Urfa'da PKK'ye kirli oyun

Viranşehir'de 4 kişiyi PKKli diyerek infaz eden Türk devletinin yalanı ortaya çıktı.

Viranşehir'de 13 Mayıs günü eylem yapacakları iddiasıyla PYD/YPG'li denilerek, PKK'ye mal edilmeye çalışılan ve 4 kişinin infazıyla sonuçlanan olayın Urfa Valiliği ve emniyet müdürlüğü tarafından yazılan bir senaryo ve kirli savaş konsepti kapsamında oynanan kirli bir oyun olduğu ortaya çıktı.

Urfa'nın Viranşehir (Wêranşar) ilçesinde 13 Mayıs günü 4 kişinin infaz edilmesine dair "PKK'liler ile çatışma çıktı" denilerek havuz medyasına Urfa Valiliği ile emniyet müdürlüğü tarafından yapılan aktarımlar doğrultusunda servis edilen haberlerin arkasındaki gerçek ortaya çıktı. Bir hafta önce havuz medyasına "Flaş" ve "Son dakika" diye geçen ve "polisin 'dur' ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan 4 PKK'li terörist ile çatışma çıktı. Çatışmada motosikletlerdeki 4 kişi öldürüldü" şeklinde servis edilen haberlerin PYD/YPG ve PKK'ye mal edilmeye çalışıldığı öğrenildi. 13 Mayıs günü yapılan infazlar sonrası çekilen fotoğraflar ile akıllarda soru işaretleri bırakırken, devamında yapılan gözaltı ve mahkemeye çıkarılan kişilerin ile birlikte çıkarıldıkları mahkemede görülen davada tutanaklara geçen kayıtlar, olayın iç yüzünün nasıl gizlenmeye çalışıldığını da gözler önüne serdi.

İNFAZA KILIF

Viranşehir'de 4 kişinin polislerce infaz edilmesi ve olaya "çatışma" süsü verilmesi ile ilgili paylaşılan fotoğraflarda, olayda açık bir şekilde kişilerin infaz edildiğini görmek mümkün. Öyle ki, Viranşehir ilçe kaymakamlığı ile emniyet müdürlüğüne saldırı hazırlığında oldukları ve PYD/YPG'li oldukları iddia edilerek "Flaş" ve "Son dakika" diye geçilen haberlerde yayımlanan fotoğraflarda da 3 kişinin sadece kafasından aldıkları kurşun ile öldürülmesi ve bu kişilerden birinin ayağında terlik olması da bahsi geçen eylemlere ilişkin emniyet ve valilik tarafından yapılan aktarımlarda ki çelişkileri de ortaya koyuyordu. Olay ardından Viranşehir'de 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Suriyeli ve Arap asıllı olması ise dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Yine aynı olayda ilk etapta yaralı kurtulan yerel kaynakların da aktardığında göre; polislerce gözaltına alındıktan sonra duyulan silah sesi ile bahsi geçen yaralı kişinin de öldüğünün açıklanması kurgulanan senaryoda yapılan infazlara dair kanıt bırakılmamaya çalışıldığını görmek mümkün.

SENARYO GEREĞİ DOSYAYA 'GİZLİLİK' KARARI

Çizilen senaryo ve oynanan oyunu asıl ortaya koyan ve açığa çıkaran ise "gizlilik kararı" konulan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve mahkemeye çıkarılanların verdikleri ifadeler ile tutanaklara geçen kayıtlar. Gözaltına alınan ve Arap asıllı olan 7 kişiden daha sonra çıkarıldıkları mahkemede 4 kişi tutuklanmıştı. Tutuklanan ve gizlilik konulan dosyaya dair ulaştıklarımız çizilen senaryoda oynanan oyunun ne denli kirli yürütüldüğü de gözler önüne seriliyor. Mahkemede infaz edilen kişilerce yapılacağı iddia edilen eylemlere dair tutulan tutanaklarda herhangi bir örgüt ismi geçmemesi dikkat çeken en büyük ayrıntı. Dosyaya gizlilik kararının verilmesi de bu minvalde alınan bir karar olarak karşımıza çıkıyor. Olayı senaryoya göre yıkmaya çalıştıkları örgüte infaz edilen kişilerin alakasız oluşu, PKK'yi karalamak adına fırsat kollayan AKP/Saray'ın yürütme, yasama ve yargı mekanizmasının da içler acısı halini de bir kez daha ortaya koydu.

SORUŞTURMADA ÖRGÜT İSMİ YOK AMA...

Kullandıkları motorsikletlerin "kaçak" olması nedeniyle oluşturulan polis noktasında uygulamaya takılmamak için durmayan 4 kişinin, takip edilerek infaz edilmesi ve çizilen seneryo ile çelişen açıklamalar ve havuz medyasının algıya dönük servis ettiği yalan haberleri, görülen mahkemede tutulan kayıtlar olayın iç yüzünü net bir şekilde açığa vuruyor. Şimdi ise "terörist" denilerek yapılan infazları meşrulaştırılmak adına herhangi bir örgüte mensup olarak yargılama dosyasına girmeyen ve tutuklanan kişiler ile infaz edilen kişilere uygun "örgüt" bulunmaya çalışılıyor. Soruşturma kapsamında herhangi bir örgüt ismi verilmezken, valilik ve Urfa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan aktarımlar ile havuz medyası tarafından PYD/YPG'ye yıkılarak, PKK'ye de mal edilmeye çalışılması AKP/Saray tarafından devreye koyulan kirli savaş konsepti kapsamında yaratılmaya çalışılan algı politikasının da ne denli olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

MEDYADA ZORLA PYD/YPG VE PKK ÜYESİ YAPMA ÇABASI

Ayrıca olayın ardından Viranşehir'de gözaltına alınan ve Arap asıllı Suriye uyruklu olan Ali Boza, Muhammed Habur, Nasır Muhammed ve Siverek doğumlu Kasım Sonkak tutuklanarak cezaevine konuldu. İnfaz edilen kişilere ilişkin yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre de inşaat işçisi olduğu belirtilen 4 kişinin yapacakları iddia edilen eylemlere ilişkin gözaltına alınanlardan birinin Suriye'nin Rakka kentinden ve diğerlerinin de Hasiçili olması dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Her aşamasında PYD/YPG ve PKK ile de kesinlikle alakası olmadıkları anlaşılan infaz edilen kişilerin, PYD/YPG ve PKK mensubu olarak gösterilmeye çalışılması da olayın üzerini örtmeye ve hedef şaşırtmaya dönük olduğu anlaşılıyor.

...