‘Türkiye yüzünden can ve mal güvenliğimiz yok’

Güney Kürdistan’daki Binarê Kandil köylüleri de can ve mal güvenliklerinin Türkiye'nin bombardımanı nedeniyle tehlike altında olduğunu ifade ediyor.

24 Temmuz’dan bu yana Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına karşı geliştirdiği hava saldırılarının çoğundan dağ eteklerinde yaşayan köylüler etkilendi. En çok etkilenen can ve mal kaybına uğrayan Binarê Kandil bombardımanlara tepki gösterdi. Geçimlerini sağlamak için köylerindeki bağ ve bahçelere muhtaç olan köylüler Irak hükümetine de hava saldırılarına izin vermesi ve yaşanan kayıplara ilgisiz kalması nedeniyle oldukça tepkili.

SESSİZ KALMAYIN SESSİZLİK SUÇ ORTAKLIĞIDIR

Şemal Şexan, Binare Kandil köylülerinden. Kandil’in kendi yaşam alanları olduğunu ve şehirde var olan ekonomik kriz nedeniyle köylerinde yaşamlarını sürdürmek zorunda olduklarını belirten Şexan “Evlerimizde tarlalarımızda rahat çalışamıyoruz. Hiçbir yer de can ve mal güvenliğimiz yok şehirlerde her an bir bomba yüklü araba patlayabiliyorken köylerimizde de birkaç günde bir Türk savaş uçakları tarafından bombalanmakta. Biz Kürtlere yaşam alanı bırakmıyorlar. Bunda en çok da Irak Hükümeti sorumludur. Sadece kendi sandalyelerinin varlığı onlar için yeterlidir. Bizi de o sandalyelerine kurban ediyorlar. Fakat şunu iyi bilmeliler ki Kürt halkı hiçbir zaman toprağını terk etmez. Tüm güney halkına da çağrımdır buna sessiz kalmamalılar, sessizlik suç ortaklığıdır” dedi.

Çocuklarıyla birlikte köyünde yaşayan Fatım adlı kadın ise her an bir bombardıman yaşanabileceği korkusuyla yaşadıklarını ifade ederek “Çocuklarımız geceleri yatamıyor ve hep bir tedirginlik var. Şimdi bağ bahçe ile uğraşma zamanı fakat Türk devleti gelip bizim bağ ve bahçeleri vuruyorlar. Hayvanlarımızı yaylalara, dağ eteklerine rahat çıkartamıyoruz, aklımız hep onlarda kalıyor. Bu düşmanın vicdanı yok Zergele’yi unutmadık. Irak Hükümetinin de buna karşı sessizliğini hiçbir şey yapmamasını da çok büyük bir acı ve üzüntü ile takip ettik. Hükümetten bir beklentimiz yok bizim yaşamımızı engellemesin biz kendimize bakarız. Halka sahip çıkma korumaktan çok halkı aç, parasız ve aynı zamanda da korumasız bırakıyor. Böyle bir hükümetten ne beklenebilir ki” dedi.

KUZEY YETMİYOR GÜNEY KÜRDİSTAN HALKININ VARLIĞI DA ONU RAHATSIZ EDİYOR

Porê Mêr adlı köylü ise yaşanan hava saldırıları nedeniyle akran ve akrabalarının yanlarına gelemediği eski sosyal ilişkilerin azaldığını ifade ediyor. Mêr “eskiden buralar dolup taşardı her gün şehrin kalabalığından kaçıp gelen insanlarla dolardı burası. Ancak şimdi biz bile rahat edemiyoruz. İnsanlarımız öldürülüyor. Çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor fakat hükümet buna sessiz kalıyor. Çünkü o da bu saldırılıları destekliyor. Desteklemeseydi birkaç ayda bir gider miydi Erdoğan’ın yanına. Nasıl ki Erdoğan Kuzey Kürdistan’da Kürt halkını katlediyorsa burada da Güney halkını katlediyor. Bizim güney halkı buna sessiz kalmamalıyız bugün zarar görmediysek yarın görmeyeceğimiz anlamına gelmez” diyor. 

...