GÖRÜNTÜLÜ

Şengal: Musul hamlesi etraftaki ilçeler alındıktan sonra mümkün olacaktır

YBŞ Genel Komutanı Mazlum Şengal, Şengal cephesinde gelişen Musul operasyonunun birinci aşamasını başarıyla tamamladıklarını ve ikinci aşamaya geçtiklerini söyledi.

YBŞ Genel Komutanı Mazlum Şengal, Şengal cephesinde gelişen Musul operasyonunun birinci aşamasını başarıyla tamamladıklarını ve ikinci aşamaya geçtiklerini söyledi. İkinci aşamada Musul kuşatmasında engel olacak yerlerin hedefleri arasında olduğu söyleyen Şengal, “Tehlikeyi kapımızdan uzaklaştırdık. Êzidîlere topraklarına dönmeli ve YBŞ’ye destek vermeli” dedi. 

Yekîneyên Berxwedana Şengal (YBŞ) Genel Komutanı Mazlum Şengal, Şengal’de başlatılan hamlenin esas hedefinin Musul olduğunu söyleyerek ekledi: “Hamlenin ikinci ve üçüncü aşamaları var. Strateji ve güzergah belli: Musul. Ama öncesinde etrafındaki ilçeler ve köyler alınmalı. Bu sağlandıktan sonra güçler yeniden bir araya gelerek büyük Musul operasyonu için tartışıp planlama yapacaktır.

Musul operasyonu planlandığı gibi sürüyor. Umarız Musul’un özgürleşmesini engelleyen siyasi ve askeri çelişkiler son bulur ve başta peşmergeler olmak üzere herkes bu operasyondaki yerini alır.”

“Esas olarak hamlemiz 11 Mart’ta Mediba’ya yönelik gelişti ve 21 Mart’ta köy kuşatmaya alındı. Bu hamle esas olarak Musul’u özgürleştirme hamlesinin bir parçası olarak başladı. Sonrasında Irak ordusu da Maxmur bölgesinde civar köyleri DAİŞ’ten temizleme operasyonu başlattı” diyen Şengal, ancak esas Musul hamlesinin de çevredeki ilçelerin özgürleştirilmesinden sonra başlayacağını sözlerine ekledi.

Mediba hamlesinde stratejik önemde başarılar elde ettiklerini de sözlerine ekleyen Şengal, “Şengal’in merkezi köyleri olan Tılêzer ve Siba Şex Xıdır özgürleştirme temelinde başlayan Mediba operasyonu bu anlamda Musul’a hazırlık olduğu kadar Baac ilçesi için bir hamledir. Bu hamlemiz bahsettiğimiz alanlar tümden özgürleştirilene kadar değişik biçimlerde ama kesintisiz devam edecek” diye konuştu. 

‘STRATEJİK ÖNEMDE YERLER ALINDI, DAİŞ’İN İKİ CEPHESİNDEN BİRİSİ KIRILDI’

Mediba alanının askeri açıdan stratejik bir öneminin olduğuna dikkat çeken Şengal, şöyle konuştu: “Biz bu alanları almadan önce DAİŞ çeteleri arazi bakımından daha avantajlı pozisyondaydı. DAİŞ’in halkımıza ve alanlarımıza yönelik saldırı yaptığı iki cepheden birisi Mediba hamlesiyle kırıldı. Şengal’in batısı tümden çetelerden temizlendi. Böylece hem Şengal’e gelebilecek saldırılar önlenmiş oldu hem de geniş bir coğrafyada denetim sağlandı. 

Önemli bir başarı ve husus da 47. Anayol -ki Musul ve Telafer’e gidiş güzergahıdır- çetelerden temizlenmiş olmasıdır. Böylece Musul’u özgürleştirmek için bir yol açılmış oldu. Bir diğer önemli husus da çok geniş bir alanın YBŞ kontrolüne geçmiş olması. Bu, bizim için DAİŞ ile mücadele konusunda çok önemli avantajlar sağlıyor. Özgürleştirilen alanlar, askeri stratejilerimizi ve taktiklerimizi uygulayabilme imkanı sağlıyor.” 

