Özgür Şehba: Bombalar Altında Örülen Yaşam -4

Özgür Şehba’da yeniden yaratılan yaşamın en önemli alanı, savunma.

Özgür Şehba’da yeniden yaratılan yaşamın en önemli alanı, savunma. Devrimci Güçlerin binlerce savaşçısının mevzilendiği Özgür Şehba’da halk da hem Yerel Taburlar kurarak hem asayiş görevini yerine getirerek, hem de silah eğitimi görerek savunma görevine hazır.

Şehba’nın kurtarılan alanları özgürleştiği ilk günden beri Türk ordusu ve çetelerinin saldırılarına maruz kalırken, Şehba Devrimci Güçleri de bu saldırılara cevap verip Şehba halklarının yaşamını savunabilmek için olağanüstü örgütlenmiş.

Şehba’da halkın da katılımıyla Devrimci Güçler Genel Komutanlığı çatısında muazzam bir savunma sistemi oluşturulmuş.

SAVUNMA EKMEK VE SUDAN DAHA ÖNEMLİ

17 Şubat ve 30 Ağustos 2016'da QSD’ye bağlı Ceyş El Siwar güçleri tarafından başlatılan iki ayrı operasyon sonucunda çeşitli tarihlerde özgürleştilen ve içinde yaşayan halklar tarafından Özgür Şehba olarak adlandırılan alanda savunma sistemi güçlü biçimde örgütlendirilmiş.

Çünkü bir kısmı Ezaz, bir kısmı Bab, bir kısmı da Halep’e bağlı olan, parça parça özgürleştirilen alan kurtarılmaya başlandığı ilk günden itibaren, Türk devleti ve çeteleri ile DAİŞ’in yoğun saldırılarına uğradı.

Şehbalılar ve Şehba savunmasında yer alan güçler, alanları açısından her şeyden fedakarlık yapılabileceğini, ekmek ve suyun asgari düzeyde olması durumunda yaşanabileceğini fakat savunmasız asla yaşanamayacağını ifade ederek, “Topraklarımıza döndüğümüz ilk günden bu yana Türkler tarafından bombalanıyoruz. Çetelerini üzerimize göndererek her seferinde kendilerini deniyorlar” diyor.

ŞEHBA DEVRİMCİ GÜÇLER KOMUTANLIĞI ÇATISINDA ÖRGÜTLENİYORLAR

Şehba savunmasından görevli birçok askeri grup var ve çoğunluğu da Suriye iç savaşının başlangıcında Rejimin tekçi sistemine karşı mücadele etmek, topraklarını korumak ve demokratik bir yaşamın savunucusu olmak için kurulmuş. Bugün hepsi Şehba Devrimci Güçler Komutanlığı çatısında örgütleniyor ve buradan koordine ediliyorlar.

Bu güçler ayrıca şu anda 2015 yılında kurulan Demokratik Suriye Güçleri’nin bileşenleri. Cephet El Ekrad ve Ceyş El Siwar gibi güçler QSD’nin oluşum sürecinde de yer almışlar.

Şehba Devrimci Güçleri

1. Ceyş El Siwar- Devrimci Ordu güçleri

2. Cephet El Ekrad Kürt Cephesi

3. Tugaya Bakure Demokrat

4. Şehba Kadın Savunma Cephesi

5. Aşiret Güçleri

6. Komondose Humus

7. Şehba Güçleri

Ayrıca diğer bölgelerden farklı olarak Şehba bölgesi, özgürleştirildiği ilk günden bugüne saldırı altında olduğu için tüm savunma güçleri bir askeri güç gibi örgütleniyor. Şehba Asayiş Güçleri ve son aylarda halk içerisinde oluşturulan Yerel Taburlar da Şehba Devrimci Güçler Komutanlığı çatısında örgütlendiriliyor. Şehba’daki tüm savunma güçleri Devrimci Güçler Komutanlığı tarafından koordineli bir şekilde mevzileniyor ve savunma görevini yerine getiriyor.

