Her şeye rağmen umutları tükenmiyor

YPG, YPJ ve QSD öncülüğünde devam eden Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi 60 günü geride bıraktı. Şehirde her gün yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Reqa’da DAIŞ etrafındaki çember gittikçe daralıyor. Şehir merkezinde sıkışıp kalan çeteler, şehirde çok fazla mayınlama yapmış. Hemen hemen şehrin her tarafında döşenen mayınlar var.

DAIŞ çeteleri, kendilerine biraz daha zaman kazandırmak için, birçok yönteme baş vuruyor. Şehir savaşlarında ön plana çıkan esir ve sivil kalkanları Reqa'da da DAİŞ tarafından sıkça kullanılıyor. Özellikle Reqa şehir merkezinde çetelerin esaretinde sıkışan siviller, QSD güçleri tarafından düzenlenen özel operasyonlarla kurtarılıyor.

Reqa'nın doğu cephesinden son 2 hafta içerisinde sivillerin irili ufaklı gruplar halinde QSD güçleri tarafından oluşturulan güvenli koridordan güvenli bölgelere çıkarılıyorlar.

Reqa şehir merkezinde QSD güçleri, çeteleri tespit edip imha ederken, özellikle sivillerin güvenliğini sağlamak için de büyük çaba sarf ediliyor. Düzenlenen operasyonlarda sivil güvenliği esas alınırken yine kurtarılan sivillerin sağlık kontrolleri, yiyecek, içecek ve giyecek ihtiyaçları da QSD güçleri tarafından gideriliyor.

Reqalı sivillerin şehir merkezinden çıkarıldıklarında araçlarla uğradıkları ilk nokta cephenin sağlık ocağı oluyor.

Özellikle kadın ve çocuklar öncelik verilen ilk yardım noktasında olanaksızlıklar ne işleri kadar zorlaştırsa da burada hizmet veren doktorlar ve hemşireler deyim yerindeyse yoktan var edip yüzlerce can kurtarıyor. İşte bunlardan bir diğer örnekte dün yine yaşandı.

QSD güçleri tarafından yaralı olarak ilk yardım noktasına getirilen 5 kişilik bir aile… Mayın patlaması sonucu vücutları parçalarla dolmuştu. İlk yardım noktasında gerekli tüm müdahaleler yapıldı fakat ilaçlar yetersizdi. Ve belki de tarihe geçebilecek bir olaya tanıklık etti Reqa cephesi. Acılar içinde kıvranan ailenin küçük çocuğunu düşük miktarda narkoz verilmesi gerekiyordu ve zaten ilk yardım noktasında çok az kalan narkoz yaralı anneye de yetmeyecek kadardı. Ama bu narkoz anneye verilmişti. Acısını çığlıklarla döken küçük çocuğu ve annesini destanlaştıran görüntüler ise doktorların fikriyle annenin küçük çocuğu emzirmesi ile yaşandı. Annenin aldığı narkoz vücudunda etki gösterdiği esnada bir imkansızı başararak çocuğunu emzirdi ve çocuk ilacın etkisinden faydalanarak acıları dindi. Diğer tüm yaralılara da gerekli müdahalelerin yapılması ardından yaralılar Hesekê hastanesine gönderildi.

İlk yardım noktasında yaşanan olayı burada bulunan herkes hayranlıkla ve aslında gözlerinde umut, yüreklerinde inancın zaferiyle izledi. İşte Reqa cephesinde yaşanan unutulmayacak bu acılar ve insan üstü mücadele, Reqa savaşını destansı kılan en önemli olaylar.