Sur'u işgal etme planına karşı platform kuruldu

Amed'de 300'ü aşkın sivil toplum örgütü, AKP'nin Sur'u işgal etme planına karşı 'Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu'nu kurdu.

Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve işverenler, Güneydoğu Gazetecileri Cemiyeti bahçesinde Sur'daki, işgal niteliğindeki "acele kamulaştırma" kararına ilişkin basın açıklaması yaptı. "Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu" adı altında 310 kurum ve kuruluşun imzasının olduğu ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamaya, DTSO, DİSİAD, İHD, Amed Barosu, Harita ve Kadastro Mühendisler Odası, İmarlar Odası, Ermeniler Vakfı ve birçok kurum temsilcisi katıldı. 

Platform adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Sur ilçesinde bulunan 16 ve Yenişehir ilçesinde 2 olmak üzere toplam 18 mahallede kamulaştırma kararı alındığını dile getirdi. 6 bin 642 parsel içinde yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına ait yapıların da olduğunu söyleyen Sayar, UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan ibadethane, mesken ve çeşitli ticari alanlar da kamulaştırılanlar arasına alındığını belirtti.

'YASALARA AYKIRI VE BİLGİ PAYLAŞILMIYOR'

Sayar, kararın mülkiyet hakkını koruma altına alan Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu dile getirdi.

Sayar, şunları ifade etti: "İdarenin işlem ve eylemlerini tesis ederken uyması gereken temel prensip olan; Yönetime Katılma ve Saydamlık ilkesinin gereklerine aykırı davranılmıştır. Merkezi hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine aldığı Kamulaştırma kararı yürürlükteki mevzuatlara aykırı olarak tesis edilmiştir. İlgili Kamulaştırma Kararının Kamu Kurum ve Kuruluşlarını kapsaması, Vakıflara ait yapıları kapsaması bu durumun en açık kanıtlarındandır. Ayrıca ilgili kararın nasıl uygulanacağı noktasında kentin yerel bileşenleri ile herhangi bir bilgi paylaşımı da yapılmamıştır."

'DERHAL GERİ DÖNÜLMELİ'

Sayar, hukuka aykırı, bilimsellikten yoksun, kentin sosyal, kültürel ve tarihi dokusuna uymayan uygulamalardan kesinlikle kaçınılması gerektiğini dile getirdi. 

Sayar, yasal gerekçesi bulunmayan söz konusu uygulamadan derhal geri dönülmesini talep ettiklerini aktararak, şöyle devam etti: "Kamulaştırma kararının alındığı ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın, esnaf ve tüccarımızın yaşanan çatışma ortamından dolayı yaşadığı sosyal ve ekonomik mağduriyet giderilmeden, buna ilişkin hükümet tarafından olumlu bir adım atılmadan böylesine bir kamulaştırma kararının alınmasını doğru bulmuyoruz. Sonucunun ne olacağını bilmeden alınmış acele kamulaştırma kararının iptali için gerekli yasal hakkımızı kullanacağımızı ve yargı yoluna başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz."

Basın açıklamasının ardından, halka Sur esnafının mağduriyetinin giderilmesi için Sur'da alışveriş yapılması çağrısında bulunuldu.