Van’da infaz edilen 12 HPG’linin otopsi raporuna ulaşılamıyor!

Van’da infaz edilen 12 HPG’linin ön otopsi raporuna aradan geçen süreye rağmen hala ulaşılamıyor.

Soruşturmadaki gizlilik kararından kaynaklı, dosyaya ulaşamadıklarını da belirten Avukat Cemal Demir, infaz şüphesinin en önemli belgesinin ön otopsi raporu olduğunu ifade etti.

Van’ın Edremit ilçesinde 10 Ocak 2016 tarihinde özel harekat timleri tarafından bir eve düzenlenen baskında ‘çatışma çıktığı’ iddiasıyla 12 HPG’li katledilmişti.

Yaşları 18 ila 15 arasında değişen 12 kişinin kafalarından vurulmuş olmaları infaz şüphesini gündeme getirmişti. Olay sonrası soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilmiş, deliller de karatılmaya çalışılmıştı.

Olaydan üç gün sonra evde inceleme yapan STK ve Hukukçular, infaz şüphesini güçlendiren delil ve tanıklara ulaşmıştı.

Defin öncesi verilmesi gereken ön otopsi raporuna geçen süreye rağmen ulaşılamazken dosyadaki gizlilik kararından kaynaklı soruşturmada bir gelişme sağlanamıyor.

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi Avukat Cemal Demir, olay sonrası infaz şüphesi üzerine eve giderek inceleme yaptıklarını dile getirerek, “Bizim de kendimizce tespit ettiğimiz infaz durumları vardı. Eve komşu olan ve şuan ismini veremeyeceğimiz kişilerin anlatımları, evdeki mermi giriş çıkış izleri, yataklardaki kan izleri gibi bir çok şüpheli durum bizde infaz şüphesi oluşturdu” diye konuştu.

‘DOSYAYA ULAŞAMIYORUZ’

Olay sonrası savcılığın yürüttüğü soruşturma dosyasına gizlilik kararı alındığına dikkat çeken Demir, CMK’nın 153. Maddesinin gerekçe gösterilerek alındığını belirtti. Dosyaya bu karadan sonra ulaşılamadığını ifade eden Demir, “Olay bitmesine rağmen evin olduğu bölge yasaklandı. Kimsenin o alana gitmesine izin verilmedi. Öldürülen kişilerin yakınlarına dair olay yerine gidip orada inceleme yapılmasına izin verilmedi. Olaydan üç gün sonra; İnsan Hakları Derneği, Van Barosu, Mazlum-Der ve MHD olarak gidilip olay yeri incelemesi yapıldı. Bu inceleme sonrası bir rapor yayımlanamadı. Çünkü; dosyaya ilişkin bir kısıtlılık kararı var” şeklinde belirtti.

‘ÖN OTOPSİ RAPORUNA ULAŞAMIYORUZ’

İnfaz şüphesinin en önemli belgesinin ön otopsi raporu olduğunu vurgulayan Demir, hala bu belgenin verilmediğini belirtti. Otopsi tutanağının normalde dosya kısıtlılığı kapsamına girmediğini ifade ederek, “Bu belgeler istisnadır, çünkü; bunlar bilirkişi raporlarıdır. Uzmanlık gerektiren bir belge olduğu için verilmesi gerekirdi. Hukuka aykırı bir şekilde bugüne kadar hala verilmedi. Otopsi tutanaklarının verilmemesi raporların hazırlanmasını da geciktiriyor. Kamuoyu engellerden dolayı aydınlatılamıyor ve dosya kapatılmaya çalışılacak gibi” diye vurguladı.

‘KEYFİ BİR TUTUM VAR’

Dosyadaki gizlilik kararı gerekçe gösterilerek belgelere ulaşımların engellendiğine dikkat çeken Demir, keyfi ve hukuka aykırı bir durumun yaşandığını belirterek, “Bu konuda neler yapılabilirliğine dair nihai bir karar vermedik. Konunun takipçisiyiz. Yaşananların hukuk ve yasayla bağdaşır hiç bir yanı yok. Keyfi bir tutum sergileniyor. Normalde otopsi raporuna vekalet alarak ulaşabiliyorduk. Son süreçte bu erişimimiz engellendi. Bundan sonrası için bir karar verip, hukuki bütün yolları zorlayacağız” şeklinde konuştu. 

...