TAJÊ’den soykırım dosyası: DAİŞ ve KDP yargılanmalıdır

TAJÊ, hazırladığı soykırım dosyasında, DAİŞ çeteleri ve işbirlikçilerinin uluslararası bir mahkemede yargılanmasını istedi.

SOYKIRIM DOSYASI

Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), 3 Ağustos 2014 Fermanı'nın 10. yıl dönümünde, bu fermanın sorumluluklarını ve KDP’nin işlediği suçları detaylı bir şekilde ele alan bir dosya hazırladı.

TAJÊ, bu dosyayı 3 Ağustos 2014 Fermanı’nı soykırım olarak tanıyan ülkelerle birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Irak Başbakanı ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'na sunarak KDP’nin yargılanmasını talep etti.

TAJÊ’nin hazırladığı dosyada yer alan mektup şöyle:

“3 Ağustos 2014 tarihinde, Êzidî toplumumuz 74. fermanla karşı karşıya kaldı. DAİŞ çeteleri, Şengal’de Êzidî toplumuna en ağır şekilde saldırarak bu fermanı uyguladı. Bu saldırılar sonucunda yaklaşık 7 bin kişi kaçırıldı ve bunların çoğunu kadın ve çocuklar oluşturuyordu. DAİŞ tarafından kaçırılan bu kişilerden yaklaşık 3 bin 600'ü kurtarılmışken, neredeyse 2 bin 500'ünün akıbeti hâlâ bilinmemektedir. DAİŞ çeteleri, binlerce Êzidî’yi katletti ve toplu mezarlara gömdü. Son 10 yılda, 92 toplu mezar tespit edildi ve hâlâ tespit edilmemiş birçok mezar bulunmaktadır. 56 toplu mezar açıldı ve bu mezarlardan 700’den fazla cenaze çıkarıldı. 242 cenazenin kimlikleri tespit edilip, ailelerine teslim edilerek defnedildi.

DAİŞ ÇETELERİ VE İŞBİRLİKÇİLERİ YARGILANMALIDIR

Fermanın üzerinden 10 yıl geçti. Bu süre zarfında, 3 Ağustos 2014 fermanının temel nedenleri üzerine birçok araştırma yapıldı. Araştırmalar, DAİŞ çeteleri ve soykırım faillerinin henüz yargılanmadığını ve adaletin sağlanmadığını ortaya koymaktadır. Êzidî toplumu, yeni fermanlardan kurtulmak ve korunmak için adaletin sağlanmasının şart olduğunun bilincindedir. DAİŞ çeteleri ve onların işbirlikçileri uluslararası bir mahkemede yargılanmalıdır. Gerçeklerin yok olmaması ve fermanın failleriyle hesaplaşılması adına, biz bir dosya hazırladık. Sizden, bu dosyayı dikkate almanızı talep ediyoruz.”