Reqa savaşında Reqalı ikizler

Reqalı ikiz kardeşler Kerwan ve Weysi, 2013'te Reqa'da savaşın başlamasıyla Serêkaniyê'ye göç ettiler, şimdi ise YPG'li babaları ile birlikte Reqa savaşında yer alıyorlar.

Kentleri Reqa'nın kurtuluşu için savan ikiz kardeşler Kerwan ve Weysi,"Amacımız sadece Reqa şehrini kurtarmak değil, Reqa ile birlikte çocukluk anılarımız da özgürleşecek" diyor.

İkiz kardeşler, ANF'nin sorularını yanıtladı.

Bize biraz savaş öncesi Reqa'dan söz edebilir misiniz?

Weysi: Savaştan önce Reqa'da yaşıyorduk. Evimiz Rimela yakınındaydı. Ben ve kardeşim burada okula gidiyorduk. Kentte yaşam güzeldi; gezip dolaşılacak yeri çoktu. Biz gençlerin okul sonrası gittiği bir çok sosyal alan vardı.

Kerwan: Reqa'da yaşayan insanların büyük bölümü Müslümandı. Fakat diğer dinlerde olan insanlar da vardı. Sadece Kürt ve Arap yoktu, Türkmen ve Süryaniler de vardı; bir tür halklar mozaiğiydi. Kimse kimseyi yadırgamaz ya da başka dil, din veya ırktan olduğu için dışlamazdı. DAIŞ'in gelmesiyle her şey değişti.

Reqa'dan ne zaman çıktınız?

Weysi: DAİŞ'in ilk yaptığı şeylerden biri de insanların gittiği parkları, sosyal alanları kapatmak oldu. Benim de ismimi aldığım büyük bir cami vardı; tarihi bir camiydi, patlatıp yok etti. Tümden yaşamı durdurup karanlığa gömdü. Bizim için artık Reqa'da kalmak mümkün değildi. Ailemizle birlikte Serêkaniyê'ye geçmek zorunda kaldık.

Serêkaniyê'ye gelince ne yaptınız?

Weysi: Serêkaniyê'ye geldiğimizde orada da savaş başladı. Serêkaniyê'ye hamlesi başladı. Babam, dayılarım ve amcalarımın hepsi Serêkaniyê savaşına katıldı. Ailemizin hepsi DAİŞ'e karşı savaşta yer aldı. Biz de katılmak istedik, ancak o zaman yaşımız tutmadığı için arkadaşlar izin vermedi.

Sonra ne zaman katıldınız?

Weysi: Sonra 2015'te kardeşimle birlikte YPG'ye katıldık. O zamandan beri YPG'deyiz.

Reqa sizin doğup büyüdüğünüz yer ve şimdi burayı özgürleştirme hamlesine katılmışınız, sizin için anlamını anlatabilir misiniz?

Weysi: Reqa bizim için çok önemli. Öncelikle doğup büyüdüğümüz yer. Bizim Reqa'da çocukluğumuz kaldı. Anılarımız, her şeyimiz Reqa'da. Bizim için Reqa'yı özgürleştirmek, bir anlamıyla çocukluk anılarımızı özgürleştirmek anlamına geliyor.

Kerwan: Bizler aslında en ön cephede saldırılarda yer almak istiyorduk. Kendi elimizle, silahımızla Reqa'yı adım adım özgürleştirmek istiyorduk. Ancak arkadaşlar sanayide ihtiyaç olduğunu ve bizim cephe sanayisinde kalmamızı istedi. Elbette her iş çok önemli. Devrim için yapılan her çalışma kutsaldır. Büyüğü küçüğü yoktur.

Weysi: Ben arkadaşların arabalarını tamir etmek için bazen ön cepheye gidiyorum. Reqa'nın eski halini, yani DAİŞ girmeden önceki halini hayal ediyorum. Çocukken arkadaşlarımla birlikte oynadığım sokakları görüyorum. Şimdi hepsi barut kokusuyla dolu ama bu, benim zoruma gitmiyor. Çünkü Reqa özgürleşiyor ve temizleniyor.

Nasıl bir Reqa hayal ediyorsunuz?

Kerwan: YPG, YPJ ve QSD şimdiye kadar onlarca yeri DAİŞ'ten temizledi, şimdi o yerlere gittiğinde eskisinden de daha güzel ve daha özgürler. Kobanê, Minbic, Hol, Şedadê ve Girê Spî, şimdi eskisinden çok daha güzel. Ben Reqa'nın da çok daha iyi olacağını biliyorum. Yeterki insanlar bu karanlık kabustan kurtulsun, varsın evlerimiz olmasın. Zaten hep birlikte, yeniden şehrimizi inşa edeceğiz. Bu sefer daha özgür insanlar olarak, daha da sahiplenerek inşa edeceğiz. Tıpkı Minbic ve Kobanê gibi yeni yaşamımızı kuracağız.

Weysi: Son olarak dışarıdaki Reqalılara seslenmek istiyorum; özgür insanlar olarak topraklarınıza geri dönün. Altı yıldır burada insanlar büyük mücadele verdiler. Şimdi DAİŞ artık bitiyor. Bu topraklar eskisinden daha özgür ve daha yaşanılır hale geliyor. Gelin, eski çocukluk yıllarımızın intikamını birlikte alalım.