Serhildan ruhlu devrimci: Dilgeş Şerzan

Türk devletinin Kurdistan’daki saldırılarına karşı mücadele etmek için 2011 yılında gerilla saflarına katılan şehit Dilgeş Şerzan, ardında büyük bir direniş mirası bıraktı.

Dili yasaklanan, varlığı inkar edilen, ülkesi parçalanan bir halkın yaşam hakkını savunmanın ahlak ile bağı oldukça aşikardır. Bu yüzden ahlak, PKK gerillasının zorlu yol sürecinin en temel enerjisi ve kaynağı olmaktadır. Bu yol, hakiki insanın aklı, ruhu ve kalbinin aşkı ile akış içindedir. Zorlu Kurdistan devriminin yolundan gidenlerden biri Dilgeş Şerzan'dır (Mahmut Özdemir.)

Yüzlerce kahramanı bağrında yetiştiren serhildan ve direniş kenti Nisêbîn, Dilgeş yoldaşın doğduğu şehirdir. Bu direniş şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya gelir gerilla Dilgeş. Birçok aile gibi kendi aile çevresinin de yurtsever olmasından kaynaklı Kürtlük bilincini daha küçük yaşlarda edinir. Dilgeş düşmanın Kürt halkına yönelik baskı ve katliam politikalarını yakından görerek, bizzat yüz yüze kalarak tanıklık eder. Ardılı olduğu binlerce yiğit Kürt evladı gibi bundan dolayı sömürgeci Türk devletine karşı büyük bir öfkesi oluşur. Nisêbîn’deki serhildanlara aktif bir şekilde katılır. 2011 yılına gelindiğinde düşmanın Türk metropollerinde Kürt gençlerine yönelik sistematik saldırısı sonrasında düşmanla daha aktif bir mücadele etmesi gerektiğinin bilincine varan Dilgeş bunun için yönünü Kurdistan dağlarına verir ve gerilla saflarına katılır.

Cilo alanında pratik gerillacılık faaliyetlerine katılan HPG’li Dilgeş, yürüttüğü pratik içerisinde yeni dönemin gerilla çizgisini kendisinde içselleştirmeye çalışır. Bakurê Kurdistan’da mücadele etmeyi esas alan şehit Dilgeş bunun için sürekli bir yoğunlaşmanın içerisinde olur. Düşmanın Kürt halkına reva gördüğü katliamların intikamının ancak Bakurê Kurdistan’da düşmana vurulacak darbelerle mümkün olacağına kanaat getirir ve bu temelde Bakur alanına geçerek gerillacılık faaliyetlerine devam eder. Güler yüzlü ve anlayışlı bir kişiliğe sahip olan gerilla Dilgeş, arkadaş ortamında sevilen ve sayılan bir kişidir. Yaptığı işlerde olabildiğince titiz ve detaylı düşünen HPG’li Dilgeş, özellikle askeri olarak eğitim gördüğü ve kendisini bireysel olarak da uzun süre yetiştirdiği sabotaj branşında ustaca bir pratik sergiler. Garzan alanında birçok profesyonel eyleme imza atar. Uzun bir süre bulunduğu Garzan alanında fedakar kişiliği ile gerekli görülen her çalışmaya koşan gerilla Dilgeş, devrimci sorumluluklarını her zaman yerine getirme çabası içerisinde olmuştur.

2021 yılında işgalci Türk devletinin birçok alanda olduğu gibi Garzan alanında da gerçekleştirdiği birçok saldırıda kahramanca savaşan gerilla Dilgeş ve yoldaşları düşmana ağır darbeler vururlar. Karadan onca saldırıya rağmen başarı elde edemeyen işgalcilerin en son 20 Eylül 2021 günü alanı yoğun bir şekilde bombalamaları üzerine Kürt halkının yiğit evlatları olan gerillalar Dilgeş Şerzan ve Erdal Şoreş şehitler kervanına katılır. Şehit Dilgeş ve şehit Erdal arkalarında kocaman bir mücadele mirası bıraktılar. Şuan mücadele onların mirasıyla amansız bir şekilde sürüyor ve onlara layık olmak da hepimizin tarihsel görevidir.