Xurmatu’da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Xurmatu’da gece saat 00:30 civarı peşmergelerle Şii Heşd El Şebi milis güçleri arasında başlayan çatışmalar, sabahın erken saatlerinde kentin bir çok yerine yayıldı.

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre YNK komutanlarından Mahmut Sengavi’ye bağlı peşmerge güçleriyle Şii milis güçleri Heşd El Şabi içinde yer alan Hızbi Dawa güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Gece saat 00:30 civarı başlayan çatışmalar sabah saatlerine kadar şiddetlenerek devam etti.

Kentin birçok yerine yayılan çatışmalarda sabah saatleriyle birlikte havan topları, uçak savar (doçka) gibi ağır silahların da kullanılmaya başlandığı öğrenildi. 

11 Kasım 2015’te bir peşmerge kontrol noktasında taraflar arasında başlayan ilk çatışmada 3 milis öldürülmüş, bir kişi de yaralanmıştı. Olayın duyulmasından kısa bir süre sonra çatışmalar kent merkezin taşınmış ve günler süren Şii Türkmenlerin ile Kürtlerin savaşında onlarca kişi öldürülmüş, yüzlerce kişi de yaralanmış, ayrıca karşılıklı olarak ev ve iş yerleri ateşe verilmişti.

Bu çatışmalar sonrasında görüşmeler yoluyla çatışmalar durdurulsa da şehir Kürt ile Türkmen mahalleleri olarak iki ayrılmıştı. Bir süredir tarafların karşılıklı çatışma hazırlığı yaptığı bildiriliyordu.