Reqa’da siviller QSD ile kucaklaşıyor

Çetelerin elinden kurtarılan iki yaşlı Reqalı sivilin Arabca’da haykırışları QSD’lilerle kucaklaşırken Reqa sokaklarında yankılandı.

Reqa cephesinde 60 gün geride kalırken, YPG-YPJ öncülüğünde QSD güçleri Reqa’da daiş çetelerine ağır darbeler indirmeye devam ediyor. Havan yağmurları, bomba yüklü araçlar, füze saldırıları ve göğüse çatışmaların sesleri toz ve barut kokusunun her yanı sardığı Rega sokakları ve caddelerinde yankılanıyor. Savaşın en kızıştığı olduğu anlarda dahi QSD güçleri Reqalı sivillerin korunması ve rehin tutulan halkın güvenliğinin sağlanması için canla başla çalışıyor.

Reqa'da büyük bir savaş yaşanıyor. DAİŞ'in kalesi olan Rega'da, QSD güçleri neredeyse imkansızı başararak binlerce sivili kurtarmayı başardı. Bunu başarırken de operasyonlarını nokta nokta belirleyerek gerçekleştiriyor. Kenti dört bir taraftan kuşatan QSD güçleri kent merkezine doğru adım adım ilerlerken, DAİŞ, arabalı saldırılar ve sivil rehineler ile bu ilerleyişi durdurmayı deniyor. Ele geçirilen bölgelerde önce sivillerin güvenliği alınıyor, ardından mayın temizlenme çalışmaları yapılıyor. Mayınlardan temizlenen alanlarda siperler tahkim edilerek karşı saldırıların bertaraf edilmesi hedefleniyor. Tarihe geçecek stratejik bir operasyon olan Rega operasyonunda YPG-YPJ öncülüğündeki QSD güçleri büyük bir taktik savaşı sürdürüyor. 60 gündür devam eden kuşatma ve savaş nedeniyle DAİŞ'in çevre kentleriyle bağlantısı da kesilerek direnişi kırılmaya çalışılıyor.

SİVİLLERİN KURTARILMASI ÖNCELİKLİ HEDEF

Reqa kuşatmasının son üç haftasında QSD güçlerince oluşturulan güvenlik koridorlar sayesinde binlerce sivil şehir merkezindeki sığnaklarından ve yine DAİŞ çetelerinden kurtarılan mahallelerden daha güvenli bölgelere taşınıyor. Siviller zaman zaman büyük gruplar halinde, kimi zaman da üçerli beşerli gruplar halinde aileleriyle birlikte güvenli bölgeye ulaştırılıyor.

Reqa’da kurtarılan ve halen kurtarılmayı bekleyen sivillerin büyük bir bölümünü kadın, çocuk ve yaşlılar oluşturuyor. Şu ana kadar QSD güçlerinin sivilleri kurtarmaya yönelik yaptığı operasyonlar ile belirlenen nokta hedeflerin ele geçirilmesi esnasında hiçbir sivil ağır bir yaralanma ile karşılaşmadı. DAİŞ çeteleri özelikle sivillerin bulunduğu bazı sığınaklara havanlar ve yangın çıkaran füzelerle saldırarak insanlara hem unutulmayacak acılar yaşatıyor hemde Reqa içerisinde kaos yaratma çabası sarf ediyor.

DAİŞ'in sivillere yönelik bu saldırıları ve gece operasyonlarında sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaları nedeniyle QSD güçlerinin özellikle gece yürüttüğü operasyonlar adım adım ilerliyor.

DAİŞ çetelerinin kentten çıkmaya çalışan sivillere yönelik saldırıları, döşenen mayınlar ve bombalar nedeniyle kaç sivilin yaşamını yitirdiği ise bilinmiyor. QSD güçleri tarafından ele geçirilen bölgelerde bulunan siviller ve sivil yaralılar öncelikli olarak ilk yardım bölgesine getirilip ilk yardım yapılıyor, ardından ise hastanelere ve kurulan kamplara sevk ediliyor.

'BÖYLE MÜSLÜMANLIK OLMAZ!'

DAİŞ çetelerinin elinden kurtarılan Mihemed Hemdani Hemdan ve İbrahim Hesen Mustafa isimli iki yaşlı Reqalının gözyaşları içerisinde, QSD’lileri kucaklarken "Bu canavarların dini İslam değildir, bunlara inanmayınız böyle Müslümanlık olmaz, bunlar barbarlar" dedikleri duyuluyor.

Kurtarılan sivillerden Mihemed Hemdani Hemdan şunları söyledi:

"Bizi kendilerine kalkan yaptılar. Çeteler sivilleri önlerine koyuyor, öyle çatışıyorlar. Biz size ulaşabilmek için yola çıktık. Bir çete bize silah doğrulttu. Biz yürümeye devam ettik. Dedik ya öleceğiz ya da geçecez. Çetelerle çatışıp bizi kurtarmaya çalışan QSD'lilerin sesini duyabiliyorduk, bizim için ellerinden geleni yapıyorlardı, bize ulaşmak için çok çatıştılar. QSD’liler sonunda çeteleri imha etti ve bize ulaştı onları gördüğümüzde artık zafer bizimdi çok sevinmiştik."

İbrahim Hesen Mustafa ise "Allah'a şükür, size ulaşabildik. Bize çok zulmettiler. Çeteler bizi aç bıraktı etmedikleri eziyet kalmadı, susuz kaldık aç kaldık, bize işkenceler ettiler ailelerimizin cenazelerini gözümüzün önünde bıraktılar. QSD geldi, bizi kucakladı. Bize can verdi, QSD'lilerin yanında olmaktan mutluyuz. DAİŞ bize eziyet etti acılarla yüzleştik hep kurtarılmayı bekledik sonunda kurtulduk. DAİŞ'n İslam'la alakası yok. Müslümanlık bu değil, onlara inanmayın, sakın inanmayın, bunların ki canavarlıktır" diye konuştu.