‘Fırat Kalkanı’ grubu QSD saflarına katıldı!

Erdoğan’ın “derinleştireceğiz” dediği “Fırat Kalkanı” harekâtında yer alan gruplardan Liva El Şimal, silahları ile birlikte QSD saflarında Reqa operasyonuna katıldı.

Reqa'da Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) devam ettirdiği “Büyük savaş” 91’inci gününde. Savaşçılar kentin doğu ve batı cephelerinde operasyonlara ara vermeden ilerliyor. Batı cephesinde bulunan El Berîd, Mirûr ve Nehda mahallelerinde çatışmalar yoğunlaştı. Mirûr Mahallesi'nin büyük bir kısmını kontrol altına alan savaşçılar, DAİŞ çetelerini kent merkezine sıkıştırdı. Operasyonlara Suriye’nin birçok yerinde savaşçı katılırken, Türkiye’nin Cerablus’a girerek başlattığı işgalci “Fırat Kalkanı” harekatında TSK ile birlikte hareket eden Liva El Şimal grubu, silahlarıyla birlikte QSD saflarına geçerek Reqa operasyonuna katıldı.

'TÜRKİYE BİZİ KANDIRDI'

Silahları ile birlikte gelen savaşçılar, Türkiye’nin kendilerine verdiği kimliği de QSD güçlerine teslim etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan kimliklerde, savaşçıların hepsi Dêra Zorlu gösterilmiş. Kimliklerin üzerinde “Akçakale Kaymakamlığı Süleymanşah Konaklama Tesisi tanıtım kartı” yazılması, “Fırat Kalkanı” gruplarının üyelerinin verilen sığınmacı kartları ile Türkiye’de rahat gezdikleri anlaşılıyor. 21 kişiden oluşan gruptan bazıları ailesi ile birlikte gelmiş.

Kentin doğu cephesine gelerek, Reqa'da devam eden operasyonlara katılan grubun komutanı Mihemed El Musa, daha önce “Fırat Kalkanı” gruplarından olduklarını söyledi. “Fırat Kalkanı”ndan ayrıldıklarını ilan eden Musa, QSD güçlerine katıldıklarını duyurdu. Musa, QSD’ye katılarak Reqa'da savaşmaya geldiklerini aktardı.

“Fırat Kalkanı” harekâtına katılma nedenlerini açıklayan Musa, “Biz onlara şu amaç ile katılmıştık; Türkiye bize Dêra Zor'a gitme sözü vermişti. Ancak yerine getirilmedi. Bizi kandırdılar. Öyle bir şey olmadı. Zaten söyledikleri birçok şey doğru çıkmadı. Bu nedenden dolayı birçok grup onlardan ayrıldı” dedi.

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” gruplarından ayrıldıklarını vurgulayan Musa, silahları ile birlikte QSD saflarında yer aldıklarını, bundan sonra Reqa'da devam eden savaşta olduklarını, bunu herkesin bilmesini istediklerini belirtti.

‘FIRAT KALKANI DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK’

Türkiye’nin birçok grubu kandırdığını aktaran Musa, onlara katılan güç ve aşiretlerin de bu durumdan rahatsız olduğunu ifade ederek, "Türkiye birçok grubu bize söylediği vaatler ile tutuyor; ama birçok güç ve aşiret onların niyetlerini anladı. Onun için herkes onlardan ayrılmaya karar verdi. Bu şekilde giderse ‘Fırat Kalkanı’ diye bir şey kalmayacak" dedi.