Stockholm'de ”Dünya Kobanê Günü” kutlandı

Dünya Kobanê Günü İsveç'in başkenti Stockholm'de hafta sonu PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ve Süryani Ulusal Konseyi Başkanı Bessam İshak’ın da katıldığı bir etkinlikle kutlandı.

Kobanê direnişi ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve Ey Raqip marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte, Kobanê'nin DAİŞ çetelerinin saldırısından önce ve sonraki durumunu, YPG/YPJ savaşçılarının direnişini anlatan film gösterildi.

Etkinliğin modaretörlüğünü yapan Rojava Komiteleri'nden Erik&Ster, Kobanê'de gösterilen kahramanca direnişin sadece Ortadoğu ve dünyanın ezilen halkları için değil aynı zamanda Avrupa ve batılı ülkelerde yaşayan halklar, insan hakları savunucuları için ilham kaynağı olduğunu, dünyanın pek çok yerinde demokratik.devrimci hareketlerin örgütlenmeleri ve çalışmalarına ivme kazandırdığına vurgu yaptı.

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kobanê'nin DAİŞ çetelerinin yoğun saldırıları, bazı komşu ülkelerinin düşmanca tutum ve amborgalarına rağmen kuşatmadan zaferle çıktığını ve DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattığını hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

”Kobanê direnişi Türkiye, Irak, İran ve Suriye bölgesel güçler ile ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin bölgeye yönelik planlarını gözler önüne serdi.  Kobanê savaştan zaferle çıktı. Bu zafer sadece Kürtlerin değil Arap, Asuri-Süryani ve bölgede yaşayan halklarındır.”

Kobanê direnişinin Kürdistan'ın dört parçasında; Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava'da yaşayan Kürtleri birleştirdiğini ama aynı zamanda ağır bir bedel ödediğini, Kürdistan'ın dört parçası ve dünyanın pek çok ülkesinden gelen çok sayıda gönüllünün şehit düştüğünü söyledi.

Osmanlı devletini yeni baştan kurmak isteyen Türkiye'nin Rojava, Şengal ve Musul'u ele geçirmek istediğini belirten Muslim, ”Türkiye Suriye'ye girerek ülkenin topraklarının bir bölümünü işgal etti. Türk ve Erdoğan rejimi, Bakur'da Şırnak, Silopi, Cizre'de toplu katliamlar gerçekleştirdi. Burada Erdoğan'ın yaptıkları DAİŞ'ın Kobanê'de yaptıklarından farklı değildi” şeklinde konuştu.

Kobanê direnişinin bölgede yaşayan Kürt, Arap, Asuri-Süryani ve diğer halklarla birleşildiği takdirde düşmanın yenilgiye uğratılabileceğini gösterdiğini söyleyen, tüm halkların adil ve eşit bir biçimde bir arada kardeşçe yaşadıkları Rojava'daki sistemi sonuna kadar savunacaklarına belirtti. Muslim, Rojava ile dayanışma içinde olan İsveç ve dünya halklarına teşekkür etti.

Konuşmanın ardından Lübnan Kürtleri, Muslim'e kendi yaptıkları büyük boy bir PYD armasını takdim etti.

ROJAVA BÖLGEDE YAŞAYAN TÜM HALKLAR İÇİN MODEL OLUŞTURUYOR

Süryani Ulusal Konseyi Başkanı Bessam İshak da, Kobanê'nin sadece zaferin sembolü olmakla kalmayıp geleceğin Suriye'sinin nasıl olması gerektiğini, başka bir sistemin, tüm halkların kardeşçe bir arada yaşayabilecekleri demokratik bir sistemin olanaklı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Rojava'da yaşayan halkların artık kendi ana dilleri, kültürleri ve etnik kimliklerinden eşit olmasından onur duyduklarını söyleyen İshak, ”Hiç bir dil ve kültürün diğeri üzerinde üstünlüğü yok. Bu nedenle Kobanê ve Rojava bölgede yaşayan tüm haklar için model oluşturuyor” şeklinde konuştu.

DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye saldırıya geçmesinden sonra da bir süre  ilçede kalan ve direnişi yakından izleyen İsveçli gazeteci Joakim Medin ise gözlemlerini katılımcılarla paylaştı ve tüm dünyanın DAİŞ çetelerinin nasıl tehlikeli bir terör örgütü olduğunu Kobanê direnişi sırasında fark ettiğini söyledi.

Kobanê'nin Kürtlerin Esad rejiminden  kurtardıkları ve özyönetim ilan ettikleri ilk yerleşim birimi olduğuna dikkat çeken Medin, Kobanê ve Rojava'daki sistemin Ortadaoğu'da yepyeni politik bir birlik oluşturduğunu ve bu nedenle de dünyanın ezilen halklarının takdir ve desteğini kazandığını dile getirdi.

TÜRKİYE’YE YETER ARTIK DENMELİ

Uluslararası Sol Forum Başkanı Ann-Margareth Livh, Kobanê zaferinin kutlandığı bir etkinlikte son derece kaygı verici gelişmelerden dolayı konuşmasına Türkiye'de olanları ele alarak başlayacağını söyledikten sonra, ”Bugün Türkiye'de faşist bir rejim var. Dünyada an azından bir ülkenin devlet başkanı veya dışişleri bakanının ortaya çıkıp 'Türkiye yeter artık' demesi gerekirdi. Türkiye ile yapılan tüm işbirliğinin ve sığınmacılar için yapılan ödemelerin durdurulmasını istemeliydi. Bunun yapılmaması İsveç ve Avrupa için utanç vericidir ve buna son verilmelidir” dedi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Kobanê halkı ve YPJ/YPG gerillalarının gösterdikleri kararlı direnişin sonucu DAİŞ çetelerinin yenileceğini tüm dünyaya kanıtladıklarını söyledi ve Sol Parti'nin Kobanê halkı ve Rojava Devrimi ile dayanışmasını sürdüreceğini kaydetti..

Kürt sanatçılar Saman Elias ve Armanc, söyledikleri Kürtçe türkülerle etkinliğe renk katarlarken etkinliğin yapıldığı binanın koridorları Kobanê'de çekilen gerillaların resimlerle donatıldı.

1 Kasım günü de, Stockholm'de, ”Dünya Kobanê Günü” dolayısıyla bir miting ve yürüyüş de gerçekleştirilmişti.

...