Reqa Üniversitesi artık özgür!

QSD’nin hakim olduğu Reqa’da kent üniversitesi de özgürleştirildi. DAİŞ tarafından kapatılan üniversiteye 5 yıl aradan sonra ilk adımı atan YPJ’li savaşçılar oldu.

Reqa’da DAİŞ işgaline son vermek için Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) yürüttüğü "Büyük Savaş" 95’inci gününe girdi. QSD’li savaşçılar ile DAİŞ arasındaki çatışmalar, kent merkezinde yoğunlaşırken, savaşçılar doğu ve batı cephesindeki ilerleyişlerini sürdürüyor. Kentin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol altına alan QSD’li savaşçılar, doğu cephesinde bulunan Reqa Üniversitesi’ni de özgürleştirdi.

5 YIL ARADAN SONRA

5 yıllık esaretin bıraktığı ağır izleri taşıyan yapılardan birisi olan kent merkezindeki Reqa Üniversitesi, 5 yıl aradan sonra ilk kez görüntülendi. Bilim ve aydınlanmaya düşman DAİŞ, Reqa’yı işgal ettikten sonra kentte bulunan bütün okulları kapatmış ve okulları yasaklamıştı.

‘GANİMETLERİN TOPLANDIĞI MERKEZ’

Şehir merkezinde bulunan birçok ilkokul ve lisenin yanı sıra kentte bulunan üniversiteyi de kapatan DAİŞ, burayı ganimetlerini topladığı merkez olarak kullandı. Üniversitenin giriş kapısına Arapça “Ganimetlerin toplandığı merkez” yazılırken, Reqalılar da bu amaçla kullanıldığını teyit ediyor. Büyük bir kampüse sahip olan üniversiteye ilkin YPJ savaşçıları girerken, YPJ’li savaşçılar arasında bu üniversitede okuyan da var.

DAİŞ'İN İZLERİ ARASINDA ESAD RESMİ

Okulun girişinde bir yere toplanan sıra ve masalar tozlanırken, tahtalarda ise DAİŞ eşyalarının isimleri yazıyor. Üniversite binasının çeşitli yerlerine DAİŞ bayrakları çizilirken, üniversite binasının giriş duvarında çeşitli resimler bulunuyor. Bir resimde Suriye haritasının üstünde karanlık bir insan sureti görülüyor. Bir resimde ise sırtında çanta olan bir çocuk silah resmini çiziyor. DAİŞ'in karanlık yüzünün resmedildiği duvarlarda dikkat çeken ayrıntı ise, DAİŞ ile savaştığını ifade eden Beşar Esad'ın resminin de yer alıyor olması. 

CAMİ HAVAYA UÇURULMUŞ

Onlarca binadan oluşan üniversite kampüsünde diğer fakülte binaları da çatışmalardan nasibini almış. Üniversite çevresinde DAİŞ çetelerinin hazırladığı bomba yüklü araçlar halen olduğu gibi duruyor. Üniversitenin tabelası küçük çizilmeler dışında çok bir hasar görmemiş. Sarı binalardan oluşan üniversitenin hemen karşısında ise Reqa’da Şiilere ait en büyük camii bulunuyordu. Veysel Karani Camii, DAİŞ şehri işgal ettiği sırada havaya uçurulmuştu.

10 BİN ÖĞRENCİ OKUYORDU

2004 yılında Suriye rejimi tarafından inşa edilen Reqa Üniversitesi’nin yaklaşık 10 bin öğrencisi bulunuyordu. Üniversite, eczalık, mühendislik, matematik, hukuk, ekonomi ve Arap edebiyatı başta olmak üzere birçok fakülteden oluşuyor. Her yıl yüzlerce öğrenci mezun eden üniversitenin birçok uluslararası üniversiteyle de bağlantısı bulunuyordu.