EN TEMEL VE PROFESYONEL GÜÇ; CEPHET EL EKRAD

Şehba, Devrimci Güçleri’nin en profesyonel ve yaygın olanı. Girê Sipî'deki (Tel Ebyad) Türkiye destekli El Kaideci gruplarla girdikleri mücadelede El Nusra Cephesi emiri Çeçen Ebu Musab’ı esir almakla dünya kamuoyunun gündemine giren Cephet El Ekrad, “El Kaide’ye kafa tutan cephe" olarak tanındı.

Suriye Devrimi’nin başlangıcında Bab bölgesinde Kürt köylerini savunma güçleri olarak iki tabur şeklinde Özgür Suriye Ordusu içinde örgütlenen Cephet El Ekrad, kuruluşundan bir yıl sonra güçlendi ve birçok Türkmen ve Arap grup Cephet El Ekrad’a katıldı. Çok kısa sürede 40 tabura ulaşan bu güç, 2013 başlarında Cephet El Ekrad Tugayı biçiminde örgütlendi. Cephet El Ekrad Halep ve köyleri yine Reqa’nın en temel güçlerinden biri oldu.

Cephet El Ekrad’ın genel komutanı18 Nisan 2014’te şehit olan Şehit Ala Cibo. Onun yaşamını yitirmesinin ardından kardeşi Salih Cibo genel komutan oldu.

Reqa, Girê Spî, Halep, Şehba’da örgütlenen Cephet El Ekrad Rejim, Türk devleti ve ona bağlı çetelerle, El Nusra ve DAİŞ'in birçok saldırısına maruz kaldı. Bunlara karşı önemli direnişler geliştirdi. 2014 başlarında savaşın her alanda yayılmış olması, kendini muhalif olarak tanımlayan birçok gücün DAİŞ, Nusra gibi çetelerin sivillere karşı katliamlar geliştirmesi sonucu sivil katliamını önlemek amacıyla karar alarak güçlerini Kobanê, Efrîn ve Halep’in Şêx Maqsud ve Eşrefiye mahallelerine çekti.

Halep’e geçen güçler YPG güçlerine katıldı ve aynı zamanda kendini yeniden örgütleyerek bölgeyi bırakmamak için bölgenin yumuşak güçleriyle ilişkiler geliştirdi. Cephet El Ekrad Tugayı o zaman ÖSO adına olan logosunu değiştirerek şahin resmi kullandı. Halep’teki Cephet El Güçleri DAİŞ'e karşı geliştirilen operasyonlara katıldı. Halep’in DAİŞ'ten temizlenmesi operasyonuna katıldı. DAİŞ'in Halep’ten tamamen çıkarılmasına destek verdi.

Yine Girê Spî, Minbic, Reqa, Cerablus’taki Cephet El Ekrad güçleri kendilerini Kobanê ve çevresine çektiler. Burkan El Fırat kuruluncaya kadar birçok saldırıda YPG’yle birlikte birçok saldırıya karşı savaştı. Kuzey Halep ve köylerindeki Cephet El Ekrad güçleri ise Efrîn'e çekilerek buradan yeniden kendilerini örgütleyip eğiterek savaşa hazırladılar. Efrîn'e geçen Cephet El Ekrad gücü Ezaz cephesinden saldıran DAİŞ ve İslam maskeli grupların birçok saldırısını kırdı. Şu anda Cephet El Ekrad’ın binlerce savaşçısının olduğu ifade ediliyor.

CEYŞ EL SİWAR

Özgür Şehba’nın savunmasında yer alan güçlerden biri de Ceyş El Siwar’dır. (Devrimciler Ordusu) Ceyş El Siwar Cephet El Ekrad komutanlarının Hama ve Latkiye Kürtleriyle yine demokrasi fikrine inanan bazı ÖSO gruplarıyla ilişki geliştirmesi sonucu doğdu. Cephet El Ekrad öncülüğünde 3 Mayıs 2015 tarihinde yedi askeri grubun birleşmesiyle oluşturuldu. Demokrasiyi, Suriye’nin tüm halkları ve inançlarının eşitliğini savunan Ceyş El Siwar Baas Rejimi, yine ülkeyi mezhepsel ve farklı yönlerden karıştırmak isteyen planlara ve çete gruplarına karşı ortak bir komutanlıkla savaşmayı hedefleyerek kuruldu.

