Yüksekdağ: İrademizi onlara vermeyeceğiz

Batman'da Yüksekdağ, "Sokakta, okulda evde fabrikada, mecliste, başımızı eğmedik, irademizi onlara vermedik vermeyeceğiz. Dokunulmazlıkları kaldırdılar kaçtılar diyenlere ez li virim" dedi.

DTK, HDK ve HDP'nin "Saray darbesine karşı demokratik direniş" şiarıyla gerçekleştirdiği mitingler kapsamında eşbaşkankar Siirt'ten sonra Batman halkıyla bir araya geldi. Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Sokakta, okulda evde fabrikada, mecliste, başımızı eğmedik, irademizi onlara vermedik vermeyeceğiz. Dokunulmazlıkları kaldırdılar kaçtılar diyenlere ez li virim" dedi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin "Saray darbesine karşı demokratik direniş" şiarıyla gerçekleştirdiği mitingler kapsamında Siirt'ten sonra Kurtalan ve Batman’da onbinlerce kişi bir araya geldi.

Batman’da halkın eşbaşkanlarla buluşmasına engel olmak isteyen polise rağmen binlerce kişi HDP il binası önünde bir araya geldi. Eylemde sık sık "Biji berxwedane meclise", "Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan" sloganları atılırken zılgıtlar eşliğinde eşbaşkanlar karşılandı.

Batman halkı polis saldırısına tepki göstererek, "O sizin cumhurbaşkanınız olabilir. Bu vekillerde bizim irademizdir. Siz terör estirerek vekillerimizle buluşmamıza engel olamazsınız" dedi. Halk yoğun gaz bombalarına rağmen eşbaşkanların etrafına kenetlendi.

‘KÜRT HALKI BAŞARIYA ULAŞACAKTIR’

Kurtalan ilçesinde halka hitap eden DTK Eş başkanı Hatip Dicle, halkların kardeşliğe savaş açanların yargılanacağını ifade etti. "Darbeciler mahkûm olacaklar" diyen Dicle, Kürt halkının 29 isyanında başarıya ulaşacağını belirterek, "Bugün vekillerimizin dokunmazlığı kaldırıldı. 22 yıl önce benim dokunmazlığım kaldırılmıştı. Meclis kapısından zindanlara attılar. Ben 25 yıla yakın zindanda kaldım ama halen aranızdayım. Geçmişte hataları tekrarlayanlar aptallık ediyor" şeklinde konuştu. 

Kürt halkının sabrını zorlandığını dile getiren Hatip, "Yol yakınken bu savaş ve diktatörlük politikasından vazgeçmelidir. Partimizin değerini bilmelidirler. Şunu bilmelidirler biz gerekli uyarılarımızı yaptık. Artık biden gerekli bir söz beklemesinler. Sonuna kadar kurumlarımızla direneceğiz. Gerekirse mahkeme gerekirse zindan ama asla buyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkan vekili Demir Çelik, ceza evinde tutuklu bulunan Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in selamını iletti. Demir, halkın aylarladır ayakta olduğunu kaydederek, "Yoldaşlarımızı katlettiler, ama siz Mehmet Tunç, Seve Demir'den, aldığınız ve onurlu mücadeleyi sahiplendiniz. İnadına direniş inadına özgürlük dediniz. Bu mücadele halk ve özgürlük bu mücadelesidir" dedi.

YÜKSEKDAĞ: EZ LI VIRIM

"Halklar sizinle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, kitleyi Kürtçe selamlayarak, "Batmanın baş eğmeyen ruhu oldunuz. Bugün tüm halklarımızın yüzünün akı oldunuz" sözleriyle konuşmasına başladı. "Bizi yaşamdan ve siyasetten uzaklaştıranlara ez li virim" diyen Figen, "Sokakta, okulda evde fabrikada, mecliste, başımızı eğmedik, irademizi onlara vermedik vermeyeceğiz. Bu toprakları, tüm Türkiye halkların zehir edenler. Dört bir yanı savaş acısıyla yakanların zulmünden boğacağız. Karşımıza hangi saldırı enstrümanlarıyla çıkarlarsa çıksınlar, her yerde olduğumuz ve dimdik durduğumuz gösterdik. Daha görecek çok şey var buna emin olsunlar. Halkın, oy verdiği eşbaşkanlarıyla buluşmalarına bile tahammül edemiyorlar. Bunlar bu kadar zıvanadan çıkmış. Bunlar siyasi ahlaktan uzaklaşmışlar. Bu topraklarda bu zülüm bu siyasetin ürünüdür. Verdikleri hiçbir söz sarf ettikleri hiçbir cümle doğru değil. Hiçbir cümleleri doğru değil. Gerçek değil. Seçilmiş milletvekillerin dokunmazlığını kaldırdılar" diye kaydetti. 

‘DİRENİŞ KAZANACAĞIZ’

Figen konuşmasının devamında, "Ama değerli Batmanlılara bir daha sözümüz olsun. İçerde ya da dışarıda nerede olursa bu soylu dava ve direniş kazanacaktır. Bu halkın seçilmiş meşru siyasetçileri olarak, zorla kurulan iktidar ahlaki değil. Bizler bu ahlaksızlığa karşı direnmeye devam edeceğiz. Bu halkın neyinde korkuyorsunuz neyini çekemiyorsunuz. Emin olsunlar korktuklar her gün başların gelmeye devam edecek. Bu kadar haksızlıkla hukuksuzluğa üstüme geldiler" dedi. 

Figen, "Dokunmazlığı kaldırdı kaçtılar" diyenlere cevap vererek, "Çok bekler çok, bu zat direnişimiz başladığında 4 gün uçaktan inmedi. Nereye giderseniz peşindeyiz. Halkımızın siyasetini bu darbecilere karşı sonuna kadar savunacağız. Bir gün yalandan ölecekler cenazelerine kimse gitmeyecek. İşte bizler bugün gerçeğin saflarında, dün nasıl durduysak, dünden daha görkemli bir şekilde durmaya devam edeceğiz. Emin olun, darbeciler, hırsızlık ve ahlaksızlığın bataklığına saplananlar gidecek. Gidecek ve kaçacak yer bile bulamayacaklar. İşte değerli halkımız, bugünde aynı kararlık ve inançla gücümüzü büyüteceğiz. Seçilmişlerimize her saldırdıklarında karşılarına on katla güçle çıkacağız. AKP saray iktidarı küçülecek, bizlerin halkların birleşik direnişi kazanacak. Halkımızın direnişin diktatörlere teslim etmedik etmeyeceğiz. Tüm yaşam alanlarından halkımızın umudunu ve erdemini temsil etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Halk buluşması ardından polis yine kitleye saldırdı. Kitle polise taşlarla karşılık verdi. Çıkan olaylar sonrasında 16 yaşlarında zihinsel engelli bir çocuk gözaltına alındı.