Toğrul: AKP mülteciler ile muhalif kesimleri sindirmeye çalışıyor

Toğrul, AKP'nin Alevilerin yaşam alanlarında ve Kürt kentlerinde yaptığı AFAD kampları ile araçsallaştırdığı mülteciler üzerinden demografik yapılar ile oynayarak, muhalif olarak gördüğü kesimleri sindirmeye ve göçertmeye çalıştığını söyledi.

Maraş'ta Alevi nüfusunun yoğunlukta yaşadığı Terolar bölgesine AKP tarafından çeteler yerleştirilmek üzere yapılmak istenen AFAD kampına karşı bölge halkı başta olmak üzere tüm kamuoyu tepkisine rağmen bu güne kadar yetkili bir merci tarafından henüz yapılan bir açıklama söz konusu değil. Aksine AKP milletvekilleri tarafından çetelerin yerleştirileceği kamp gerçeği manipüle edilerek, kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor. Terolar bölgesinde yaşayan Alevi topluluğunun yapılmaya çalışılan kampa dair kaygıları ve AKP'nin kamp üzerinde giriştiği kirli hesaplara ilişkin HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ANF'ye konuştu.

'HALKIN KATLİAM KAYGISI VAR'

Alevi topluluğunun yaşam alanları içerisinde yapılmaya çalışılan ve bölge sakinlerinin kamp yapımının karar aşamasına dahi bakıldığında yetkili mercileri bu gibi bir çalışmayı inkar ettiklerini söyleyen Toğrul, yetkili mercilerce yapılan ön hazırlık aşamasının bitmesinin ardından ansızın kamp çalışmalarına başlandığına dikkat çekti. "Buradan da anlaşılıyor ki bunun planlanmış bir arka boyutu var" diyen Toğrul, arka planda yatan kirli hesapların halk ile paylaşılmak istenmediğini dile getirdi. Bölge halkının haklı gerekçe ve kaygılarından ötürü AFAD kampını istemediğinin altını çizen Toğrul, "Bölge halkının Suriyeliler veya mültecilere karşı bir düşmanlığı yok. Ama halk, kamp için kararlaştırılan alanın hem yer olarak hem de coğrafik olarak uygun olmadığını düşünüyor. Kamp hemen hemen köy içerisine yapılıyor ve bu kampı diğer AFAD kamplarından ayıran bir özelliği de proje kapsamında da belirtilen etrafının yüksek duvarlar ile çevrilecek olması ve içerisinde kimlerin kalacağı konusunda duyulan endişelerdir" dedi.

'MUHALİF KESİMLER İLE ARAPLAR KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEK İSTENİYOR'

Halkın tüm tepkilerine rağmen devletin yetkili mercileri tarafından hiçbir şekilde geri adım atılmamasının halk sorunlarını çözmeye dönük gösterilen erdemliliğe sahip olunmaması olarak değerlendiren Toğrul, hiçbir ekonominin ileride Alevi topluluğunun yaşayacağı ikinci bir travmayı karşılayamayacağını söyledi.

Toğrul, yıllardır Maraş'taki Alevilere yönelik yaşam alanlarından göçertmek ve demografik yapılarını değiştirmeye yönelik devletin izlemiş olduğunu bir politika olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Daha öncede Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Pazarcık bölgesinde Türkiye'nin en büyük çimento fabrikaları yapıldı. Bununla başarılamayınca yine aynı alanda birinci sınıf tarım arazileri olan bu bölgede kamp yapılarak sonucu ulaşmaya çalışıyor. Aynı şekilde AKP iktidarı ve devlet mülteci meselesini de iç politikada araçsallaştırarak, halkın yaşam alanlarında hayata geçireceği kirli politikalar ile demografik yapıları bozmak ve yerli halkı göçertmek için devreye koymuş durumda. AKP'nin bu eksende özellikle muhaliflerine yönelik Aleviler ve sınır boyunda bir bütünen Kürt halkına yönelik Araplar ile karşı karşıya getirmek, demografik yapıyı bozmak ve kendine muhalif olan bu kesimlerin sesini bastırmaya yönelik izlenilen bir politikasıdır. AKP mültecileri aynı zamanda dış politikada da kirli çıkarları ekseninde kullanıyor."

'AKP'Lİ VEKİL DUYDUĞU ANCAK ANLAMADIĞINI DİLE GETİRDİ'

AKP'li Maraş Milletvekili İmran Kılıç'ın 29 Mart'ta mecliste yaptığı konuşma ile kararı alınan kamp ve amacına ilişkin gündemi saptırmak adına yaptığı açıklama ile söz konusu alanda AFAD kampı değil de bölgenin "deprem bölgesi" olduğu ve bu nedenle konteyner kent yapılacağı yönündeki açıklamasını anımsatan Toğrul, "Burada da AKP'li Kılıç'ın 'deprem bölgesi' cümlesini tamamen duyduğunu, ancak anlamayarak kullandığı bir durum söz konusuydu. Deprem bölgelerinde insanların barınması adına kamplar yapılamaz. Madem burası deprem bölgesi. Siz insanları öldürmek için mi buraya getirip deprem bölgesinde yapacağınız kampa yerleştireceksiniz. AKP'li Kılıç oradan fay hattının geçtiğini duymuş ama neden böyle bir şey söylediğini tam olarak kendisini de bilmiyor. AKP'nin halkın tüm tepkisine rağmen buradaki ısrarının arka planında yatan hesaplar var. Bu planda AKP'nin kendisine muhalif gördüklerini Suriye 'mülteci' meselesini bir araç olarak kullanarak bertaraf etmeye ve demografik yapıyı bozmaya yönelik izlediği bir politikadır" dedi.

'HALKA KULAK VERİLMELİ'

AKP eliyle Alevilerin yaşam alanına yapılmak istenen AFAD kampında neler olup bittiğini kimsenin anlayamayacağının altını çizen Toğrul, son olarak şunları söyledi: "Zaten hiçbir AFAD kampına dışarıdan inceleme için dahi kimse bırakılmıyor. Alevi halkının endişesi de AFAD kampında Suriyeli mültecilerden ziyade cihadist grupların, çetelerin kampa getirilerek eğitime kaygısıdır. Çünkü halkın hafızasında 1978'de yaşadıkları Maraş Katliamı halen canlı olarak yerini koruyor. Bu yüzdendir ki halk bu kampı asla istemiyor. Bu halk daha önce planlı soykırımlardan geçmiş ve halen üzerlerinde sistematik bir şekilde asimilasyon politikaları yürütülüyor. Biran önce bu kamp yapımından vazgeçilmeli ve halka kulak verilmelidir. Bizde sonuna kadar konunun takipçisi olacağız ve halkın yanında yer alamaya devam edeceğiz."