Reqa’dan izlenim: Savaşçılar ile siviller arasında sadece su var!

QSD, YPG ve YPJ öncülüğünde devam eden Reqa'yı Özgürleştirme Hamlesi'nde şimdiye kadar şehrin yüzde ellisi özgürleştirilmiş durumda.

Birçok nokta savaşçıların kontrolüne geçti. Çok sayıda sivil savaşçılar tarafından kurtarıldı. Özellikle eski Reqa'da son üç gündür çok yoğun çatışmalar var.

DAİŞ Reqa'da tümden sıkışmış durumda. Etraflarındaki çember daraldıkça çeteler, biraz daha zaman kazanmak için özellikle sivilleri kendilerine kalkan yapıyorlar, yada sivillerin içinde çatışarak, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçılarının onlara ulaşmasını engellemeye çalışıyor. Savaşçılar, bir taraftan alanı çetelerden temizlemeye çalışırken, bir taraftan da çetelerin bulunduğu bölgede mahsur kalan sivilleri zarar görmeden kurtarmaya çalışıyorlar.

Eski Reqa'da bir gün önce gece saatlerinde, çok yoğun çatışmalar yaşandı. Çetelerin özellikle sivillerin yoğun olduğu bölgede toplanması ve sivilleri kendilerine kalkan olarak kullanması nedeniyle, çatışmalar akşam 21.00'dan sabah 8.30'a kadar devam etti. Çatışmalar sonunda çok sayıda sivil savaşçılar tarafından kurtarıldı.

'SAVAŞÇILAR ÇOK İYİ İNSANLAR'

Savaşçılara yaşadıklarını anlatan siviller, DAİŞ çetelerinin kendilerine yıllardır cehennem azabı yaşattığını söyledi.

Eli adındaki sivil, DAİŞ'in kendilerine sürekli QSD, YPG ve Kürtlerin öldürülmesi gereken kafirler olduğu yönünde kara propaganda yaptığını dile getirerek, "Bizim her şeyimizi aldılar. Makarna ve bulgur yiyiyorduk aylardır. Bize 'QSD ve YPG kafirdirler' diyorlardı. Ama gördük hepsi çok iyi insanlar. Allah'a şükür, kurtulduk onlardan" dedi.

Abdulbaki adındaki sivil ise ne su ne yiyeceklerinin olduğunu belirterek, içeride sıkışıp kaldıklarını ifade etti.

YPG SAVAŞÇISI: HEPSİ KURTARILANA KADAR DEVAM...

Cudi adındaki YPG savaşçısı, sivilleri kurtarana kadar dört yaralı verdiklerini aktararak, şunları kaydetti: "Biz Reqa halkını DAİŞ'ten kurtarmak için uzun zamandır Reqa'da savaşıyoruz. Dünden beri halkı kurtarmak için çatışıyorduk. Halkı kurtarmak için bazı arkadaşlarımız yaralandı. DAİŞ ile çatışırken bizim yaralı ve şehidimiz olmadı. Onlardan çok sayıda öldürdük ve çok sayıda da cephaneleri elimize geçti. Ancak halkı kurtarmaya çalışırken yaralılarımız oldu. Sivilleri kurtarıp güvenli alana getirdik. Onların su ve yemek ihtiyacını karşıladıktan sonra, onları daha güvenli bir alana göndereceğiz. Biz ilerlemeye devam ediyoruz. Reqa'da, Rojava'da ve Suriye'de DAİŞ'in zulmü altında tek bir sivil kalmayana kadar savaşmaya devam edeceğiz."

Çatışma alanından panzerlerle grup halinde çıkarılan sivillerin yemek, su ihtiyaçları karşılandı ve sorumlu birimler tarafından güvenli alanlara götürüldü.

FIRAT SUYU'NDA NÖBET

Ayrıca, Fırat Suyu'nu geçip savaşçılara ulaşmaya çalışan sivilleri kurtarmak için sürekli olarak suyun yanında savaşçılar nöbet tutuyor. Sümbül adındaki YPG savaşçısı, şöyle dedi: "Siviller kaçmak için suyu geçmeye çalışıyorlar. Biz de burada onları almak için bekliyoruz. Gelen sivillerin bazılarının ailelerini DAİŞ çeteleri katletmiş. Bazı çocukların ailesi tümden katledilmiş ve bazıları da kayıp, onlara ne olduğunu kimse bilmiyor. Birçoğu kaçıp bu tarafa geçmek için suyu geçmeye çalışıyorlar."