Reqa'da özgürlüğe adım adım

Reqa'da stratejik alanlarda bulunan Eski Reqa mahallesi, saat kulesi, 23'üncü cadde, buğday deposu, futbol sahası, rejimin askeri alanları QSD tarafından kuşatmaya alındı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Reqa’da DAİŞ esaretine son vermek için "Büyük Savaş" adıyla başlattığı operasyonlar 81’inci gününde. Kentin kuzey, güney, batı ve doğu cephelerinde DAİŞ’e karşı amansız bir savaş yürüten QSD’li savaşçılar, 15 mahalleyi denetimine alarak kentin yaklaşık yüzde 60’ını kontrol altına aldı. Çatışmalar batı cephesinde bulunan El-Berîd, Nehda, El-Diriye ve Hattîn ile doğu cephesinde bulunan Mansûra ve Eski Reqa mahallerinde yoğunlaştı. Mansûra ve Eski Reqa mahallelerinin de düşmesi ile özgürleşen mahalle sayısı 17’ye çıkacak. Eski Reqa’nın düşmesinin Reqa’nın tamamında etki etmesi beklenirken, DAİŞ’in neredeyse bütün savunmasını bu hat ve çevresi üzerinde kurduğu belirtiliyor.

KENT MERKEZİ VE SAAT KULESİ

Doğu cephesinde bulunan Reşid Mahallesi geçtiğimiz günlerde özgürleştirilirken, aynı cephede bulunan Mansûra ve Eski Reqa mahallelerindeki çatışmalar devam ediyor. Mansûra Mahallesi kent merkezinin ortasında bulunan bir mahalle olarak bilinirken, burada bulunan Saat Kulesi’nin çevresi bu günlerde QSD savaşçıları ile DAİŞ’liler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Adeta bir sembol halinde kentin içinde bulunan Saat Kulesi’nin yelkovanı 16.00’da durmuş. Bazı mermilerin isabet ettiği kule, halen sağlam bir şekilde duruyor. Kuleye giden ana cadde QSD savaşçılarının denetiminde. Savaşçılar bomba yüklü araçlara karşı kulenin yaklaşık 20-25 metre önünde bir savunma hattı oluşturmuş. DAİŞ, cadde üzerinde QSD’nin denetimini kırmak için suikastçılarını devreye koydu.

23'ÜNCÜ CADDE

Reqa’nın birçok yolunu birbirine bağlayan ve kentin tam ortasında geçen 23'üncü caddede de şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Hem güneyden hem de doğudan caddenin önemli bir bölümünü denetime alan QSD’li savaşçılar, kentin ana yollarını bir bir kontrolüne alıyor. DAİŞ bu cadde üzerinde saldırı planları gerçekleştirirken, caddenin tamamen kontrole geçmesi ise DAİŞ'in belini kıracak.

ESKİ REQA

Doğu cephesinin diğer bir mahallesi olan Eski Reqa Mahallesi de önemli bir yerde duruyor. Mahalle kentin en büyük mahallelerinden biri olurken, özgürleşmesi ise an meselesi. Eski Reqa’nın tamamen düşmesinin kentteki savaşı başka bir evreye geçirmesi bekleniyor. Dar sokakları ve sık evleri ile şehir savaşına uygun bir yapıda bulunan mahallede, DAİŞ’in büyük bir hazırlığı olmuş. Evlerin ve iş yerlerin zemin katından başlayarak metrelerce yer altına inen tüneller açan DAİŞ’liler, bu tünellerden bir evden bir eve, bir sokaktan bir sokağa geçebiliyor. Ayrıca mahallenin bütün cadde ve sokakları kum dolu torbalarla mevzilendirilmiş. DAİŞ’in bu özelliklerinden dolayı neredeyse bütün savunma hattını bu mahalle ve çevresinde oluşturduğu anlaşılıyor. Eski Reqa’nın alınmasıyla birlikte, DAİŞ doğu cephesinde büyük bir kırılma yaşayacak.

ASKERİ BÖLGE VE FUTBOL SAHASI

Batı cephesinde de El-Berîd, Nehda, El-Diriye ve Hattîn mahallelerinde operasyonlar devam ederken, temizlik operasyonlarından dolayı bir süre ilerleyişlerine ara veren savaşçılar, harekete geçti. Rejim döneminde askeri alan olarak kullanılan bölgenin yaklaşık yüzde 50’si savaşçıların kontrolüne geçti. Savaşçılar, bu hat üzerinden kentin en büyük futbol sahasına da ilerliyor.

BUĞDAY DEPOSU

Kuzey cephesinde operasyon hazırlıkları yapan QSD’li savaşçılar, bu cephede ilkin El-Kerim Mahallesi'ni özgürleştirmişti. Kentin en büyük Buğday Deposu Kuzeydoğu cephesinde yer alırken, QSD’li savaşçılar önümüzdeki günlerde bu alanlara da operasyonlar gerçekleştirecek. Çevrede bulunan yüksek binalardan buğday deposunu gözetleyen savaşçılar, zaman zaman depo çevresinde bulunan DAİŞ noktalarını ağır silahlarla hedef alıyor.