Pêşmergeliği bıraktı, YPG'ye katıldı

Kelhuri savaşçı Niştiman Kürdistan, pêşmerge liği bırakarak, QSD saflarında DAİŞ’e karşı savaşıyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Reqa'yı özgürleştirmek amacıyla başlattığı “Büyük Savaş” 93’üncü gününde devam ediyor. Kentin doğu ve batı cephelerinde operasyonlarına ağırlık veren QSD’li savaşçılar, batı cephesinde El Berîd, Mirûr mahalleleri, doğu cephesinde ise Rewda Mahallesi’nde operasyon düzenliyor. Düzenlenen operasyonlar kapsamında birçok sokak ve cadde kurtarıldı. Savaşçılar DAİŞ’in kalan savunma hatlarını da kırmaya çalışıyor. Operasyonlarda Doğu Kürdistanlı Kelhuri bir savaşçı da yer alıyor.

KELHURİ BİR SAVAŞÇI

Aslen Doğu Kürdistan’ın Kirmanşah kentinden olan Niştiman Kürdistan, 20 yaşında bir savaşçı. Aşireti Saddam Hüseyin rejimine karşı savaşırken, bir bölümü Kirmanşah’da kalıyor, bir bölümü ise Güney Kürdistan’a geçiyor. Şii bir ailenin çocuğu olan Kürdistan, daha önce KDP pêşmergesi idi.

PÊŞMERGE DEN YPG’YE

DAİŞ’in Şengal başta olmak üzere Güney Kürdistan’a yaptığı saldırılar döneminde YPG güçlerine katılmaya karar veren Kürdistan, aşiretinden YPG saflarına katılan ilk kişi. Güney Kürdistan’ın Celewle kentinde DAİŞ’e karşı savaşan Kürdistan, ailesinin ve babasının karşı çıkmalarına rağmen pêşmergeliği bırakarak, YPG saflarına katıldığını belirtiyor.

ŞENGAL İLK KIRILMA

Kürdistan, aşiretinden saflara katılan ilk savaşçı olduğunu belirterek, “Şengal savaşı döneminde büyük bir etkilenme yaşadım. Ben o dönemlerde pêşmergeydim. DAİŞ, o dönemler Şengal başta olmak üzere Güney'in birçok şehrine saldırıyordu. DAİŞ Şengal’i işgal edince pêşmerge ve KDP halkı orada yalnız bıraktı. Bu benim için ilk kırılma oldu” dedi.

KADIN SAVAŞÇILARDAN ETKİLENİYOR

Daha sonra DAİŞ’in Şengal ve Güney halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırılar döneminde iki kadın savaşçının sergilediği efsanevi direnişe tanıklık ettiğini hatırlatan Kürdistan, kadın savaşçılardan etkilendiğini ifade etti. Kürdistan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sonra oraya halkı kurtarmaya gelen kadın savaşçıları görünce bende müthiş bir etkilenme oldu. Ben de bunun üzerine bu harekete katıldım ve DAİŞ’e karşı savaşmaya başladım.”

ESKİ REQA'NIN KURTARILMASINDA AKTİF ROL ALDI

Reqa'ya da halklara nefes olabilmek için geldiklerini belirten Kürdistan, doğu cephesinde bulunan Eski Reqa bölgesinin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. DAİŞ’e karşı haftalarca operasyon düzenleyen güçlerin içinde bulunan Niştiman Kürdistan, “DAİŞ işgaline son vermeye geldik. Bir DAİŞ’li kalana kadar savaşımız devam edecek. Kentin büyük bir oranını denetimimize aldık. Müjdeli haberi halklarımızla paylaşmaya sayılı günler kaldı” diye konuştu.