'Tehlikelere karşı tek zırh ulusal birliktir'

KNK'nin başlattığı ulusal birlik sürecine ilişkin konuşan Hewlêrli aydınlar bölgede ciddi tehlikelerin olduğunu belirterek, "Kürt halkının bir koruma zırhlı olmalı. O zırh da ulusal birliktir" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) ulusal birliği tartışma platformu için başlattığı çalışmaya ilişkin konuşan Hewlêrli aydınlar, Kürdistan ve Ortadoğu üzerinde ciddi tehditlerin olduğunu belirterek, Kürt halkının bilimsel ve çağdaş bir programa sahip olması gerektiğini kaydetti.

KNK'nin Hewlêr'deki aydın ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantıya katılan Kürdistan Çiftçiler Hareketi Başkanı Mam Faris Kerim ve Selahadîn Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sadiq Heme Elî, ulusal birliğe ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

HER ŞEYDEN ÖNCE ULUSAL BİRLİK

Kürt ulusal birliği çalışmasının zorlu ve aynı zamanda da çok değerli olduğunu söyleyen Kürdistan Çiftçiler Hareketi Başkanı Mam Faris Kerim, Kürt halkının dışarıya karşı tek ses olması gerektiğine vurguda bulundu. Mam Faris "Her şeyden önce bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Çünkü Kürdistan'ın her bir parçasının kendisine göre özgünlükleri ve zorlukları var. Onun için bu çalışmayı değerli görüyorum. Kürt ulusal birliği için yapılan bu çalışmanın desteklenmesi gerekmektedir. Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının dışarıya karşı tek ses olması gerekir. Onun için de her şeyden önce ulusal birliğimizi sağlamalıyız" dedi.

'HER PARÇANIN ÖZGÜN SORUNLARI VAR'

Kürdistan'ın her parçasının kendisine özgü sorunları olduğunu ve KNK'nin çalışmalarını yürütürken bunu göz önünde bulundurması gerektiği önerisinde bulunan Mam Faris, şunları söyledi: "Kürdistan'ın her parçasında farklı sorunlar var. Örnek verecek olursak bizim Güney'de üç başat sorunumuz var. Ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar olarak bunları adlandırabiliriz. Siyaseten biz parlamentomuz vardı ama 25 yıl sonra gelinen noktada parlamentomuzun kapısına kilit vuruldu. Ekonomik olarak halk büyük bir kriz yaşıyor. Güney'de yüzde 30'lara varan bir işsizlik oranı var. Toplumda da büyük bir kutuplaşma ve siyasete güvensizlik var. Bunun gibi diğer parçaların da kendine göre yığınla sorunları var."

TEHLİKELERE KARŞI BİR SET OLABİLİR

"Yapılacak bir ulusal kongre hem parçaların iç sorunları hem de parçalar arası sorunları gidermek için büyük bir rol oynayabilir" diyen Mam Faris, dışarıdan gelen saldırılar karşısında ulusal birliğin bir set olabileceğini kaydederek, "KNK'nin çalışmasını çok değerli gördüğüm gibi bu çalışmanın daha da genişletilmesi ve toplumun her kesiminden insanları da içine alarak bunu siyasi partilerin kaçamayacağı bir düzeye çekmeleri gerekir. Aynı zamanda bölgemizdeki tehlikelere karşı da bir set oluşturabilir. İnşallah bu sefer birliğimizi sağlarız" dedi.

BİR KORUMA ZIRHINA İHTİYAÇ VAR

Ortadoğu'da yaşanan dizayn sürecine değinen Selahadîn Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sadiq Heme Elî ise Kürt halkının bir koruma zırhının olması gerektiğini ve bu zırhın da ulusal birlik olduğunu vurguladı. Elî, "Başta Ortadoğu olmak üzere bölgemiz siyasi ve askeri bir değişim süreci yaşıyor. Bunun yanında şüphesiz ki ekonomik ve toplumsal değişimler de yaşanıyor. Bu değişimin olumsuz yanları karşısında bizim de halk olarak bir koruma zırhına sahip olmamız lazım. Diğer yandan ulusal birlik Kürt halkının yüz yıllık rüyasıdır. Eğer bu birlik sağlanmış olursa Kürt halkı için büyük güç olacaktır" diye konuştu.

'ÖNCE KÜRT EVİNDEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ'

Elî, Kürtlerin öncelikle kendi evlerindeki sorunlarını çözmesi gerektiğini belirterek "Bütün parça, sınıf ve farklı kesimleri katılımıyla gerçekleşecek bir kongre ve ulusal birlik Kürt halkı için bir siyasal ajanda oluşturabilir. Öncelikle Kürt evindeki sorunlar çözülür bunun akabinde de dışarıdan gelen saldırılara karşı güçlü bir savunma mekanizması olur. Bölgemizde ve çevremizde büyük tehlikeler var. Bu tehlikeler karşısında bizim bilimsel ve çağdaş bir programa sahip olmamız lazım" diye kaydetti.

'DÜNYANIN KARŞISINA ORTAK PROGRAMLA ÇIKMALIYIZ'

Kürtlerin artık dünya kamuoyunun karşısına ortak bir programla çıkmasına vurguda bulunan Elî, şunları söyledi: "Her şeyden önce bizim dünyaya şunu söylememiz gerek: Biz Kürtler milyonlarca nüfusumuzla tek sesle, ortak programla ve kendi içimizde barış içinde yaşayarak sizin karşınızdayız. Ama eğer bizim birliğimiz olmazsa, tek sesliliğimiz olmazsa, o zaman bizim partilerimizin de başarıya ulaşma şansı çok çok azalır."