Hediye Yusuf: Suriye krizini federal sistem çözecek

Hediye Yusuf, federasyon modeline ilişkin Rusya, İran ve Esad rejimiyle tartıştıklarını söyledi.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Yusuf, Suriye krizinin çözümü olarak federal sistem ve demokratik ulus anlayışını işaret etti. Reqa'nın özgürleştirilmesiyle çözüm kapısının açılacağını belirten Yusuf, Türk devletinin Suriye'de kaybettiğini de söyledi.

Hediye Yusuf, federasyon modeline ilişkin Rusya, İran ve Esad rejimiyle tartıştıklarını söyledi.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, ANF'ye değerlendirmede bulundu...

'REQA ÇÖZÜM KAPISINI AÇACAK'

Yusuf şunları kaydetti:

"Suriye üzerinde politika yürüten bölgesel güçlerin planları her zaman oldu. Türk devleti ve bölgedeki birçok devlet Reqa hamlesine katılmak isterken hiçbir hesap tutmadı. Kuzey Suriye'de ÖSO grupları birbirine girmiş durumdadır. Türk devleti bu çete gruplarıyla Ezaz, İdlip, Cerablus ve Bab kentini de kontrol altına almak istiyor. Suriye krizinin çözülmesi Reqa'nın özgürleştirilmesiyle bağlantılıdır. Demokratik Suriye güçleri DAİŞ çetelerine karşı her yerde mücadelesini yürütüyor. Reqa kentinde büyük bir direniş yaşanıyor. Her gün yüzlerce sivil kurtarılıyor. DAİŞ terörü Reqa kentinde zayıfladı. Suriye'de kalıcı bir çözümün olması ve Suriye krizinin çözülmesi ve Reqa'nın özgürleştirilmesiyle birlikte, Suriye'de yeni bir çözüm kapısı açılacak. Demokratik Suriye Güçleri'nin Reqa'da sergilediği direniş yeni bir prestij kazandı. Suriye'nin çekirdek ordusudur."

'DEMOKRATİK SURİYE GÜÇLERİ PRESTİJ KAZANDI'

Suriye devrimi ve Ortadoğu'da yaşayan halkların özgürlük bilincinin geliştiğine dikkat çeken Yusuf, şöyle devam etti:

"Demokratik Suriye Güçleri 3 yıldır aralıksız DAİŞ terörüne karşı direniyor. Şedade, Hol, Tişrin ve Minbic hamlesinde büyük bir direniş göstermişti. Suriye devrimi ve Suriye'de yaşayan halkların savunmasını Demokratik Suriye Güçleri yapıyor. Suriye ordusu olarak uluslararası alanda yeni prestij kazanıyor. Reqa, DAİŞ çetelerinin başkenti olmuştu. Suriye halkları da bu DAİŞ belasından kurtulmak istiyor. Halkların yeni yasal güvencesi ve savunma gücü de Demokratik Suriye Güçleridir.

'KRİZE EN MAKUL MODEL...'

Suriye'de yaşanan kriz ve kaos yeni bir aşamaya geçti. ABD, Rusya ve uluslararası güçler de Suriye'nin yeni anayasal yollarını arıyor. Reqa'nın özgürleştirilmesiyle birlikte siyasi dengeler değişecektir. Suriye'nin demokratik bir çözüme kavuşması ve halkların yeni yasal bir sistemde kendilerini temsil etmelerini gerekir. Federal sistem de bu krizin çözüm adresidir. Kuzey Suriye'de ve tek merkeziyetçi bir sistem karşısında alternatif model olarak Demokratik Özerklik, bunun temel projesiydi. Uluslararası alanda yürüttüğümüz ve tanıttığımız federasyon modelidir. Suriye krizine en makul modeldir. Suriye devrimi federasyon sistemden oluşacaktır."

'TÜRKİYE KAYBETTİ'

Yusuf, Türk devletinin Suriye'de kaybettiğine değinerek, şöyle konuştu: "Uluslararası güçlerin de Türkiye bağlamında daha radikal bir tutum sergilemeleri gerekir" dedi.

Bölgedeki güçlerin ise siyasi ve askeri çıkarını kurban etmek istemediklerini ve AKP hükûmetine karşı ılımlı yaklaştıklarını dile getiren Yusuf, şunları dile getirdi:

"Türkiye bir NATO devletidir. Ortadoğu'da zor bir krizi yaşıyor. Suriye'de işgal senaryolarını sürekli hazırladı. Rojava Devrimi'ni bertaraf etmek istedi. Erdoğan/AKP hükûmeti Kürtlerin şahsında Suriye halklarını hedef alıyor. Federasyon sisteminin oluşmasını istemiyor. Kürtlerin şahsında Arap, Türkmen ve Çerkezlere soykırım politikalarını geliştiriyor.

Türk devleti Kürdistan'ın her alanında bir inkâr ve imha siyasetini yürütüyor. Kuzey Kürdistan halkını bir soykırım kıskacından geçirmek istiyor. Hem Suriye Kürtlerini hem de Kuzey Kürdistan'da halkımızı kültürel, siyasi ve askeri olarak yok etme politikasını meşru kılıyor. Erdoğan Ortadoğu'da bütün kültürleri ve halkları ortadan kaldırıp hegemonik çıkarlarına kurban ediyor."

'RUSYA, İRAN VE REJİMLE TARTIŞIYORUZ’

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, federasyon projesine ilişkin ise şunları ifade etti:

"Baas Rejimi de biliyor ki, Suriye eskisi gibi yönetilemez. Biz hiçbir zaman Suriye'nin parçalanmasına taraf olmadık. Tek merkeziyetçi sistem ve ulus devlet krizinden dolayı Suriye bu duruma geldi. Bölgedeki güçler kendi çıkarları doğrultusunda ve dengeleri gözeterek hareket ettiler. Reqa kenti hem Suriye halkları hem de federasyon sisteminin inşası olacak. Rusya, İran ve Esad yönetimiyle federasyon modelini ve Suriye halklarının bir güvenceye alınmasını tartışıyoruz. DAİŞ terörüne karşı bir mücadele yürütüldü. Yeni bir Suriye ve halkların özgürlüğü de federasyon çatısı altında olmalıdır."