Tanıklık Günleri: Gazetecilere karşı iftira ve yalanlar hazırlanıyor

Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÖGC), "Haber hakkıma dokunma" sloganıyla başlattığı Tanıklık Günleri eylemleri sürüyor.

Tutsak gazeteciler için düzenlenen 'Tanıklık Günleri' eylemleri sürüyor. Bu hafta, DİHA muhabirleri Nazım Daştan ve Mehmet Hakkı Yılmaz için bir araya gelindi ve gazetecilerin yargılanamayacağı mesajı verildi. ÖGC Eşbaşkanı Boltan, gazetecilerin tutuklanması için iftira ve yalanların hazırlandığını belirtti. Eylemde, tutsak gazetecilerle dayanışma çağrısı da yapıldı.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÖGC), "Haber hakkıma dokunma" sloganıyla başlattığı Tanıklık Günleri eylemleri sürüyor. Eylemlerin 2'nci haftasın da Diyarbakır Adliyesi önünde tutuklu gazetecilerin hikayeleri anlatıldı. Eyleme, özgür basın emekçilerinin yanı sıra gazeteciler Fehim Işık, Mehveş Evin, Mehmet Kamil Güç, Evrim Kurdoğlu, İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici ve çok sayıda avukat da destek verdi. "Tutuklu gazetecilere özgürlük" pankartının açıldığı eylemde, cezaevinde tutuklu bulunan gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Gazeteciler bu haftaki eylemde cezaevinde bulunan DİHA Dîlok (Antep) muhabirleri Nazım Daştan ve Mehmet Hakkı Yılmaz'ın gazeteciliklerine tanıklık etti. 

'GAZETECİLİK YARGILANAMAZ'

ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, eylemde yaptığı açıklamada, cezaevlerinde 50'ye yakın gazetecinin olduğunu hatırlattı. Tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Boltan, gazeteciliğin yargılanamayacağını dile getirdi. Geçen günlerde serbest bırakılan DİHA Muhabiri Nedim Oruç'un duruşmasına katıldıklarına vurgu yapan Boltan, "Biz o duruşmada sorulan sorular karşısında hayrete düştük. Gazeteci arkadaşımızı tutuklamak için bir sürü iftira ve yalanlar hazırlamışlar. Ancak orada da gördük ki bölgede gazeteciliğin yapılması istenmiyor" dedi.

'DAŞTAN ÖNEMLİ HABERLER ÇIKARDI'

Gazeteci Mehveş Evin ise 11 Şubat'tan beri cezaevinde olan DİHA Muhabiri Daştan'ın gazeteciliğine tanıklık ettiğini belirtti. Daştan'ın başta Antep olmak üzere Rojava sınır hattında çok önemli haberler çıkardığını ifade eden Evin, Daştan'n Türkiye sınırı üzerinden Rojava'ya geçen DAİŞ'lilerin görüntülerini yakaladığını hatırlattı. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gazeteci Mehmet Kamil Güç, 4 Mayıs'ta tutuklanan DİHA Muhabiri Mehmet Hakkı Yılmaz'ın gazeteciliğine tanıklık ettiğini söyledi. Yılmaz'ın gazetecilik faaliyeti yüzünden cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken Güç, tutuklu bütün gazetecilerin serbest bırakılması istedi. Yılmaz'ın Dîlok'ta DAİŞ'in yaptığı bombalama eyleminin haberini yaptığını hatırlatan Güç, "İlk haberi veren Yılmaz tamamen gazetecilik yaptığı için tutuklandı" dedi. Güç, herkesin gazetecilerin tutuklanmasına tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

'KİMSE GERÇEĞİ GİZLEYEMEZ'

İHD Şube Başkanı Raci Bilici de basın özgürlüğünün önemine değinerek, gazetecilerin birer insan hakları savunucusu olduğunu belirtti. Bir ülkede basın üzerinde baskılar varsa o ülkede çok büyük sorunların olduğunu söyleyen Bilici, kimsenin gerçeği gizleyemeyeceğini kaydetti.

Haber Nöbeti Koordinasyonu'ndan Fehim Işık ve Evrim Kurdoğlu da tutuklu gazetecilere tanıklık ettiklerini açıkladı.

Ayrıca Işık ve Kurdoğlu, Haber Nöbeti'nin Almanya'da aldığı Günter Wallraff Eleştirel Gazetecilik Ödülü'nü ÖGC'ye takdim etti. 

Eyleme önümüzdeki hafta devam edilecek.