Yüksekdağ: Bu teklik içinde boğulursunuz

Yüksekdağ: 1921 Anayasası ruhuyla bu zor günlerden çıkabiliriz. Kuruculuğundan uzaklaşmış bu meclis her gün daha fazla tekçiliğini dayatıyor bize. Tek ulus derseniz, çokluğa ihanet edersiniz bu ‘teklik’ içinde boğulursunuz

HDP’nin Batman kongresinde konuşan HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ: 1921 Anayasası ruhuyla bu zor günlerden çıkabiliriz. Kuruculuğundan uzaklaşmış bu meclis her gün daha fazla tekçiliğini dayatıyor bize. Tek ulus anlayışı gelmiştir. Tek ulus derseniz, çokluğa ihanet edersiniz bu ‘teklik’ içinde boğulursunuz

Batman’da HDP 1. Olağanüstü Kongresi HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın katılımıyla gerçekleşti. Roza Düğün Salonu’nda düzenlenen kongrede, “Özyönetimleri kuruyoruz demokratik ulusu inşa ediyoruz”, “Dokunulmazlıklarla bizi korkutamazsınız!”, “Bi serokê azad bi jina azad be berbi civaka azad ve dimeşin” pankartları asıldı. Ön saflarda yerini alan Barış Anneleri Meclisi yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü kongreye katıldı. Saygı duruşunun ardından alkış ve zılgıtlar eşliğinde platforma çıkan Yüksekdağ, yeni bir başlangıçla aynı yola çıkmanın heyecanı ve kararlığıyla HDP’nin Türkiye’de tüm halkların özgürlük ve demokrasi mücadelesinin sembolü olduğunu söyledi. 

Yüksekdağ, HDP’nin 3 yıllık siyasi hayatında egemen devlet aklının dayattığı inkârcı anti demokratik yaklaşımları alt üst ettiklerini vurguladı. Buna karşı partilerine dönük saldırıların da kesintisiz biçimde uygulamaya konulduğuna işaret eden Yüksekdağ, Êlih'te tüm saldırı enstrümanlarının kullanıldığını kaydetti. 7 Haziran’dan bu yana 2 bine yakın arkadaşlarının tutuklandığını belirten Yüksekdağ, tüm saldırılara karşın büyük bir kararlılıkla kongrelerini gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Türkiye halklarının yer aldığı yeni demokratik bir meclis oluşturulmasının zorunluluğuna değinen Yüksekdağ, "1921 Anayasası ruhuyla bu zor günlerden çıkabiliriz. Kuruculuğundan uzaklaşmış bu meclis her gün daha fazla tekçiliğini dayatıyor bize. Tek ulus anlayışı gelmiştir. Tek ulus derseniz, çokluğa ihanet edersiniz bu ‘teklik’ içinde boğulursunuz. Bugün siyasi iktidarın geldiği nokta budur. Tek adamın hakimiyeti ve despotizmidir. Tek adam rejimi tüm Türkiye halkların dayatılmak isteniyor. Biz buna asla ve asla razı değiliz" ifadelerini kullandı. 

23 Nisan'ın Meclis'in kuruluş yıldönümü olduğunu anımsatan Yüksekdağ, meclis iradesinin dokunulmazlıkların tek taraflı olarak kaldırılması girişimi ile hiçe sayıldığını vurguladı ve "Meclisin kuruluşunu kutlamak için şenlik düzenleyenler, HDP'ye yönelik dokunulmazlık darbesiyle meclisi fiili varlığında tasfiye etmektedir. Bunlar halkın seçtiği vekillere tahammülsüzlerini gösteriyorlar. Türkiye’de demokrasinin gelişebilmesi için bizler de meclisi bir şans olarak gördük. Meclisi tasfiye edip Sarayın bir alt kuruluşuna dönüştürmeye çalışıyorlar. Halkımızın meşru iradesini her koşulda ve zeminde nasıl savunmuşsak, sizlerle birlikte aynı kararlıkla savunacağız. Bize her yer meclis. Bakın mahalle ve bölge meclislerimiz var. Bizler, kafes haline getirdikleri meclislere mahkûm değiliz. Siyasi iktidar ölümlerden bir yaşam ürütmeye çalışıyor. İktidarının ömrünü bu şekilde uzatmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Tabutlar ve ölümlerle geleceklerini inşa ediyorlar. Halen bu tabutlar üzerinden bina yapanlar büyük bir gaflet içindeler. Halkımız bu karanlık süreçten çıkış, bu siyasi iktidar fireni batmış kamyon gibidir" dedi. 

Ermeni halkına dönük 1915'teki soykırımın yıldönümüne de konuşmasında yer veren Yüksekdağ, "Ve bugün yüz yıl önceki zihniyetin bir tekrarını Kürt halkına karşı yeniden dayatıyorlar. Şunu hatırlatmak zorundayız. Artık karşınızda sürgüne uğratacağınız, karşınızda soykırımla yok edeceğiniz bir halk yok. O yüz yıl önce oldu ve hala onun acısıyla ve hesabıyla yüzleşmiyorsunuz. Ama bu halk yüz yıl önce yaşanan acılarla, katliamlarla, o katliamlarla yüzleşecek cesareti gösterdiği için bir daha asla bu topraklara soykırım yapamayacaksınız. Bu halkı kendi yurdunda sürgüne dönüştüremeyeceksiniz. Halkımızın soykırımcılara ve katliamcılara cevabı budur" diye konuştu. 

Faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından tek listeyle gidilen seçimde HDP Batman Eşbaşkanlığına Fatma Kapalıgöz ve İkram İlgi seçildi.