Xurmatu’da ateşkes

Şii Bedir Tugayları ve Kürt güçleri arasında Xurmatu’da yapılan toplantıdan sonra ateşkesin ilan edildiği açıklandı.

Şii Bedir Tugayları ve Kürt güçleri arasında Xurmatu’da yapılan toplantıdan sonra ateşkesin ilan edildiği açıklandı.

Xurmatu ilçesinde Şii Heşdi Şabi milisleri ile Peşmerge Güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bugün, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi ve Germesor Cephesi Sorumlusu Mahmud Sengavi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, KYB Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Aso Mamend, KYB Xurmatu Cephesi Askeri Sorumlusu Abdullah Bor, Xurmatu Kaymakamı Şelal Abdullah, Şii Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri ve Heşdi Şabi komutanlarından oluşan bir grup Hervele köyünde toplantı yaptı.

ÇATIŞMALAR DERHAL DURDURULMALI

Toplantı sonrasında basın mensuplarına konuşan Hadi Amiri ve Necmeddin Kerim, çatışmaların durması ve ateşkesin ilanı için en yakın zamanda geniş kapsamlı bir toplantı yapılması gerektiğini belirtti.

Hadi Amiri, “Kürt güçleri ile ateşkes konusunda anlaştık. Şehirde olayların çıkmasına neden olan kişilerin ayrım yapılmaksızın tutuklanıp mahkemelere teslim edilmesi gerektiği ve çatışmaların kimseye bir şey kazandırmadığı üzerine hem fikiriz. Bugün öldürülenler şehit olarak kabul edilip, hükümet tarafından da ailelerine tazminat verilmelidir” dedi.

BİRLİKTE YAŞAMA DİNAMİT KOYMAYA ÇALIŞANLAR VAR!

Necmeddin Kerim ise, Amiri’nin tüm söylediklerine katıldığını toplantının olumlu geçtiğini ve tüm tarafların bu çatışmaların hiç kimseye hizmet etmediği konusunda hemfikir olduğunu dile getirerek; “Yapılar arasında hiçbir sorun yok. Ancak bazı kişiler mevcut anlaşmazlıklardan faydalanmaya çalışıyor. Birlikte yaşam Xurmatu ve Kerkük’te etkisini gösterecektir. İlçeye güç gönderilmesini isteyenlerin kendisi siyasi süreci tıkar” dedi.

Necmeddin Kerim son olarak Türkmen, Şii ve Kürtler’den oluşan ortak bir polis gücünün Xurmatu’nun güvenliğini savunması gerektiğini ifade etti.

Basın toplantısında Peşmerge Güçleri’nin şartlarına değinilmezken önümüzdeki günlerde taraflar arası mutabakat için Kerkük’te geniş çaplı toplantıların yapılması planlandığı bilgilerine ulaşıldı.

 Xurmatu’da çıkan çatışmalarda 1’i komutan 5 peşmerge şehit düştü, 4 peşmerge de yaralandı. 2 sivilin yaşamını yitirdiği çatışmalarda, 21 sivil yaralandı.