Surlular: Evlerimizi terk etmeyeceğiz

Amed'in Sur ilçesinde Alipaşa mahallesinde 'kentsel dönüşüm' adı altında yapılan yıkım çalışmalarına geçici olarak ara verildi. Yüzde 80'inin boşaltılıp yıkıldığı Alipaşa Mahallesi'nde evlerini terk etmeyen ailelerin bekleyişi ise sürüyor.

Amed'in Sur ilçesinde Alipaşa mahallesinde 'kentsel dönüşüm' adı altında yapılan yıkım çalışmalarına geçici olarak ara verildi. Yüzde 80'inin boşaltılıp yıkıldığı Alipaşa Mahallesi'nde evlerini terk etmeyen ailelerin bekleyişi ise sürüyor. Evlerini terk etmeyen mahalle sakinleriyle görüşen TOKİ yetkilileri, yıkım kararının mahkeme kararı sonuçlanıncaya kadar ara verileceğini ancak boşaltılan evlerin yıkılacağını söyledi.

AKP'nin 'kamulaştırma' adı altında Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi'nde 23 Mayıs tarihinden bu yana başlattığı yıkıma geçici olarak ara verildi. İki aya yakın bir süredir yıkım çalışmalarının sürdüğü Alipaşa'da evlerin yüzde 80'i ya boşaltılmış ya da yıkılmış durumda. Halen yıkılmayan evlerde ise ailelerin bekleyişi sürüyor. Evlerini terk etmeyen mahalle sakinleriyle görüşen TOKİ yetkilileri, kamulaştırma kararına karşı açılan davalar nedeniyle kalan evlerin şimdilik yıkılmayacağını, mahkeme sonuçlanınca yıkıma başlanacağını belirttiler.

Alipaşa Mahalle sakinlerinden Mukaddes Tayyura, TOKİ ile mahkeme süreçlerinin devam ettiğini, kendilerine mahkeme sonuçlanıncaya kadar evlerinin yıkılmayacağının söylendiğini ifade etti.

‘YÜZDE 80’İ BOŞALTILDI’

Yıkım kararı ile birlikte daha önce evlerin su ve elektriklerinin kesildiğini belirten Tayyura, "Daha sonra Ramazanlıkta gelip elektrik ve suyu bıraktılar. Elektrik için de DEDAŞ'tan gelenler kaçak elektrik kullandığımızı, cezaya uğramamak için kuruma gelip resmi işlem yapmamızı ve yeni abone olmamızı istediler. Yeni su ve elektrik abonesi yapılmasına razıyız. Mahkeme sonuçlanıncaya kadar bizi mağdur etmesinler yeter. Daha önce TOKİ ile anlaşıp evlerini boşaltanların evlerini yıkıyorlar. Mahallede insanların yaşadığı evlere ise şimdilik dokunmuyorlar. Zaten mahallenin yüzde 20'sinde şu an aileler oturuyor, diğerleri ya boşaltıldı ya da yıkıldı" şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Zekiye Tanrıkulu da evli iki oğlu dahil 3 ailenin bir evi paylaştığını ve kesinlikte para istemediklerini söyledi. Kendi mahallesinde kalmak istediğini kaydeden Tanrıkulu, "Burada ölmek istiyorum. Mahallemde çocuklarımla başımızı koyacak bir yuva istiyorum. Buradan bana ev versinler, başka da bir şey istemiyorum" dedi.

'DAVALIK EVLER YIKILDI’

Alipaşa Mahalle Muhtarı Behzat Sular da 16 Haziran tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın gelişinden bir gün önce kesilen su ve elektriğin verildiğini ancak şu ana kadar resmi bir işlemin yapılmadığını söyledi.

Muhtar Sular, "Mahallede yıkım şimdilik durdurulmuş. Daha doğrusu ara verilmiş diyelim. Halen evlerinde oturanlar var. Boş evleri yıkıyorlar. Ancak davalık olan evler henüz yıkım kapsamına alınmadı. Mahkeme kararı beklenecek deniliyor ama kamulaştırmaya yapılan itiraz duruşmaları Ekim ayında olan evleri de daha önce yıktılar. Şu an beklemekteyiz. Ne olacağını biz de tam olarak bilmiyoruz" şeklinde konuştu.