Enternasyonalist Tabur: Ortak hedef DAİŞ'i yok etmek!

YPG Enternasyonalist Taburu Reqa cephesinde birçok ülkeden savaşçıları bir araya getiriyor. Reqa cephesinin ön mevzilerinde saldırı operasyonlarına da katılan enternasyonalist YPG’liler cephenin çok ulusluluğunu da ortaya koyuyor.

Özellikle Reqa cephesinde DAİŞ'e karşı yürütülen savaşta YPG’ye bağlı bir tabur olarak bulunan Enternasyonalist Taburunda dünyanın dört bir yanından savaşçılar bulunuyor. Çok ulusluluğun rengini yakalayan Enternasyonalist YPG’liler, çeşitli ülkelerden oluşan bir tabur olmaları ve ayni amaç için çalıştıklarını vurguluyor. YPG Enternasyonalist Taburu, Reqa özgürleşene ve Reqa’lılar özgür yaşamlarına kavuşana kadar savaşacaklarını söyledi.

Hem saldırı gruplarında DAİŞ'e karşı savaşan hem de arka cephelerdeki güvenliği sağlama alanlarında görev alan YPG Enternasyonalist Taburu savaşçıları sorularımızı yanıtladı.

YPG Enternasyonalist Taburu yoğunlukta hangi ülkelerden savaşçıları barındırıyor?

Robin Şoreş: Ben Amerikalıyım, Finlandiya, İspanya, İskoçya, Britanya, Fransa’dan arkadaşlarımız taburumuzda yer alıyor.

YPG Enternasyonal Taburu ne zaman oluşturuldu ve nerelerde görev aldı?

Marcello: YPG Enternasyonal Taburunu Aralık 2016’da kurdu, Sincar operasyonun bir parçası olmuştuk, daha sonrasında Tabqa operasyonu ve ardından YPG bizleri onure ederek dış ülkelerden katılanlara YPG Enternasyonal Taburu'nu resmi olarak ilan etti. Şimdi ise burada Reqa şehrinin özgürleştirilmesinde görev yapıyoruz.

Kısaca, YPG Enternasyonal Taburunun kuruluş amacı, motivasyonu nedir?

Olissa: Farklı etnik kökenlerden ve çeşitli ülkelerden savaşçıları bir araya getiriyor. Bu çeşitliliğin de aslında en büyük özelliği aynı amaç için çalışmasıdır, bizim ortak hedefimiz DAİŞ’i yok etmektir. Bu ortak hedefte çeşitli ülkelerden insanların buluşması en büyük motivasyonumuzdur.

Reqa operasyonundaki pozisyonunuz nedir?

Divar Alba: Burada operasyonlarda görev alıyoruz, süratle düzenlenen saldırı operasyonlarında öncü gruplardanız. DAİŞ'e ilk darbeleri vuran gruplardan. Reqa savaşındaki tek görevimiz ve günlük pozisyonumuz sadece saldırı gruplarında bulunmaktır.

YPG Enternasyonal Taburu ile yine YPG içerisinde bulunan batılıların farkı nedir?

Cesur Bakur: Bizler YPG bünyesindeki Enternasyonal Taburda bulunan batılılar olarak hepimiz aynı tabur içerisinde yer alıyor ve hareket ediyoruz. Hepimiz aynı yerde konaklıyoruz. Fakat YPG’ye katılan diğer batılı arkadaşlarımız farklı farklı taburlar içerisinde en fazla ikişer kişi olacak şekilde ayrılmışlardır. YPG içerisinde tek farkımız budur.

Reqa’nın özgürleştirilmesinden sonra YPG Enternasyonel Taburu olarak planınız nedir hangi alanda çalışma yürütmeyi planlıyorsunuz?

Şersan Tuço: Bizler YPG’ye bağlı bir taburuz, YPG ne yaparsa ve neredeyse bizim ne yapmamızı isterse sorgusuz olarak biz onu yapmaya hazırız. YPG neredeyse biz orada olacağız.

Saldırı gruplarıyla ilerlediğinizi söylediniz, tabur olarak ilerlerken Reqa hamlesinde hiç unutamayacağınız bir anınızı paylaşır mısınız?

