Bagok dağı heybetinde cesur bir gerilla: Zinar Bagok

Kurdistan’ın serhildan kentlerinden biri olan Nusaybin’de dünyaya gelen Zinar Avcı, genç yaşta gerilla saflarına katılır. Gerilla yaşamında fedakarlığı ve cesaretiyle tanınan şehit Zinar, Türk devletine ağır darbeler vuran birçok eylemde yer alır.

Her göz güzelliği görmez, anlamaz, hissetmez. Güzelliği ancak kalbi güzel olanlar fark edebilir ve görebilir. Dolayısıyla Kurdistan coğrafyasının güzelliğini ve önemini herkes anlamıyor, sadece sevenler görüyor ve bunun için canlarını, bedenlerini feda ediyorlar. Bu fedai kahramanlardan biri de Zinar Avcı’dır.

Kurdistan tarihinde ve özellikle PKK tarihinde Kürt halkının mücadelesinin yeniden canlanmasında belirleyici rol oynayan bazı şehirler ve bölgeler vardır. Türk devletinin saldırılarının en vahşi yaşandığı 1990'lı yıllarda Nusaybin halkı bu zulme karşı ayaklandı ve birçok serhildana öncülük etti.

Bu serhildanlar Kurdistan’ın özgürlüğünün başlangıcı olur. Kurdistan’ın serhildan kentlerinden biri olan Mardin’in Nusaybin ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelen Zinar Avcı (Zinar Bagok) da bu direniş kültürü ve geleneğiyle büyür.

Henüz genç yaşta Türk devletinin özel savaş politikalarının bilince çıkaran Zinar Avcı, çevresindeki gençlerin bu politikalara karşı dikkatli olmasını sağlamıştır. Gençlik çalışmalarında aktif olarak yer alan Zinar Avcı, genç yaşında yoldaşlarına öncülük eder. Düşmanın Kürt halkına yönelik saldırıları karşısında öfkesi her geçen gün daha da artan Zinar Avcı, çözümü gerilla saflarında bulur. 2015 yılında gerillaya katılan Zinar Avcı, temel eğitimini Besta alanında gördü. Zafer ve başarı dışında hiçbir sonucu kabul etmeyen gerilla Zinar, Rêber Apo felsefesi temelinde bir mücadele yürütüyor. Yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenen gerilla Zinar için PKK ahlakı ve kültürü kırmızı çizgisidir.

Askeri açıdan kendini geliştiren gerilla Zinar, savaş taktikleri konusunda da yoldaşlarına öncülük eder. Gerilla savaşını araştıran, üzerine yoğunlaşan şehit Zinar, mücadele alanında kendini geliştirdikçe dha etkin ve iradeli bir savaşçı olur. Yoldaşlarına da güç ve moral kaynağı olan gerilla Zinar, savaş alanında cesaretiyle tanınır. Fedakar bir ruhla düşmana karşı etkili eylemler yapan gerilla Zinar, cesaretiyle düşman askerini etkisiz kılıyor. Kurdistan topraklarının özgürlüğü için kısa sürede büyük sorumluluk alan ve ağır görevleri yerine getiren şehit Zinar, bir grup yoldaşıyla birlikte 11 Haziran 2018 yılında Şırnak’ın Besta alanına saldırı başlatan işgalci Türk ordusu ile yoğun bir çatışmaya girer. Yaşanan çatışmalar ve geçekleşen saldırılarda Gerilla Zinar Bagok, 8 yoldaşıyla birlikte kahramanca savaşarak şahadete ulaşır. Gerilla Zinar ve 8 yoldaşı kutsal değerler uğruna canlarını feda ederken, geride büyük bir direniş mirası bıraktılar.