Van’da kamu çalışanlarına basına demeç verme yasağı

Van İl Milli Eğitim Müdürü, acele ve günlü olarak Kaymakamlık ve İlçe Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda kamu kurumlarında çalışanlarının basına demeç vermesini yasakladı.

Van İl Milli Eğitim Müdürü, acele ve günlü olarak Kaymakamlık ve İlçe Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda kamu kurumlarında çalışanlarının basına demeç vermesini yasaklarken STK, vakıf gibi kuruluşların okullarda tanıtım ve çalışma yapmasına müsaade edilmemesi istendi. Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz, bu yöntemlerle sendikal faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Van Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin tarafından İlçe Kaymakamlıkları ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen ‘Acele ve günlüdür’ konulu üst yazıda şöyle denildi:

“Devlet memurlarının basına bilgi ve demeç vermesine ilişkin düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 15’inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede, memurların kamu görevleri hakkında basın, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç veremeyecekleri belirtilmiştir. Bu konudaki bilgilerin Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında ancak Bakanın yetkili kılacağı görevli, illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından yapılabileceği yine aynı maddede düzenlenmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen ve diğer personelin resmi makamlardan izin almadan, herhangi bir ulusal ve yerel basın yayın organına açıklama yapması ve demeç vermemesi, sivil toplum kuruluşlarının basın ve kamuoyuna yansıyacak şekilde açıklamaların yapılmaması ayrıca sivil toplum, dernek, vakıf vb. kuruluşların okullarımızda izinsiz tanıtım ve çalışmalara müsaade edilmemesi hususlarına azami özen gösterilmesi aksi davrananlar hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin başlatılacağı konusunun ilçenize bağlı okul ve kurumlara ivedilikle duyurulması hususunda gereğini arz ederim.”

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yayınladığı yazıyı değerlendiren Van Eğitim-Sen Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz, 657 sayılı devlet memurları kanununda 15 maddesinde memurların kamu görevleri ile ilgili demeç veremeyeceğinin ifade edildiğini belirterek, “Bunun kapsamı şudur. Kamu görevlisi çalıştığı kurum ile ilgili özel bir bilgiyi basın paylaşamaz. Örneğin bir eğitimci eğitim sistemi eğitim sorunları gibi konularla ile ilgili görüş bildirebilir ve kamuoyu ile paylaşabilir. Yazıda belirtilen STK, dernek ve vakıf ile ilgili kısım oldukça sıkıntılı. Eğer bizleri kastediyorlarsa bizim çalışma alanımız doğal olarak okullar ve bu faaliyetlerimiz yasal olarak engellenemez. Sendikal faaliyetleri engellemek zaten yasal olarak suçtur. Olayın bir başka boyutu da şu, biz okullarda bazı kurumlar tarafından eğitim faaliyeti dışında eğitim ile ilgisi olmayan çalışmalar yapıldığını gelen şikayetlerle zaten öğreniyoruz. Bu süreçte kimileri kendine vazife görüp bir yerlere bizim üzerimizden yaranmak isteyebilir. Buna açık bir durum. Bu ve benzeri hiçbir yazı bizi sendikal faaliyetlerimizi yapmamıza engel teşkil edemez. Buna izin vermeyeceğiz. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.