Marcello: Saldırı operasyonda olduğumuz bir gece DAİŞ topraklarına girmiştik ve YPG’nin bir birimine arka tarafta güvenlik sağlıyorduk, güvenliğini sağladığımız grup DAİŞ'in pususuna düştü, birçok yaralı ve şehit arkadaşımız vardı, yanımızda ilk yardımcı arkadaşlarımızda vardı, ne mutlu ki ilk yardımcı arkadaşlarımız o gece çok yoğun çaba gösterdi ve durumu çok ağır olan bir yaralı arkadaşımızın canını kurtardı. Daha sonra bizler operasyona devam ettik ve arkadaşlarımızı pusuya düşüren DAİŞ'lileri bularak imha ettik, bu kendi aramızda asla unutamayacağımız bir anımız olarak kaldı.

YPG Enternasyonalist Taburu olarak özel bir eğitim alıyor musunuz?

Dogan Duşaşinani: Kendimize özel bir eğitim programımız var, özellikle savaş alanlarına odaklanan, operasyonlar, saldırılar, sabotaj üzerine de eğitim gördüğümüz bir program var. YPG eğitim programından birkaç hafta daha fazla bir eğitim süreci geçirerek hamlelere hazırlanıyoruz.

YPG Enternasyonalist Tabur savaşçıları olarak Reqa cephesinden dünyaya mesajınız nedir?

Arya Şervan: Zamanı hiç önemli değil, uzun süre ya da kısa vadede, esas amacımız olan Reqa’yı özgürleştirmeyi gerçekleştireceğiz ve herkese söz veriyoruz ki DAİŞ'in yenilgisini bizimde zaferimizi dünyaya hep birlikte Reqa’nın merkezinden duyuracağız.

Divar Alba: Burada hemen hemen tüm operasyonlara katılıyoruz, hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz, burada Reqa’yı özgürleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz ve negatif olan yüzleştiğimiz acılardır. Bizi yavaşlatmıyor yolumuza devam ediyoruz. Herkes bilsin ki yapmamız gerekeni burada yapıyoruz.

Marcello: DAİŞ batılı ülkelere de saldırmaya başladı, fakat bakın şimdi burada genç Amerikalılar ve Avrupalılar var ve DAİŞ'e karşı savaşıyorlar, burada büyük tehlikeleri göze alarak demokratik devrimi destekliyorlar. DAİŞ'i yok etmek için buradayız. Suriye insanlarına yeniden barış içerisinde özgürce yaşamlarına dönme imkanı yaratmaya çalışıyoruz. Burada her gece çok ciddi tehlikelerle karşılaşıyoruz, dünyaya mesajın burada olanları insanlar izlemekten vazgeçmesin buraya aksınlar takip etsinler ve gelişmelere duyarlı olsunlar.

Olissa: Hepimiz burada gönüllü olarak bulunuyoruz, burada bulunuyoruz çünkü inanıyoruz ki bu düşmanı yok edebiliriz onları imha etmeye inancımız var. Sadece varlıklarını değil ayrıca mantalitelerini de yok edeceğiz. Burada yürütülen savaş sadece burası için değil tüm insanlık adınadır, buradayız çünkü burada olmanın önem ve anlamının farkındayız, biz tüm dünya halkları için savaşıyoruz.

Cesur Bakur: Reqa özgürleştirilecek fakat bundan sonrası da önemli. YPG Reqa insanını yalnız bırakmaz, batılı halkların insanları da YPG’yi desteklemeye devam edecek, biz özgürleştirilmesi gereken tüm halkların yanında olacağız ve onlar için savaşmaya devam edeceğiz. DAİŞ gibi zihniyetlerin bu coğrafyada yeniden canlanmasına izin vermeyeceğiz.

Şersan Tuço: Kendi ülkem Finlandiya ve dünya ülkelerine mesajım, burada verdiğimiz mücadeleyi desteklemelerini istiyoruz, ilgili olmalarını istiyoruz çünkü burada DAİŞ'e karşı savaşıyoruz ve bunu tüm insanlık için yapıyoruz. Kazanacağız, kazanmak için her şeyi yapıyoruz.