Ceyş El Siwar ve Cephet Ekrad, Ekim 2015’te Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kuruluşundan itibaren onun bünyesinde yer alıyorlar.

Ceyş El Siwar, 2016 yılında Şehba’nın özgürleştirilmesi için yapılan operasyonlarında yerini aldı. Cephet El Ekrad’ın Efrîn'e çekilmek zorunda kalmış olan kolunun güçlerini toparlamasının ardından Şubat 2016'da Ceyş El Siwar yönünü Ezaz’a çevirdi. Efrîn çevresindeki ve Ezaz’daki 15’ten fazla köy özgürleştirildi. 27 Kasım 2015’te Tınıb Meyemin Hamlesi gerçekleştirildi. Daha sonra Ağustos 2016’da Ceyş El Siwar tarafından bir kısım Bab köyleri de özgürleştirildi. Bugün Özgür Şehba adı verilen bu bölgeyi koruyan güçlerden biri.

Suriye’nin tüm alanlarından ve halklarından oluşan Ceyş El Siwar birçok tabur, fraksiyon ve taburdan oluşuyor. Hepsi Suriye Devrimi’nin başlangıcında Rejime karşı savaşarak şehirlerini özgürleştirdiler. Bugün Humus, Hama, İdlib, Efrîn ve Şehba’dan binlerce savaşçısı var.

ŞEHBA KADIN SAVUNMA CEPHESİ

Til Rifat Cephet El Nusra ve Ahrar u Şam çetelerinden özgürleştirildikten sonra Haziran 2016 başlarında Jiyan Ehraz Taburu’nun kurulmasıyla temeli atıldı. Daha sonra ikinci ideolojik ve askeri eğitim devresi ardından Şehba Kadın Savunma Cephesi olarak örgütlendirildi.

Şehba Kadın Savunma Cephesi savaşçıları Um Hoş, Herbel, Um Qura, Wehşiye, Hesacık ve Şehba Barajı gibi bölgelerin DAİŞ'ten özgürleştirildiği 27 Ağustos 2016 tarihinde başlayan operasyonda yerini aldı ve bu, onların ilk savaş tecrübesi oldu. 2 Eylül 2016 tarihinde DAİŞ çetelerine karşı yürütülen operasyonda yaşamını yitiren Aljîn Giwera, Şehba Kadın Savunma Cephesi’nin ilk şehidi.

Kuruluşundan bu yana Şehba’nın tüm bölgelerinden Kürt, Türkmen, Arap kadınların yer aldığı Şehba Kadın Savunma Cephesi’nin şu anda onlarca savaşçısı var. Kadın Savunma Cephesi bugün Şehba’da diğer güçlerle birlikte, Devrimci Güçler Genel Komutanlığı çatısı altında Türk ordusu ve çetelerin saldırılarına karşı mevzileniyor.

ŞEHBA DEVRİMCİ GÜÇLERİ BÜNYESİNDEKİ DİĞER ASKERİ GRUPLAR

Demokratik Kuzey Tugayı: İdlibli gençlerin oluşturduğu birçok grubun birleşimiyle kuruldu. Daha önce Ceyş El Siwar içinde örgütleniyordu. Fakat son süreçte Ceyş el Siwar’dan ayrılarak Tugaya Bakure Demokrat adıyla QSD bünyesinde örgütlenmek istedi. Genel Komutanı Ömer İdlibi olan Demokratik Kuzey Tugayı 25 Mayıs 2015 tarihinde kurulmasına rağmen Ceyş El Siwar bünyesinde çalışmalarını sürdürdüğü için Mayıs 2016 tarihine kadar ilan edilmedi. Şu anda da QSD bünyesinde yer alan bu tugayın binin üzerinde savaşçısı var.

