Hediye Yusif: Suriye halkı ilk kez yasaları kendisi yapıyor

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kuruluş Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusif, dünya deneyimlerinden faydalanmakla birlikte demokratik federal sistemlerinin dünya'daki örneklerinden farklı olduğunu söyledi.

ANF'ye konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kuruluş Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusif, Kuzey Suriye'deki halkların ilk defa toplumsal sözleşmesini kendisi belirlediğini ve kanunlarını oluşturduğunu söyledi.

Kuzey Suriye Federasyon sistemi ile seçimlerle ilgili bölgedeki topluluklarla düzenli bir şekilde bir araya geldiklerini, halklara danıştığını belirten Yusif, bu temelde toplumsal sözleşme ve yasaları yaptıklarını vurguladı.

Federal sistemin oturtulmasına dair Yusif, "Kuzey Suriye Demokratik Federasyonunu ortaklaşa şekillendirdikten sonra, seçimleri örgütlemeye başladık. Sistemin pratikleşmesi seçim ile olacak" dedi.

Demokratik Federasyon sistemlerinin farklılığına dikkat çeken Yusif, şimdiye kadar kimsenin eşbaşkanlık sistemini uygulamadığını, yönetime yüzde 50 kadın kotasını getirmediğini, dolayısıyla yararlanmakla birlikte sistemlerinin dünyadaki federal sistemlerden farklı olduğunu söyledi.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu üç aşamadan oluşan seçimlerinin ilki 22 Eylül 2017 tarihinde, komünlerin seçimi ile başlıyor. Kuzey Suriye Kantonları Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu 16 Ağustosu aday başvuru tarihi olarak belirlemiş ve o tarihten bu yana başvuru kabul ediliyor.