'Önder Apo’nun özgürlüğü de Şengal’in özerkliği de uzak değil'

Şengal Özerk Yönetim ve TAJÊ, 2025 yılının Önder Apo'nun özgürlük yılı olacağını belirtti, "Hamlemiz Önder Apo'nun özgürlüğüne kadar sürecek" dedi.

ÖNDER APO'YA ÖZGÜRLÜK

Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm’ hamlesi, bir yılını geride bırakırken Önder Apo'nun düşüncesinin dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana ulaşmasını sağladı.

Êzidî toplumu da hamle kapsamında 21 Ekim 2023’te, ‘Önder Apo’ya Özgürlük, Şengal’e Özerklik’ şiarıyla hamleye dahil oldu.

Şengal’de yaşayan Êzidî toplumu ve Arap bileşenler, hamle kapsamında Irak ve Şengal genelinde Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde çok sayıda eylem ve etkinliğe imza attı.
Şengal Özerk Yönetimi ve TAJÊ, Önder Apo’ya Özgürlük, Şengal’e Özerklik’ hamlesinin ikinci yıl dönümü vesilesiyle Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Mezarlığı’nda ortak bir açıklama yaptı. TAJÊ Dış ilişkiler Komitesi Üyesi Suham Şengali ve Şengal Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Xwedêda Elyas tarafından okundu.

'HAMLE ÖNDER APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜNE KADAR SÜRECEK'

Açıklamada "Önder Apo, 25 yıldır İmralı Cezaevi’nde halkların direnişine öncülük ediyor. Bu süre içinde de onun özgürlüğü için sayısız etkinlik ve eylem düzenlendi. Ancak geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm’ hamlesi diğer hamlelerden oldukça farklı. Bu hamle amacı doğrultusunda Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanıncaya dek devam edecektir. Yine halkların özgürlüğü ve demokrasi için yapılan tüm eylem ve etkinlikler de bu hamle ile bağlantılıdır. Yani Önder Öcalan’ın özgürlüğü ve özerklik ile özgürlük için yürüttüğümüz mücadele birbirinden bağımsız değildir” denildi.

Hamlenin tüm dünyadan destek gördüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Bu hamle ile Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi dünyada her zamankinden daha çok yayıldı. Önder Öcalan’ın fikirlerinin tanınmasıyla birlikte insanlığın umudu ve inancı bir kez daha yeşerdi. Hamlenin ulaştığı her yerde coşku, moral ve umut çoğaldı. Dünyanın genelindeki sanatçılar, aydınlar, siyasetçiler, filozoflar, yazarlar ve akademisyenler Önder Öcalan’ın fikirleriyle canlandı. Tüm dünya bu hamle çevresinde toplandı. Dünya Ukrayna-Rusya savaşı veya Hamas-İsrail savaşında birlik olamadı ancak Önder Abullah Öcalan’ın özgürlüğü konusunda tüm dünya tek ses oldu. Bu da savaşlarla, çatışmalarla, iktidarların izlediği politikalarla başlayan din ve mezhep savaşlarıyla bölünen bu dünyanın birliği Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü düşüncesinde bulduğunu gözler önüne seriyor.”


Geçtiğimiz yıl içinde Ortadoğu’da yaşanan savaşların Önder Apo'nun değerlendirmelerini bir kez daha doğruladığı belirtilerek, “Önder Abdullah Öcalan onlarca yıldır Ortadoğu’daki sorunların savaşla çözülemeyeceğini bildiriyor. Son bir yılda yaşananlar da bunu doğruluyor. Bu yüzden Ortadoğu halkları, Önder Öcalan’ın fikirlerine her zamankinden daha fazla yöneliyor. Herkes Önder Öcalan üzerindeki tecridin Ortadoğu’daki savaşı derinleştirdiğini ve özgürlüğünün bölgedeki sorunların çözümünün önünü açacağını söylüyor. Bu da hamlenin önemli sonuçlarından biri oldu” diye kaydedildi.
Açıklamada ayrıca hamlenin, devlet ve iktidar sisteminin gerçek yüzünü ortaya koyduğu ifade edilerek şu sözlere yer verildi:

“Kendilerini özgürlük ve demokrasinin temsilcisi olarak sunan Avrupa devletlerinin özgürlük ve demokrasiyle hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Hamle, İmralı sisteminin uluslararası bir sistem olduğunu, tecridin devam etmesine ve Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünden mahrum bırakılmasına neden olanların her gün özgürlük ve demokrasi adına yeminler edenlerle aynı olduğunu gözler önüne serdi. Bu hamle yine söz konusu devletlerin halkların özgürlüğüne ve demokrasiye karşı olduğunu gösterdi.”

'ŞENGAL'İN ÖZGÜRLÜĞÜ TANINMALI'

Hamle ile birlikte umudun ve özgürlük iddiasının her zamankinden daha güçlü olduğu vurgulanarak, şunlar bildirildi:

 “Esas hedef Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Şengal’in özerkliğinin tanınmasıdır. Bu hedeflere doğru adımlar atılsa da henüz amaca tam olarak ulaşmış değiliz. Bu bizler için de bir özeleştiri konusudur. Bu nedenle hamlenin ikinci yılında zafere ulaşabilmek adına eksikliklerimizi tamamlamalı, eylemlerimizi güçlendirmeli ve çalışmalara hız vermeliyiz. Şengal’deki her evde, herkese ulaşarak Önder Öcalan’ın fikirlerini tanıtmalıyız.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Hamlenin ikinci yılında Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerini Ninova Ovası’nda ve Irak düzeyinde daha fazla gündeme getireceğiz. Hamleyi özellikle Irak’ta da özgürlük ve demokrasi adımına dönüştürmeye çalışacağız. Irak içinde bulunduğu savaş ve krizlerden kurtulamıyor. Bu nedenle bizler de Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin Irak halkları ve Irak devleti için de çözüm olduğunu söylüyoruz.”

Hamlenin aynı zamanda bölgedeki savaş politikasına da verilen yanıt olduğu belirtilerek şöyle denildi: "2025 yılının Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlük yılı olacağına olan inancımız tam. Umudumuzu, inancımızı, mücadelemizi yükseltirsek Önder Öcalan’ın özgürlüğü de Şengal’in özerkliği de uzak değil. Şengal Özerk Yönetim olarak hamlenin ikinci yılında da çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Şengal halkına, Ninova Ovası’ndaki tüm halklara ve Irak’ın demokrasi güçlerine çağrımız hamleyi her zamankinden daha fazla sahiplenmeleridir.”