Aşiret Güçleri: Şehba, Efrîn ve Halep’teki Arap aşiretleri üyeleri tarafından kurulan aşiret güçlerine katılan Kürt gençleri de oldu. Benavi Aşiretinden Ebu Cuma Hesen genel komutanı. QSD’nin ilan edildiği süreçte İdlib ve Halep’te 16-11-2016 tarihinde kuruldu. Savaşçı sayısı 500’ün üzerinde.

Humus Komandoları: Muhavir Humus yan jî Komandos’e Humus Ceyş El Siwar’ın başlangıcında Ebu Rami kod isimli Naim Şeyh tarafından kuruldu. Çoğunluğu Humus, Hama Humus şehirlerinden 200 üzerinde savaşçısı var. Şehba’nın Özgürleştirilmesi operasyonunda havan parçasıyla Til Şeir’de komutanı yaşamını yitirdi.

Şehba Güçleri: 1-12-2016 tarihinde daha önce Cephet El Ekrad’ın Halep köyleri komutanı olan Hamide Xidro tarafından kuruldu. Savaşçıları Halep ve Şehba köylerinden. 150-200 savaşçısı var.

ŞEHBA ASAYİŞ GÜÇLERİ

Şehba Devrimci Güçleri Komutanlığı bünyesinde örgütlenen bir diğer güç de Asayiş Güçleri. Diğer Şehba Devrimci Güçlerinden farklı olarak komutanlık bünyesinde örgütlense de bir askeri güçten ziyade bir iç güvenlik gücü.

Şehba Asayiş Güçleri kurtarılmış alanlarda ilk süreçten itibaren adım adım kendini coğrafyaya göre örgütledi. Genel Şehba Asayiş Merkezi bünyesinde stratejik yerlere yol kontrol noktaları kuruldu.

Genel Şehba Asayiş Merkezi bünyesinde Meryemine, Dercimal, Til Rifat, Şex İsa, Fafine, Keferneya, Kefernase gibi 7 şube şeklinde örgütlenmesini yapmış durumda. Her bir şube etrafındaki köylerle birlikte örgütlendirilmiş.

Ayrıca asayiş merkezi içerisinde organize suç, istihbarat, ruhsat silah, soruşturma ve trafik birimleri örgütlendirilmiş.

Şehba Bölgesi Asayiş güçleri şu anda Arap, Kürt, Türkmen halklarından 650 civarında üyesi var ve bu sayının yüzde 10’unu kadınlar oluşturuyor. Yine Şehba Asayiş Merkezi’nde kadın asayiş üyelerinin kendi ayrı merkezleri ve özgün bir örgütlenmeleri var. Şubelerde kadın merkezleri ayrı olmasa da her bir şubedeki kadın asayiş üyeleri kendi özgün örgütlenmesini de kurmuş durumda.

Şehba Asayişi iç güvenlik çalışmalarını yürütürken, zaman zaman devrimci güçlere destek amacıyla cephe ve hamlelere de üye gönderiyor.

YEREL TABURLAR

Şehba savunmasında yer alan en önemli ve halkın çok yoğun ilgi gösterdiği bir diğer güç de son aylarda halk içinde örgütlendirilen, Yerel Taburlar.

Şehba’nın özgürleştirilmiş alanlarının hemen tümünde kurulmuşlar Yerel Taburlar halk içerisinde örgütlendirilmiş fakat kendi askeri sistemleri ve disiplinleri var.

Üyeleri hem toplum içerisinde işlerini yapıyor, hem de oluşturulan sistem içerisinde askeri görevlerini yerine getiriyorlar. Yerel Taburlar bir komutanlık şeklinde örgütleniyor ve bu komutanlık temsilini Şehba Devrimci Güçleri içerisinde de buluyor.

