Şırnaklılar: Evimize geri dönmek istiyoruz

Saray çetelerinin düzenlediği soykırım saldırıları sonucu göç etmek zorunda kalan Şırnaklılar, “Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz” diyerek, yasağın derhal kaldırılmasını istedi.

Saray çetelerinin düzenlediği soykırım saldırıları sonucu göç etmek zorunda kalan Şırnaklılar, “Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz” diyerek, yasağın derhal kaldırılmasını istedi.

Saray çetelerinin "Operasyon bitti" açıklamasına rağmen 89 gündür düzenlenen saldırılar nedeniyle yakın bölgelere göç eden Şırnaklılar, evine dönmek için gün sayıyor. Cizre’ye göç eden ve ev bulamadıkları için 2-3 aileyle bir araya gelerek ev tutan Şırnaklılar yasağın kalkmasını istiyor. 

Bahçelievler Mahallesi'nde oturan 8 çocuk annesi Bahar Acur (50), saldırıların başlamasıyla birlikte çocuklarını Cizre’ye gönderdiğini söyledi. Şırnak’tan çıkmak istemediği için eşiyle birlikte yasağın 25'inci gününe kadar evde kaldıklarını söyleyen Acur, "25 gün tank top altında kaldık. Dışarı çıkamıyorduk. Komşularımızdan da birkaç kişi kalmıştı. Sonra sular da kesilince gelmek zorunda kalmışlar. Çünkü dışarı çıktığın an vurulma ihtimalin vardı" sözleriyle yaşadıklarını anlattı. 

Cizre’ye geldikten sonra hamile olan gelini ve 8 çocuğuyla birlikte 3 odalı bir eve yerleştiğini söyleyen Acur, 3 aydır Cizre’de olduklarını ve eşinin çalışmadığını dile getirdi. Ellerinde avuçlarında bir şey kalmadığını söyleyen Acur, "Kendi evimizi özledik. Ev kalmış mı kalmamış mı onu da bilmiyoruz. Kalmamışsa da biz evimize gideceğiz. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Ateş üstündeyiz burada. Çocuklarımızın işi gücü orada. Şırnak'tan başka barınacak yerimiz yok" şeklinde konuştu.

Kendileriyle birlikte 3 aileyle aynı evde yaşadıklarını dile getiren Hüsna Okan (27) ise, 4 çocuğuyla birlikte çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Cizre’nin Nur Mahallesi'ne yerleşen Okan, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Atatürk Mahallesi'nde kalıyorduk. Çocuklarım 'hadi gidelim' dediler. Ben de 'nereye gidiyoruz burası bizim topraklarımız' dedim. Sokağa çıkma yasağı başlamadan önce sürekli silah ve patlama sesleri geliyordu. Sonrasından polisler anons yapıyorlardı. 'Sokağa çıkma yasağı saat 7'de başlayacaktır' diye. Çocuklarım korkuyordu. Çocuklarım için çıktım."

Cizre’ye geliş sırasında zorluklar yaşadığını söyleyen Okan, çıktığında yanında hiçbir eşya getirmediğini ifade etti. Yasağın kalkması için gün saydığını söyleyen Okan, "Yasak bugün kalksa, bugün kalkar giderim evime. Biz evimize ne olduğunu çok merak ediyoruz. Çünkü orayı şuan yakıp yıkıyorlar. Biz gerekirse yakılmış ve yıkılmış evlerimizin önüne çadır kurarız. Şimdi aşırı sıcaklıklar başladı. Burada yapamıyoruz. Kendi topraklarımıza dönmek istiyoruz" dedi.