Silopi kaymakamlığından ‘evlerinizi boşaltın’ baskısı

AKP’nin “kamulaştırma” adı altında işgal kararını aldığı ilçelerden biri olan Silopi’de, Silopi kaymakamlığından halka evlerini boşaltmaları yönünde haber gönderdiği ortaya çıktı.

AKP’nin “kamulaştırma” adı altında işgal kararını aldığı ilçelerden biri olan Silopi’de, Kaymakamlığın halka evlerini boşatmaları yönünde haber gönderdiği ortaya çıktı. ANF’ye konuşan Silopi İlçe Eşbaşkanı Aycan Azman, “Dün ziyaret ettiğimiz aileler bize kaymakamlığın 2 gün içerisinde evlerini boşaltmalarını istediğini bildirdiler” dedi. HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise “kamulaştırma” kararının AKP hükümetinin 2014 yılında hazırladığı “çökertme planı”nın bir parçası olduğuna dikkat çekerek, Kürt halkının bu gasp ve işgale planına geçit vermeyeceğini vurguladı. 

‘AİLELERİN GİDECEK YERİ YOK’

AKP’nin yıktıktan sonra “kamulaştırma” kararı aldığı ilçelerden Silopi’de halkın tüm tepkilerine rağmen evlerin yıkımı sürürken, Silopi Kaymakanlığı tarafından halka evlerini boşaltmaları yönünde baskı yapıldığı öğrenildi. Dün Silopi’de mahalle sakinlerini ziyaret eden Silopi İlçe Eşbaşkanı Aycan Azman, ailelerin valilikten 2 gün içerisinde evlerini boşaltmaları istendiğini söylediklerini bildirdi. Ailelerin çok endişeli olduğunu aktaran Azman, “Ailelerin gidecek bir yeri yok” dedi. Silopi’de 6 mahalle için acele kamulaştırma kararı alındığını hatırlatan Azman, tüm tepkilere rağmen, Başak mahallesinde iki gün önce başlayan yıkımların sürdüğünü ve güvenlik güçlerinin evlerini yıkmasına engel olmaya çalışan insanların üzerine saldırıp gaz sıktığını anlattı. 

BİRLİK: İŞGAL ÇÖKERTME PLANININ BİR PARÇASI

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise, Sur ve Silopi’de alınan “kamulaştırma” kararlarının AKP hükümetinin 2014 yılında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına hazırlattığı “çökertme planı”nın bir parçası olduğuna dikkat çekti. Bu plan çerçevesinde kaç kişinin öldüreceği kadar her şeyin önceden belirlendiğini kaydeden Birlik, “1990’lı yıllarda insanlar nasıl köyleri yakılıp zorla göce tabii tutulduysa şimdi de ‘afet bölgesi ilanı’, ‘kamulaştırma’ adına Kürt halkına aynı zulüm dayatılıyor” diye konuştu.

Bu kamulaştırma kararının AKP’nin Şark Islahat Planı olduğunu altını çizen Birlik, hükümetin bir taraftan TOKİ’ler üzerine kendisine bir rant kapısı açarken, diğer bir taraftan da halkın yaşam alanlarını zorla gasp etmeye çalıştığına işaret etti. Kürt halkının bu gasp ve işgale geçit vermeyeceğini vurgulayan Birlik, dün olduğu gibi bugün de bu planın boşa çıkartılacağını söyledi.