Semalka yetkilisi: Semalka açık ama herkese değil

Semalka Sınır Kapısı Genel Sorumlusu Aras Fetah, “KDP sadece basına kapı açıldı demek için bu adımı attı. Ama uygulamada büyük sıkıntı yaratıyorlar’’ dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) tek taraflı kararıyla 16 Mart’ta kapatılan Semalka Sınır Kapısı’nın, halkın ve siyasi partilerin yoğun tepkileri sonucunda 7 Haziran günü açıldığı duyurulmuştu.

Roj News Haber Ajansı’na konuşan Semalka Sınır Kapısı Genel Sorumlusu Aras Fetah, “Öyle sanıyoruz ki, Güney Kürdistan yönetimi sadece kapı açıldı demek için bunu yaptı, ama pratikte kapıdan geçmek isteyen insanlara ve tüccarlara çok fazla sorun çıkarıyorlar” şeklinde konuştu.

‘TÜCCARLARA BASKI YAPILIYOR’

Semalka Sınır Kapısı’nın açıldığının duyurulduğu 7 Haziran gününden bu yana yaşananları Aras Fetah, şöyle anlattı: “İlk gün sadece 13 aracın geçişine izin verdiler. Perşembe günü bu sefer tüccarlara sorun çıkardılar. ‘Kimse 25 tondan fazla eşya geçirmeyecek’ dediler. O gün sadece 6 ton şeker geçmesine izin verdiler. Dün (11 Haziran) biraz iyiydi, 100 ton şekerin geçmesine izin verdiler. Ama o gün de bu sefer tüccarlara ‘herkes sadece bir kalem eşya geçirebilir’ dediler. Tüccardır, birkaç kalem mal getirmiş. Bırakmadılar geçirsinler. Kapıda beklettiler. Bazı tüccarlara da ‘sadece bir sefer eşya götürebilirsiniz’ diyorlar. Tüccarlar güney kapısına sabah geliyor ama akşama kadar bekletiyorlar. Ayrıca istediklerine izin veriyor istemediklerine keyfi olarak izin vermiyorlar.”

‘ROJAVA’DAN GEÇİŞLERE İZİN YOK’

Fetah, Rojava’dan Güney Kürdistan’a eşya geçirilmesine ise KDP’li yetkililerin hiç bir şekilde izin vermediğini belirterek, “Şimdiye kadar Rojava’dan tek bir şeyin dahi Güney’e geçmesine izin vermediler. Kapıda kuyruk oluşmuş ama Güney’e geçişlere izin vermiyorlar” diye konuştu.

‘GAZETECİLER DAHİL KİMSE ROJAVA’YA GEÇİRİLMİYOR’

Semalka Sınır Kapısı’ndan Güney Kürdistan’dan Rojava’ya geçişlere ilişkin olarak da Fetah şöyle konuştu: “Sadece Rojava kimliği olanların geçişine izin veriyorlar. Onun dışında kimse kapıdan geçemiyor. Yabancı gazeteciler gelmek istedi, izin vermediler, hepsini kapıdan geri çevirdiler.”