Yüksek: Kazanan biz olacağız

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in tutuklanmasına tepki gösteren DBP, HDP, KJA ve DTK, "Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bütün bu perdeleri yırtıp atacağız ve kazanan biz olacağız" dedi.

DTK, KJA, HDP ve DBP, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin tutuklanmasını protesto eyleminde polislerce darp edilerek gözaltına alınan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in tutuklanmasına tepki gösterdi. DBP Genel Merkezi Danışma Bürosu’nda yapılan toplantıya, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri ve Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) yanı sıra parti yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Yüksel, hemen her gün basının karşısına geçip yaşanan darbeye ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini belirterek, bu durumun bile ülkenin içerisinde bulunduğu durumu özetlediğini söyledi.

"Her gün ya vekillerimiz, ya belediye eşbaşkanımızı ya da dün olduğu gibi eş genel başkanımızın tutuklanması gibi" diyen Yüksel, süren bir darbenin devam ettiğini ısrarla söylemek zorunda olduklarını kaydetti. OHAL yönetimi değil bir darbe yönetiminin söz konusu olduğunun altını çizen Yüksel, "Türkiye bir cunta yöntemi ile yönetiliyor. Hukukda da darbe hukuku işliyor. Son bir yılda binlerce üyemiz, yöneticimiz, kamu emekçisi, öğretmenler gözaltına alınıp tutuklandı. Ya da bu arkadaşlarımız görevden uzaklaştırıldı. Türkiye kamuoyunun da bu gerçeği görmesi gerekir. Bir darbe var ve bu darbeyi de AKP yönetimi yapıyor" dedi.

‘DARBENİN ODAĞINDA KÜRTLER VAR’

Sosyal medya ve tüm medya kuruluşlarının kendilerine kapatıldığını aktaran Yüksel, şimdi seslerinin ne kadar duyulduğunu bilmediklerini söyledi. Objektif yayın yapan tüm dergi, TV ve ajansların kapatıldığını vurgulayan Yüksel, şöyle devam etti: "Ama bizler de bu engellemelere karşı ev ev sokak sokak gezip bu süreci anlatacağız. Darbenin ana odağında bizler, Kürt halkı var. Kürt halkının iradesi kırılmak isteniyor. Çünkü AKP şu kanaate vardı. ‘Kürt halkı özgürlük mücadelesini koruduğu sürece istediğim gibi at koşturamam’ deyip bu yaşananları Türkiye’ye reva görüp her kesimine yönelmiştir. Şu ana kadar 30 belediye eş başkanımız görevden uzaklaştırılıp kayyım atandı. HDP’ye dönük saldırı ile de 4 Kasım darbesiyle Meclis dışına atılmak isteniyor."

AKP'nin "Sizin bu Meclis'te bu sistem içinde yeriniz yok. Sorunlara çözüm arayışında yer almanıza gerek yok gidin başınızın çaresine bakın" dediğini ifade eden Yüksel, "Dün eş genel başkanımızın rehin alınması da Kürtlere dönük saldırının da göstergesidir. Ortadoğu’da Kürtler açısından bakıldığında önemi görürsünüz. AKP ise ne yaparım da Kürtlerin önünü keserim, Rojava’da engellerim, Irak’ta Kürtleri nasıl engellerimin peşine düşmüştür. Hem içerde hem de dışarıda Kürtlere dönük yoğun bir saldırı söz konudur" diye belirtti.

‘AKP BU YAPTIKLARININ ALTINDA KALACAK’

Daha stratejik değerlendirmeler yapmaları gerektiğini belirten Yüksel, Türkiye'nin felaketin ve yeni bir bölünmenin eşiğine geldiğini kaydetti. "Tutumumuz ortaya koyuyoruz. Başbakan'ın tutumu liyakatsızdır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın tutumuna bakın bizi çok iyi anlarsınız" diyen Yüksel, şunları aktardı: "Hatadan dönecek olan AKP’nin kendisidir. İlkokul öğrencisi gibi davranan biz değil onlardır. Şu an kapı komşusu olan bir ülkenin iç meselesine girecek söz söyleme yetkisi kalmadı. Irak’ta Suriye’de olanlarla ilgili söz sahibi değildir. Neden Türkiye söz sahibi olamıyor o da Kürt karşıtı politikalar yürüttüğü içindir. Biz AKP hükümeti ya da ülkeyi yöneten devlete şunları söylemek istiyoruz; 90’ların yöntemleriyle ya da kendi gerçekleştirdikleri yöntemlerle Kürtleri yollarından çeviremezler. Vekiller üyelerimiz tutuklandı. Binlerce arkadaşlarımız zindanlarda ama biz halkımıza verdiğimiz sözü demokratik siyasette bedel verdiği arkadaşlarımıza verdiğimiz sözü yerine getirip halkımızı özgürleştireceğiz. Bu baskılar bizi yıldırmayacak ve yolumuzdan ayırmayacaklar. İnadına bu alanda mücadelemiz sürecek ve AKP’ye teslim etmeyeceğiz bu alanları. AKP bu yaptıklarının altında kalacak." 

Eş genel başkanları Tuncel'in dün sevk edildiği mahkemece tutuklanmasına değinen Yüksel, "Selahattin Eyübi kültüründen nasip almamış bir hükümet var. Eşbaşkanımızın gözaltına alınması ahlaksızcaydı, topluma gözdağı verircesine bir parti gelen başkanı gözaltına alıp tutukluyorsunuz" dedi.

'İNSANLAR ARTIK SİZDEN TİKSİNİYOR'

"İnsanlar artık sizden tiksiniyor" diyen Yüksel, Türkiye toplumunun da bu seviyesiz düzensiz yönetim tarzını göreceğini ve bunu karşı tutum alacağına inandıklarını aktardı. Yüksel, tek bir kişi bile kalsalar ve bir günlük ömürlerinin kaldığını dahi bilseler inandıkları değerlerden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Yüksel, "Eş genel başkanlarımızın da dediği gibi ‘o gemi limana ulaşacak’ halkımız merak etmesin. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bütün bu perdeleri yırtıp atacağız ve kazanan biz olacağız" şeklinde konuştu.

'KJA ÜYELERİ YOĞUN ŞİDDET ALTINDA'

Ardından konuşan KJA üyesi Fatma Kaşan ise şunları aktardı: "Tüm kadınların yakından da takip ettiği gibi KJA ve KJA üyeleri çok yoğun bir baskı altındadır. Eşbaşkanlık sistemi, sosyal ve kültürel yapılanmalarımız, yerel çalışmalarımız çok yoğun bir şiddet altındadır. En son HDP, DBP eş başkanlarımızın, vekillerin gözaltına alınıp tutuklanmalarıdır. Kadının siyasetten tasfiye etme girişimleridir. Yerel alanda toplumsallaşma AKP tarafından engelleniyor. Egemen erkek sistemine karşı demokratik bir kadın var. Biz Kürt kadınları olarak da bu görev ve misyonu üstlenmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Ortadoğu’da kölelik ve özgürlük çizgilerinin birbiriyle mücadele içinde olduğunu dile getiren Kaşan, kadınlar olarak rollerini oynayacaklarını söyledi.