STÖ'ler AKP yangınlarına karşı Dersim'e gidiyor

Munzur Çevre Derneği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, devletin çıkardığı yangınları engellemek için İstanbul’dan Dersim’e doğru yola çıktı.

Dersim’de AKP'nin doğa katliamına sessiz kalamayacaklarını belirten Munzur Çevre Derneği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, İstanbul’dan Dersim’e yangına müdahale etmek için yola çıktı. 2 otobüs ile yola çıkanların yarın sabah saatlerinde Dersim’e ulaşması bekleniyor.

'SAHİP ÇIKMAK İÇİN YOLDAYIZ'

Munzur Çevre Derneği İstanbul Şube Başkan Vekili Ali Yıldız, devletin 1938’den beri Dersim üzerinde özel bir politika uyguladığını kaydederken, “1938’de insanlarımızı yakan devlet bugün doğamızı katlediyor. Batı bölgelerinde ranta yönelik yangınlar çıkaran devlet, Munzur coğrafyasında ise insansızlaştırmaya yönelik girişimlerle ekosistemi katlediyor. Doğa katliamı ile insanlar göçe zorlanıyor. Biz bu katliama izin vermeyeceğiz. Orada yaşananları göz önüne sermek ve doğamıza sahip çıkmak için yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İstanbul 2’nci Bölge Eş Başkanı Nergiz Güzel, devletin yıllardır aynı politika ile hareket ettiğine değinerek, “Biz artık bu katliam politikasına izin vermeyeceğiz. Doğamızın katledilmesine dur demek için yola çıkıyoruz” dedi.

'DÜN CİZRE VE NUSAYBİN'İ, BUGÜN DERSİM'İ YAKIYORLAR!'

DAD Avcılar Şube Başkanı Özgür Bulan ise, Dersim’deki yangınların politik olduğunu söyleyerek, Aleviler için kutsal sayılan mekanların devlet tarafından özellikle yakıldığını dile getirdi. Coğrafyalarında çıkan yangına karşı durmak için yola çıktıklarını ifade eden Bulan, şöyle dedi: “Devlet şiddet politikalarından bir an önce vazgeçmeli. Kendi coğrafyamızda mülteci gibi yaşıyoruz. Dün Cizre, Sur ve Nusaybin’i yaktılar bugün Dersim’i yakıyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz ve sonuna kadar direneceğiz."

Otobüsler açıklamanın ardından yola çıktı.