‘SINIR HATTINDAKİ DAİŞ GÜÇLERİNİ YPG KIRDI’

Şilo Şehitleri İntikam Hamlesi olarak adlandırdıkları hamleye başlamadan önce birçok güçle temasa geçerek operasyona katmak istedikleri bilgisini veren YBŞ Genel Komutanı, YPG’nin ve HPG gerillalarının operasyonda önemli roller üstlendiğini kaydetti. 

“Biz, bölgenin geneli için büyük bir tehdit ve tehlike olan Musul’daki DAİŞ varlığını sonlandırmak istiyoruz. Bölgede var olan başka güçleri de operasyona katmak istedik. Çünkü DAİŞ, bölgedeki bütün halkların ve toplumsal kesimlerin sorunudur. Bu hamleyi başlatan güç YBŞ’dir ve sınır hattında bulunan YPG ve YPJ güçleri bize büyük bir destek sundular” diyen Şengal sınır hattındaki DAİŞ’i asıl kıran gücün YPG olduğuna da dikkat çekti. HPG güçlerinin de kendileriyle birlikte hareket ettiğini, askeri, taktik ve savaş konusunda önemli destekleri olduğunu sözlerine ekledi.

‘BİRİNCİ AŞAMA TAMAMLANDI, GÜZERGAH MUSUL’ 

Planladıkları hamlenin birinci aşamasının başarıyla tamamlandığını kaydeden Şengal, hareket alanlarının Şengal ve bağlı köylerle sınırlı kalmayacağını ve ikinci aşamaya geçtiklerini açıkladı. Şengal sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci aşama sona erdi, amaçlanan yerler alındı. Ama ikinci ve üçüncü aşamalar olacak. Operasyonun hareket güzergahı Musul’a doğru olacak. Önümüzdeki günlerde ikinci aşama devreye girecek. Musul kuşatması için engel olan bölgeleri temizlemekle başlayacağız. Elbette ki hareket alanımız Şengal ile sınırlı olmayacak. Operasyon güzergahında bulunan Arap halkının yaşadığı köy ve yerleşim yerleri de DAİŞ’ten temizlenip özgürleştirilecek.”

‘BÜYÜK OPERASYON ÖNCESİ YENİDEN PLANLAMA YAPMAK GEREKİR’

Irak ordusu ile daha önce çeşitli görüşmeler yaptıklarını söyleyen YBŞ Genel Komutanı Mazlum Şengal, “Irak ordusuyla operasyon konusunda diyaloglarımız, tartışmalarımız oldu. Şu ana kadarki operasyonlar tartışmalar çerçevesinde planlandı ve öyle hareket edildi. Şimdi Şengal’de biz, Maxmur bölgesinde Irak ordusu bir operasyon halinde. Musul’un etrafı temizlenince Musul merkezinin özgürleştirilmesi operasyonu için yeniden tartışmak gerekecek. Büyük operasyon için ortak hareket etme konusu o zaman gündeme gelebilir” dedi.

‘DOĞRU STRATEJİ UYGULANIYOR’

Operasyonun parça parça yürümesinin normal olduğunu söyleyen Şengal, “Doğru stratejinin uygulandığını ve savaş içerisinde taktik değişikliklerin olabileceğini” kaydetti. Mazlum Şengal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Evet, operasyon parça parça yürüyor. Ramadi, Maxmur, Şengal farklı alanlar ve buralarda güçler operasyon yapıyor. Bu, doğru bir stratejidir. Etraf ilçeler ve bölgeler temizlenmeden doğrudan Musul’a zaten ilerlenemez. Kaldı ki o durumda güçler, her yönden saldırıya açık hale gelmiş olur. Sonuç olarak, parça parça ilerlemek, DAİŞ’i Musul’a sıkıştırmak, bağlantılarını kopararak büyük operasyona girişmek, doğru stratejik yaklaşımdır. Şimdi uygulanan da budur. Ancak savaş içinde düşmanın pozisyonuna göre, yeni durumlara göre taktikler değişkendir, değişebilir. Operasyonun güzergahı bellidir, ama diyelim ki düşman başka yerden saldırdı, taktik değişiklikler olur ama belirlenen strateji esastır.”

