Sur'da 13 cenaze kuşatma nedeniyle bahçelere gömüldü

Sur'un anneleri, kuşatma ve saldırılar nedeniyle mahalleden çıkartılamayan 13 cenazenin yerde kalmaması için cenazeleri iki evin bahçesine gömmek zorunda kaldı. Başsavcılık, cenazelerin çıkartılması yönünde karar aldı.

Amed’in Sur ilçesinde çatışmaların sona ermesine rağmen sokağa çıkma yasağı hala devam ediyor.

Çatışmaların yoğun yaşandığı ve yasağın sürdüğü 4 mahalleye sivillerin girişine izin verilmezken, yüksek plaklarla mahallelerin birçok noktası kapatılmış durumda.

Sokağa çıkma yasağının uygulanmadığı Sur'un diğer mahalleleri de hala abluka altında. Halk mahallesine girip çıkarken her gün polisin kontrolünden geçmek zorunda.

Katledilenlerin cenazeleri de hala defnedilmiş değil. 13 cenaze, Sur'da gömüldükleri iki evin bahçesinden çıkartılmayı beklerken, üç kentteki adli tıp kurumlarında kimlik tespiti için bekletilenlerle bile katledilenlerin sayısı 50'yi aşmış durumda.

Cenazelere ilişkin idari kurumlarla görüşmeleri sürdüren HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, Sur'da iki ayrı evin bahçesinde gömülü cenazelerin çıkartılması için savcılıkla görüştüklerini söyledi. Aydoğan şöyle konuştu: "Sur'daki direniş sırasında yaşamını yitiren 13 kişinin cenazesi, anneler tarafından iki evin bahçesine gömülmüş. Bunun bilgisini bize Sur'daki anneler verdi. Adresleri de söylediler. Biz de bunları yetkilileri ilettik. Başsavcılık, savcı gözetiminde bir ekip ayarlanarak cenazelerin çıkartılacağını söyledi. Şimdi cenazelerin çıkartılmasını bekliyoruz" dedi.

Sur'dan çıkartılarak Malatya'da götürülen 11, Elazığ'a götürülen 2 cenazenin hala kimlik tespitinin yapılmadığını hatırlatan Aydoğan, Diyarbakır'daki Adli Tıp Kurumu'nda ise 12'si Bağlar'dan olmak üzere 25 cenazenin bulunduğunu söyledi.

Adli tıp sürecinin aileler için işkenceye dönüştürüldüğüne dikkat çeken Aydoğan, şöyle konuştu: "Süreç çok kötü işliyor. Normal bir seyir olsaydı, cenazelerin çoğunun DNA testi ile kimliği belirlendikten sonra defin işlemi şimdiye kadar gerçekleşmişti. Yüzde yüz teşhisi yapan ailelere çocuklar verilmedi. Alınan kan örnekleri DNA tespiti için Ankara ve İstanbul'a gecikmeli olarak gönderildi ya da hiç gönderilmedi. Dolayısıyla çatışmalar sona ermesine rağmen aileler cenazelerini alıp çocuklarını defnedemediler. Aileler zaten çocuklarını yitirmiş olmaktan kaynaklı acılı ıstıraplı, zaman uzadıkça bu zaman ve ıstırap da artıyor."

AİLELER BEKLİYOR

Çocuklarının cenazelerinin kendilerine teslim edilmesi için Aralık ayının sonunda Sümerpark'ta açlık grevi, ardından oturma eylemi yapan aileler, eylemlerini Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde sürdürüyor. 10 aile çocuklarının cenazelerinin verilmesi için her gün kültür merkezine gelerek bekliyor. Aileler şimdi de Sur'da iki bahçeye gömülen 13 cenazenin çıkartılarak kimlik tespitinin yapılmasını istiyor.