GÖRÜNTÜLÜ

YPG şehidi Serbest Zagros Kerkük’te toprağa verildi

YPG saflarında DAİŞ çetelerine karşı savaşırken Tirşîn barajı çevresinde şehit düşen Serbest Zagros (Aşna Xalıt) kitlesel bir törenle Kerkük’te toprağa verildi.

2013 yılında Yekîneyên Parastına Gel (YPG) saflarına katılan ve geçtiğimiz hafta  Tirşîn barajı çevresinde şehit düşen Serbest Zagros için memleketi Kerkük’te kitlesel bir cenaze töreni gerçekleştirildi. Cenaze törenine Tevgera Azadi, RJAK, Yurtsever Gençlik hareketi, Kerkük aydınlar birliği, siyasi parti temsilcileri, Kerkük’te savunma cephesinde yer alan HPG ve YJA-STAR gerillalarının yanı sıra yüzlerce Kerküklü katıldı.

Sabahın erken saatlerinde Sêmalka sınır kapısından Güney Kürdistan’a uğurlanan Ş.Serbest’in cenazesi akşam saatlerinde yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Kerkük’ün girişinde karşılanarak, helallik için Reşitawa mahallesinde bulunan baba evine götürüldü. Ardından İmam Hüseyin camisinde cenaze namazı kılındıktan sonra Ş. Serbest’in cenazesi defnedilmek üzere İskân mahallesinde bulunan asri mezarlığana götürüldü.

Mezarlıkta Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra, konuşmalar yapıldı.

‘ŞEHİTLERİMİZ BİZİM ÖNDERİMİZ VE YOL GÖSTERİCİLERİMİZDİR’

Törende ilk olarak söz alan PKK Güney Kürdistan Şehit Aileleri Komitesi Üyesi Beyan kerim, Kürt halkının sonuna kadar özgürlük yolunda şehit düşen evlatlarına sahip çıkacağını belirterek şunları söyledi: “bir halk olarak yüz yıllardır özgürlüğümüz için bedel ödüyoruz. Eğer Kürt halkı şehitlerine sahip çıkmasaydı bu mücadele bu günlere gelmezdi. Bu kahramanlar bizim özgürlüğümüz için canlarını feda etmezlerdi. Biz halk olarak hiç kimsenin dediğini yerine getirmeyeceğiz. Sadece biz şehitlerimizden emir alıp onların dediğini yapacağız” dedi.

‘NİHAİ ZAFER SÜRECİNDEN GEÇİYORUZ’

Daha sonra HPG ve YJA-STAR adına bir konuşma gerçekleştiren HPG komutanı Herdem Botan, Kürt halkının içinden geçtiği süreci nihai zafer dönemi olarak adlandırarak şöyle konuştu: “Kürt halkı olarak dört parça Kürdistan’da büyük bir mücadelenin içindeyiz. Yüz yıllardır atalarımızın başlattığı özgürlük mücadelesi şehitlerimizin fedakârlığı ve kahramanlıkları sayesinde artık nihai zaferi elde etme dönemine girmiştir. Bu temelde şehit Serbest’in huzurunda bütün özgürlük mücadelesi şehitlerimize söz veriyoruz ki mücadeleleri asla sekteye uğramayacak ve içinden geçtiğimiz sürecin sonunda özgürlüğümüzü elde edeceğiz” diye konuştu.

‘ŞEHİDİMİZ İLE GURUR DUYUYORUZ’

HPG komutanının ardında şehidin ailesi adına konuşan Kardo Şıwani ise, özellikle Rojava devrimi ile birlikte artık Kürdistan’ı dört parçaya bölen sınırların bütünüyle anlamını yitirdiğine değinerek şunları ifade etti: “Kürdistan halkı olarak karanlık günlerden geçerek şehitlerimizin sayesinde bu aydınlık günlere yetiştik. Bugün artık sömürgeci devletlerin aramıza çizdiği sınırların bütünüyle anlamını yitirdiğini şehit Serbest’in şahsında görüyoruz. Özellikle Rojava devrimi halkımızı bir birine yakınlaştırdı ve ulusal birlik için zemin oldu. Biz şehidimiz ile gurur duyuyoruz. Kürdistan halkının özgürlüğü için direndi ve yaşamını yitirdi. Şehitlerimizin kanlarını dökerek fiiliyatta gerçekleştirdiği ulusal birliğe siyasilerimizin de bütün çelişkileri bir kenara bırakarak katılmasını temenni ediyoruz. Çünkü halk olarak bizim kurtuluşumuz askeri, siyasi ve toplumsal birlikten geçiyor. Bu çerçevede şehitlerimizin anılarını yerine getirme çağrısında bulunuyoruz, şehit aileleri olarak” şeklinde konuştu.

‘EKMEK VE SUDAN DAHA FAZLA ULUSAL BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR’

Törende son olarak söz alan Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) eş başkanı Şilan Şakır ise Kürt halkının artık parçalı siyasete tahammülünün kalmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “başta şehidin ailesi olmak üzere bütün Kürt halkının başı sağ olsun diyorum. Bilindiği gibi halk olarak çok önemli ve kritik bir süreçten geçiyoruz. Halkımızın bazı partilerin tutumlarından dolayı var olan parçalı siyasete artık tahammülü kalmadı. Bütün Kürdistan parçalarında direniş varken ve özgürlüğümüzü elde etmenin sonuna gelmişken ulusal kongremizi yapamamış olmamız üzüntü vericidir. Halk olarak fiiliyatta gerçekleştirdiğimiz ulusal birliği resmiyete bağlamalıyız. Şehitlerinizin arzuları ve bize emrettikleri budur. Biz Tevgera Azadi olarak bütün özgürlük şehitlerimize verdiğimiz sözü yineliyoruz ve diyoruz ki ulusal birlik için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ekmek ve sudan daha fazla ulusal birliğe ihtiyacımız var” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından şehit Serbest Zağros’un naaşı “Biji Serok Apo”, “Şehid namirin”, “Biji yekitiya gelê Kurd” ve “Biji berxwedana YPG’ê’ sloganları eşliğinde toprağa verildi. 

...