‘MUSUL’UN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇELİŞKİLERİN BİR YANA BIRAKILMASI GEREKİYOR’

Koalisyonun hava desteğini alan Irak ordusunun Maxmur’da tek başına operasyona başlamasını ve peşmerge güçlerinin operasyona katılmamasını da değerlendiren YBŞ Genel Komutanı, “Musul’u özgürleştirmek herkesin görevi. Umarım siyasi ve askeri çelişkiler en kısa zamanda çözülür ve herkes operasyonda yer alır” şeklinde konuştu. 

Irak ordusunun tek başına Musul’u kurtarmak isteyebileceğini, ama bu durumda bazı engellerle karşılaşacağını da söyleyen YBŞ Komutanı Mazlum Şengal şöyle konuştu: “Irak ordusu tek başına Musul’u kurtarmak isteyebilir. Ama bu durumda bazı engellerle karşılaşacaktır. Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında askeri çelişkilerin yanı sıra çözülmemiş siyasi meseleler de var. Irak ile Güney Kürdistan arasındaki sorunların çözülmesine dönük görüşmelerin olduğunu biliyoruz. Irak ordusunun Maxmur’da tek başına operasyona başlaması bu sorunların aşılmadığını gösteriyor. Sorunlar ve çelişkileri derindir, umarım çözerler ve Musul operasyonunda bütün güçler yer alır. Çünkü Musul’un özgürleştirilmesi sorunu, tek başına Irak merkezi hükümetinin ya da Güney Kürdistan’ın değil hepimizin sorunudur.”

ÊZİDİ HALKIMIZ TOPRAKLARINA DÖNEREK YAŞAMINI YENİDEN İNŞA ETMELİ

“Rakka ise Rakka, Musul ise Musul, Baac ise Baac. Nerede DAİŞ varsa, nerede esirler varsa, insanlar zulüm altındaysa gidip kurtarmaya hazırız” diyen Şengal, halklara karşı sorumluluklarının gereği olarak DAİŞ ile her yerde savaşmaya hazır olduklarını söyledi. Êzidî halkına da YBŞ için seferber olmaları çağrısı yapan YBŞ Genel Komutanı Mazlum Şengal, “Yeni bir fermana asla izin vermeyeceğiz. Halkımız Şengal’e, kutsal topraklarına dönerek yaşamlarını yeniden inşa etmelidir” dedi.

“Halkımız ve halklarımıza karşı sorumluluklarımız var” diyen Şengal şöyle konuştu: “Öncesinde olduğu gibi Şengal’i özgürleştirdiğimiz günden bugüne kadar da sürekli olarak savaşıyoruz. Birçok köyü özgürleştirdik, onlarca esiri düşmanın elinden kurtardık. Şengal’in batısı ve kuzeyi güvenli durumdadır. İnsanlarımız Şengal’e, kendi öz topraklarına dönüp yaşamlarını yeniden inşa edebilirler. Êzidî halkımız kendi öz güçleri olan YBŞ’ye inansınlar, güvensinler. Halkımızı koruyacak bir gücümüz var artık. Şengal’in güvenliği için elimizden geleni yapıyoruz. Yeni bir fermana asla izin vermeyeceğiz. Tehlikenin kapımıza gelmesine izin vermeyeceğiz. Halkımızın YBŞ için seferber olmalarını, bizlere destek olmalarını bekliyoruz.”