Av tüfekli YXK'den Reqa'ya dayanan orduya

YXK, ardından da YPG ve YPJ'de yer alıp şimdi de Reqa'ya dayanan savaşçılar, av tüfeğiyle Dirbesiyê'den başlayan savaşın, Serêkaniyê ile devam eden eşiklerinin ardından bugün tüm Kuzey Suriye'nin savunma ordusuna dönüşünü anlattı.

YPG savaşçıları, Rojava Devrimi'nin 5. yıl dönümü vesilesiyle ANF'ye konuştu.

Devrimin başından bugüne kadar YPG saflarında yer alan Orkeş Serdem, Suriye'de başlayan hareketlenmenin taraflarını özetledikten sonra YXK'nin oluşumunu hatırlattı. Çoğunun daha devrimin ne olduğunu bilmeyen Kürt gençlerinin, evlerini ve köylerini korumak için eğitildiğini; böylece bir örgütlenme zemininin yaratıldığını kaydeden Serdem, ÖSO'nun 2012'de Serêkaniyê'ye geçmesiyle YPG’nin ilan edildiğini söyledi. YPG’nin kurulmasıyla birlikte amacın bütün Suriye halklarını korumak olduğunu dile getiren Serdem, "YPG’nin içinde Kürt, Arap, Hıristiyan, Çerkes gençleri de yerini aldı" dedi.

SERÊKANİYÊ SAVAŞINDAN SONRA

Serêkaniyê savaşının ardından YPG gerçekliğinin daha iyi anlaşıldığını belirten serdem, "YPG halkı koruyor ve saygınlığını halkın içinde daha fazla kazanıyordu. YPG halkları savunma gücüydü" diye konuştu.

Serêkaniye'den Şedadê'ye kadar özgürleştirildiğini fakat Kobanê'ye saldırıldığını ama yenildiklerini hatırlatan Serdem, şunları söyledi: "Bugün biz Reqa'yı özgürleştirme hamlesindeyiz. YPG büyük bir çaba göstererek bugünlere geldi. Başarı, bugün Reqa'yı da aşmıştır."

AV TÜFEKLERİYLE SAVAŞTIK

YPG savaşçısı Salar, devrimin başlangıcından itibaren yerini alanlardan. "Devrimin başında imkanlar kısıtlıydı. Silahlarımız yok denilecek kadar azdı. Biz ilk başladığımızda Dirbesiyê'de rejim güçlerini çıkardık. Orada biz daha çok av tüfekleriyle savaştık. Sadece birkaç kleşimiz vardı o da bazı ailelerindi" diyen Salar, Serêkaniyê savaşından sonra imkanların artmaya başladığını söyledi. Salar, şöyle devam etti: "Biz Serêkaniyê'de çetelerin silahlarını aldık. O silahlarla ilerledik ve bugünlere geldik. Adım adım özgürlüğe doğru ilerliyorduk. Birçok yerde ablukalara alındık ve yaralılarımızı tedavi etmeye bile gönderemiyorduk. Bugün ise Reqa'yı kuşatmaya almışız. Reqa'da bizim ile mücadele veren birçok arkadaşımız Arap'tır. Artık birlikte mücadele yürütüyoruz. Bugüne kadar DAİŞ e karşı mücadele yürüten ve güçlenen tek güç, biziz."

DEVRİME KATILIM ÇOK GÜZELDİ

2011 yılından bugüne kadar devrimin bir neferi olan YPJ savaşçısı Ruken Qamişlo, YXK zamanında her şeyin gizli olduğunu; tecrübesiz ve eğitimsizliklerini savaşın içinde giderdiklerini çoğu zaman erzaksız ve cephanesiz kaldıklarını hatırlattı. Bütün bunlara rağmen devrimin sıcaklığı ve devrime katılımın çok güzel olduğunu vurgulayan Qamişlo, "Bir mermi attığımızda sanki Kürdistan'ı özgürleştirmişiz gibi bir his oluşuyordu bizde. Savaşta değil sanki halaydaydık" dedi. Şimdi Reqa'ya, DAİŞ karanlığının başkentinin merkezine yürüdüklerini kaydeden Qamişlo, kadının savunma gücünü de herkese ispatladıklarını söyledi.

TİL HEMİS GEÇİLEMEZ, DENİLİYORDU

YPG savaşçısı Dijwar Qamişlo, diğer arkadaşları gibi ilk dönemki imkansızlarını hatırlattıktan sonra Serêkaniyê’den sonra çetelerin “En büyüğü Til Hemîs’tir, orayı geçemezler” dediğini ama orayı geçip Şedadê’ye ulaştıklarını söyledi. Dijwar Qamişlo, şunları ekledi: "Şedadê, Kobanê, Şengal, Ceza hamlelerine, sonra Hesekê hamlesine katıldık. Sınırları düzenledikten sonra Minbîc hamlesine gittik. Şimdi de büyük bir moralle Reqa’ya geçmiş bulunmaktayız ve başarılı bir şekilde ilerlemekteyiz.”