Sur'un yıkımına Danıştay'dan onay

Bakanlar Kurulu'nun Sur ilçesinin yüzde 90'ını kapsayacak şekilde aldığı "Acele Kamulaştırma" kararının iptal edilmesi için Danıştay'a açılan dava reddedildi.

Danıştay, Bakanlar Kurulu'nun "Acele Kamulaştırma" kararının hukuka aykırı olmadığına hükmetti. Danıştay, evi yıkım kapsamına alınan başvurucu Gülsema Kaşan'ın talebini reddederken, mahkeme masraflarının da kendisine ödenmesine karar verdi.

Danıştay 6'ncı Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun 21 Mart 2016 tarihinde onayladığı ve 25 Mart tarihinde yayınlayarak yürürlüğe koyduğu Sur ilçesinin yüzde 90'ını kapsayacak şekilde "Acele Kamulaştırma" kararına ilişkin evi de yıkım kapsamına alınan Gülsema Kaşan'ın başvurusunu reddetti.

Sur ilçesi İskender Paşa Mahallesi'nde evi bulunan Gülsema Kaşan, evinin de içinde bulunduğu Sur'da yapılan kamulaştırma kararına itiraz ederek, kararın iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması için Başbakanlık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay'a dava açtı. Dava dilekçesinde acele kamulaştırma kararının her parsel için ayrı ayrı verilmesi gerektiğini belirten Kaşan, mülkiyet hakkının ihlal edildiğini ve kararın iptal edilmesini istedi. Danıştay'ın talebi üzerine dava dosyasına yazılı savunma gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli alan ilan edilen Sur'da sağlıksız yapılaşmanın üst düzeyde olduğu, çatışmalar nedeniyle ilçede oluşan mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesi için bu kararının alındığını ileri sürerek, davanın reddedilmesini talep etti.