Yine TOKİ, yine rant

AKP/Saray hükümeti, iktidara geldiği ilk günden bu yana Türkiye’nin farklı şehirlerinde TOKİ çatısı altında birçok hukuksuzluğa imza atarken halkın istem ve tepkilerini de görmezden geliyor.

Şehrin nefes koridoru olarak nitelendirilen alanın bir parçasını oluşturan Amed Stadyumunun yıkılarak yerine TOKİ tarafından rezidans ve alışveriş merkezi yapılmasını şehri boğmaya yönelik bir teşebbüs olarak değerlendiren TMMOB Amed İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Orak, “Bu tür alanların kamuoyu yararı gözetilmeden rant amacı ile hükümete yakın kesimlere peşkeş çekilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

AKP/Saray hükümeti, iktidara geldiği ilk günden bu yana Türkiye’nin farklı şehirlerinde TOKİ çatısı altında birçok hukuksuzluğa imza atarken halkın istem ve tepkilerini de görmezden geliyor.

Yaklaşık dört yıldır devam eden hukuki sürece rağmen, OHAL’den faydalanan TOKİ’nin Amed eski stadyumunu hukuksuz bir şekilde yıkarak yerine rezidans ve alış veriş merkezi inşa etmek istediğini söyleyen TMMOB Amed İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Orak, “Yaklaşık 4 yıldır devam eden hukuki sürece rağmen yerel mahkeme, Danıştay kararını yok sayarak yıkıma izin verdi. Biz TMMOB olarak OHAL sürecinden faydalanılarak halkın istemlerinin görmezden gelinmesine ve şehrin nefes koridoru dediğimiz Karayolları Yerleşkesi, Anıt Park, Stadyum, Sümer Park ve DSİ gibi yerlerden oluşan geniş bir alanın rant amacıyla yok edilmesine karşıyız” dedi.

YENİ AVM’YE İHTİYACIMIZ YOK!

Yapılacak rezidans ve AVM’lerin küçük esnafı bitireceğini, bölge halkının AVM’lere değil, kamuoyuna açık alanlara ihtiyacı olduğunu belirten Orak, “Empoze edilmek istenenin aksine rezidans ve AVM’ler gelişmişliğin değil kapitalizmin göstergesidir. Öyle ki stadyumun bulunduğu alanda yapılacak bir AVM ofisteki yerel ya da küçük esnafı bitirecek ve işsizlik artacak. Şehrin içinde yeni bir AVM’ye ihtiyaç yok! Zaten son 10 yılda ihtiyacın üstünde AVM yapıldı. İlla yeni bir AVM yapılacaksa şehrin dışında yapılmalı” şeklinde konuştu.

Stadyum alanının, rezidans ve AVM’yi kaldırabilecek alt yapı ve donanıma sahip olmadığına, bu projede ısrar edilmesi halinde bölgede bir kaos yaşanacağına dikkat çeken Orak, şöyle devam etti: “Öte yandan deprem gibi olası bir doğal afet sırasında bu alanda bulunan halkın yerleştirileceği boş bir alanın kalmaması da ciddi bir sıkıntı. Sonuçta Amed 2. dereceden bir deprem bölgesi ve olası bir deprem ihtimaline karşı bölge halkının yerleştirileceği boş bir alanın olmaması durumunda büyük bir facia yaşanabilir. İşte bu nedenle biz bu alanın halka açık bir park veya buna benzer bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz.”

AFİŞLER BİLLBOARDLARA ASILMADI

Stadyum alanının ranta kurban gitmemesi için gerçekleştirdikleri halkı bilinçlendirme çalışmalarının OHAL engeline takıldığını belirten Orak, “Afiş çalışmasından tutun, halk toplantıları ve amatör spor kulüplerinin de katılımıyla broşür dağıtımına varana kadar birçok planımız olmasına rağmen OHAL’den kaynaklı sadece billboardlara afiş asabildik. Gerçi bastığımız afişlerin de hepsini asamadık çünkü anlaştığımız reklam firması bazı afişlerin toplatılma ihtimali olduğundan, bu afişler nedeni ile sorun yaşamak istemedi” cümlelerini kullandı.

KARAYOLLARI YERLEŞKESİ DE RANTA KURBAN EDİLDİ

Sadece stadyumun olduğu alanın değil, Karayolları yerleşkesi ve DSİ alanın da rant amacı ile hükümete yakın kesimlere aktarıldığına dikkat çeken Orak, şöyle devam etti: “Mesela şu an şehirde bir çok boş alan olmasına ve bunlardan biri Karayolları Yerleşkesi’nin yanı başında bulunan Yıldız Parkı olmasına rağmen, Karayolları Yerleşkesine merkezi bir cami inşasında ısrar ediliyor. Söz konusu alan cumhuriyet döneminden kalma tescilli yapıların bulunduğu bir koru alanı ancak bu merkezi cami projesinin gerçekleştirilmesi için yıllık ağaçlar katledildi. Yine DSİ alanı Gülen Cemaatine devredilmiş ancak 15 Temmuz darbe girişimi ardından mahkeme süreci ile geri alınmıştır.”

PROJEYİ ÜSTLENEN FİRMANIN ADI SIR GİBİ SAKLANIYOR

TOKİ tarafından gerçekleştirilecek projeyi üstlenen firmanın isminin halktan ve ilgili kesimlerden sır gibi saklandığını aktaran Orak, “Bunun tek sebebi halkın istemi dışında bir iş yapmalarıdır” dedi.

AMED HALKI ŞEHRİNİ SAHİPLENMELİ

Stadyum alanın halkın istemi dışında değerlendirilmemesi için duyarlılık çağrısında bulunan Orak, “Bizler gerek yerel esnafın zor durumda kalmaması, gerek deprem gibi olağanüstü durumlarda halkın sıkıntı yaşamaması, gerekse şehrin hava koridorunun rant yüzünden yok olmaması için bu alanın halka açık bir alan olmasından yanayız. Bu nedenle biz TMMOB olarak Amed halkını şehrimizi sahiplenmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

...