Siyasi soykırım operasyonlarında 22 gözaltı

Urfa, Muş, Bitlis, Şırnak, Ağrı, Bitlis, Van ve Mardin’de yapılan gözaltı operasyonlarında 22 kişi gözaltına alındı.

Urfa'nın Bozova ilçesinde DBP'li belediyeye polis baskın düzenlendi. Zırhlı araçlar ve bomba arama köpeği ile belediyeye gelen polis, çalışanları dışarı çıkardı. Daha sonra Eşbaşkan Zeynel Taş eşliğinde arama başlatan polisler, 2 saat arama yaptı. Baskının daha önceden Urfa Valisi'nin kararların ilçe kaymakamına imzalatılması zorunluluğuna uyulmadığı gerekçesi ile yapıldığı belirtildi. Suruç Belediyesi'ne KHK kapsamında kayyum atanmasından sonra, vali DBP'li Bozova, Halfeti ve Viranşehir belediyelerinin tüm kararlarını ilçe kaymakamlarının onayına sunması talimatı vermişti. Belediyeler ise bu kararı tanımamış, aldıkları kararları kaymakam onayına sunmamış ve ilçelerdeki belediyecilik faaliyetleri durma noktasına gelmişti.

Polis aramadan sonra belediye binasından ayrılırken, valilik müfettişlerinin evrakları incelemesi için bir odanın tahsis edildiği öğrenildi.

MALAZGİRT

Muş’un Malazgirt Belediyesi'ne de sabah saatlerinde polis baskın düzenledi. Belediye Eşbaşkanı Halis Coşkun gözaltına alındı. Polisin belediye binasındaki aramaları devam ediyor. 

GÜROYMAK

Bitlis'in Güroymak ilçe belediye binası ile eşbaşkanların evine sabah saatlerinde polis baskın düzenledi. Güroymak Belediyesi Eşbaşkanları Emin Özkan ve Senayet Ata ile DBP eski yönetecisi M. Sıddık Taşdemir gözaltına alındı. 

MARDİN

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum sonrası Kültür Daire Başkanı Mehmet Arif Dağ ve basın birimi çalışanları Meltem Aslan, Haşim Abak ile Yusuf Erdem gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 4 kişi Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

BAŞVERİMLİ

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli (Tilqebîn) Belde Belediyesi Eşbaşkanı Tahir Aytış ve belediye çalışanları Abdulvahit Avar ile Haşim Bilgin dün gece yapılan ev baskınları sonucu gözaltına alındı. Evlerde yapılan aramalarda gözaltına alınan kişilerin teknik malzemelerine el konuldu. Gözaltına alınanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde belediyede Satın Alma Departmanı’nda görevliyken kayyum tarafından işine son verilen Ekrem İnedi evine yapılan baskın ile gözaltına alındı. Dün gece saatlerinde yüzleri maskeli polisler, evine baskın düzenledikleri İnedi’yi gözaltına aldı. Baskın sırasında İnedi’ye evde bulunmayan eşi sorulurken, evdeki, telefon, bilgisayar gibi teknik malzemelerin yanı sıra kırmızı, sarı, yeşil bilekliğe de el konuldu. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen İnedi, Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Van’ın Muradiye ilçesinin Yenişehir ve Kandahar mahallelerinde sabah saatlerinde birçok adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Düzenlenen baskında E.D. isimli çocuk ile Turgay Çetinkaya ve Osman Çayır gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 3 kişi Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde sabah saatlerinde özel harekat timleri ve askerler Kentpınar, Atatürk mahalleleri ile Akyolaç köyünde bir çok eve baskın düzenledi. Baskın sonucunda HDP İlçe Eşbaşkanı Ercan Taştan, HDP ilçe yöneticisi Kazım Çiçek ve Hanifi Zorbay, Sedat Işık ve Kadir Gökmen gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişi ardından Ağrı’ya sevk edildi. 

Bitlis'in Tatvan ilçesinde ise HDP İlçe Yöneticisi İlhan Aksoy ve HDP Bitlis İl Yöneticisi Hamza Özkan evlerine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen parti yöneticileri ilçe emniyet müdürlüklerine götürüldü.

Diğer taraftan DBP Mardin merkez, Derik, Mazıdağı, Nusaybin, Savur, Dargeçit, Ömerli ve Kızıltepe eşbaşkanları ve yöneticileri Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. 1 Kasım'da yapılan operasyon ile gözaltına alınan ve Mardin Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 31 partilinin sevk edildikleri adliyedeki işlemlerine başlandı.