yaşta evlendiriyorlar.

Erdal evlendiğinde 18 yaşındaymış. Rojava devrimi başlayıp Halk Savunma Birlikleri oluştuğunda hiç tereddüt etmeden YPG saflarına katılıyor. Katılım yaptıktan sonra askeri eğitimden geçiyor eğitim sonrası tabur komutanı olarak cephede yer alıp çetelere karşı savaşıyor.  ErdaI, Siyabend ve Hebun adlı iki arkadaşıyla 22 mart 2013 de Gıre Spiye bağlı Tabeş köyünde DAİŞ’le savaşta şehit düşüyor. Şehit düştüğünde 19 yaşındaydı.

Ali Huso (Erdal) YPG saflarına katılmadan yirmi gün önce Peyman dünyaya geliyor. Çocuğun adının Peyman olmasını babası Erdal istiyor. Peyman daha öncesinde Gur Huso köyünde çetelere karşı kahramanca savaşıp şehit düşen bir Kürt kızı. Baba Erdal onun bu savaşçılığı ve kahramanlığından çok etkileniyor. Şu an tüm Kürdistan genelinde artık genelleşmiş olan şehitlerin ismini çocuklarına verme bu ailede de etkili oluyor.

Peyman odanın evin şenlik ve enerji kaynağı. Oradan oraya koşmak onu da yoruyor. Babaannesinin kucağında uykuya dalıyor…

...