Qamişlo’da 19 Temmuz kutlaması

19 Temmuz Devrimi ‘Rojava Devrimi halkların onuru ve özgürlüğüdür’ sloganıyla Cizre Kantonu’nda kitlesel bir mitingle kutlanıyor.

Qamişlo’nun Enteriyê Mahallesi’nde bir araya gelen halk kutlamaya bir dakikalık duruşu ile başladı. Daha sonra Kuzey Suriye Demokratik Federasyon Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf bir konuşma yaptı.

Rojava devrimini herkese kutlayan Yusuf, “Rojava Devrimi üzerinden 5 yıl geçti ve tüm insanlık için özgürlük kıvılcımı oldu” dedi.

Türk devletinin Efrin ve Şehba’ya yönelik saldırıları da değerlendiren Yusuf, şunları dile getirdi: “Efrîn yalnız değildir. Efrin dört parça Kürdistan’ın yüreğinin sesidir. Kobanê nasıl tüm insanlığı savunmada direniş kalesi olduysa, Efrin de öyle olacak. Efrin insanlık düşmanlarına karşı direnecek ve kimseye baş eğmeyecek.”

Kutlama etkinliğinde konuşan Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Hisên Ezam ise, “19 Temmuz sonrası başlayan Rojava Devrimiyle Efrin, Kobanê ve Cizre’de Demokratik Özerk Yönetim ilan edildi. 19 Temmuz Devrimi, bölge halklarına demokratik ve huzurlu yaşamı yasaklayan sistemlere karşı bir güçlü bir tepkiydi ve büyük kazanımlara ulaştı. Bu nedenle Rojava Devrimi’nin kazanımlarını korumalıyız.”

Süryaniler adına konuşan Savunma Konseyi Başkan Yardımcısı Ebdulmesîh Hena, Rojava Devrimi’nin bölge halklarının inkar edildiğini, siyasi ve toplumsal alanda fitne fesadın olduğu rejim döneminde başladığını ifade etti.

Uluslararası ve bölgesel devletlerin Suriye devrimine müdahale ettiğini, silahlı gruplar oluşturduğunu ve çıkarları doğrultusunda kullandığını da dile getiren Hena, “Böylece Suriye Devrimi rayından çıktı. Rojava Devrimi ise kendisi için üçüncü bir yol çizdi, yani bölge halklarının özgür iradesini esas aldı ve Demokratik Özerk Yönetim sistemini ilan etti” dedi.

Hena Demokratik Özerk Yönetim projesinin Kürt, Arap ve Süryani şehitlerinin kanıyla hayata geçirildiğini ve büyük kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Kutlama Rojava Devrimi’ni selamlayan sloganların haykırılmasıyla sona erdi.