Yerel Taburlar askeri anlamda Cephet El Ekrad ve Ceyş El Siwar savaşçıları tarafından eğitiliyor. Ayrıca ideolojik eğitimleri de var. Düşünsel eğitimlerdeki derslerde 'insana, halka, doğaya yaklaşım nasıl olmalı, ahlak ve kültür nedir' sorularına yanıt aranıyor. Silahların yanlış amaçlar için kullanımını engellemek için ve yine neden silahlandıklarına dair tartışmalar yürütülüyor. Şimdiye kadar 6-7 tabur devre eğitimlerinden geçirilmiş. Yerel Taburlar Komutanlığı kurulan yerel taburları sırasıyla eğitmeye devam ediyor.

Yerel Taburlar Komutanlığı Sorumlusu Ebu Xalid, taburların görevlerini şöyle anlatıyor: "Askeri güçler ön cephededir. Düşmanın sınırlardan saldırısına karşı görevini yerine getiriyor. Asayiş şehir içi güvenlikten sorumludur. Öz savunma taburlarımız da arka cepheyi yani kendi köylerini, mahallelerini koruyor. Arkadan bir saldırı olsa güçlerimiz buna cevap vermeye hazırdır. Örgütlenmemizi ve disiplinimizi buna göre oluşturduk.”

‘YEREL TABURLARA İLGİ ÇOK FAZLA’

Xalid, bu taburları kurabilmek için halkla birçok toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, başta Araplar olmak üzere Özgür Şehba halkının bu taburların oluşturulmasını büyük heyecanla karşıladığını anlatıyor.

"Şimdiye kadar kimse onlara böyle bir şey anlatmamıştı. İlk defa kendi topraklarını kendileri koruyorlar. Yani orada herhangi bir askeri güç olmasa bile kendi köylerini, canını, malını koruyacak düzeye gelebilmek onlara heyecan veriyor ve benimsiyorlar.

Kurtardığımız alanların birçok yerinde mahalli taburlar kurulmuş durumda. Gençlerden 55 yaşına kadar birçok kişi bu güç içerisinde yerini alıyor. Hemen her aileden en az bir kişi bu taburlarda yer alıyor. Alanımızda her şey savaşa göredir. O nedenle alanımız diğer alanlara göre biraz daha farklıdır. Bundan dolayı askeri olarak örgütlendik. Aynı zamanda Şehba Devrimci Güçleri Genel Komutanlığına da bağlıyız.

Yine Yerel Taburlardaki arkadaşlarımız içinden gönüllü olarak gidip Reqa Hamlesi’ne katılanlar da oldu. Şimdiye kadar Yerel Taburların iki şehidi oldu. Bunlardan birisi Reqa Hamlesi’nde, diğeri de Şehba’da mayına basarak şehit oldu."

ŞEHBA TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINA DİRENMEYE HAZIR

Şehba’nın kurtarılmış alanları özgürleştirildiği ilk günden bu yana Türk devleti ve çetelerinin saldırıları altında. Son aylarda ise Türk devleti ve çeteleri Şehba ve Efrîn’i tümden işgal etme planı doğrultusunda saldırılarını artırmış durumda.

Şehba Devrimci Güçleri şu ana kadar Türk devleti ve çetelerinin geliştirdiği tüm saldırılara sert yanıt verdi ve saldırıları boşa çıkardı. Şehba’da şu anda tüm güçler mevzilenmiş durumda.

Ayrıca Şehba’da biri Ceyş El Siwar, diğeri de Cephet El Ekrad’a bağlı olan iki askeri akademi, eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürerek güçlerini daha da profesyonelleştiriyor.

Aynı zamanda Cephet El Ekrad, Ceyş El Siwar ve Kadın Savunma Cephesi kadınlı erkekli tüm Şehba halklarına silah ve savunma eğitimleri veriyor. Şu ana kadar büyük oranda Şehba halkı silah eğitimi almış durumda.

QSD ve bileşeni YPG de geçtiğimiz günlerde, Şehba’ya bir topyekûn saldırı durumunda harekete geçeceklerini açıkladı.