Van'daki korucular: Kürdü Kürde öldürmek istiyorlar

Kürdistan'da çatışmaların ardından köy korucuları ile bağlı bulundukları askeri birlikler arasındaki nöbet krizi büyüyor. Van’ın Çaldıran ilçesinde 18 köy korucusunun istifasının ardından yeni istifaların gündeme gelebileceği belirtildi.

Van’da özellikle son zamanlarda artan çatışmaların ardından köy korucularına yönelik yeni uygulamalar  hayata geçirilmeye başlandı. Kritik noktalarda korucuların nöbet tutması yönünde kararını koruculara tebliğ eden askeri birlikler, şimdi de operasyon sırasında en ön safta korucuların yer almasını istiyor.

SİNEVİZYONLU PROPAGANDA

İki gün önce Çaldıran’da korucular ve askerlerin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda geçici köy korucularına yönelik geçmişte PKK tarafndan yaptığı iddia edilen köy baskınlarının görüntüleri izlettirildi.

ÜSTÜ KAPALI TEHDİT

Sinevizyon gösterimin ardından konuşmalar yapan askeri birlikler, yeni süreçte korucuların daha da aktif rol almasının önemine değindi.  Özellikle kırsal alanda koy korucularına çok ihtiyaçlarının olduğunu belirten askerler,  verilen görevi yerine getirmemenin suç olduğuna dikkati çekerek, üstü kapalı tehditlerde bulundu.

KORUCULARA ‘NANKÖRLER’ TEPKİSİ

Korucuların da bu kararlara itiraz etmesi üzerine gerginlik yaşandı. Bu sırada bazı komutanların ‘Devlet yıllardır sizi korudu, trilyonlar verdi.  Ama sizin yaptığınız nankörlüktür’ diye koruculara bağırdığı öğrenildi.

İSTİFALARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Van’da birçok ilçede  askeri noktalara korucular bırakıldı. Özellikle kritik noktalarda bulunan askeri noktalara yerleştirilen korucuların bazıları bu duruma tepki göstererek istifa ederken,  önümüzdeki günlerde istifaların artması bekleniyor.

'ÖLÜME GÖNDERİLİYORUZ!'

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran geçici köy korucuları, bilinçli bir biçimde ölüme gönderildiklerini söyledi. Köy korucularının sadece kendi köylerini korumakla sorumlu olduğunu ifade eden korucular,  "Belli ki Kürdü Kürde öldürtmek istiyorlar. Artık biz bunun farkına vardık" dedi.