Rojava’da pandemiye karşı tedbirler elden bırakılmıyor

Derik’te koronavirüs pandemisine karşı alınan tedbirleri değerlendiren Ehmed, “Sağlık Komitesi bölgede koronavirüse karşı mücadele merkezleri kurmaya başladı. Bütün kentlerde açılan sağlık merkezleri temizlendi” dedi.

Koronavirüs pandemisinden kaynaklı, Kuzey-Doğu Suriye’de sokağa çıkma yasağı 23 Mart’tan buyana uygulanıyor. Yasak 1 Mayıs’a kadar uzatıldı. Kuzey -Doğu Suriye Sağlık Komitesi Qamişlo Kanton Sözcüsü Rojîn Ehmed, koronavirüse karşı alınan tedbirleri ANF’ye anlattı.

‘TEDBİRLER ELDEN BIRAKILMIYOR’

“Koronavirüs’ün dünyada hızla yayılmasıyla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi de birtakım tedbirler aldı” diyen Ehmed, virüsün bölgede görülmemesi için önce sınır kapılarının giriş-çıkışlara kapatıldığını belirtti.

Sağlık Komitesi’nin tüm bölgelerde hızla dezenfekte çalışmalarına başladığını da belirten Ehmed “Sonra da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sağlık Komitesi’ne bağlı Kriz Masası oluşturuldu. Derîk’te de olağanüstü durumlar için 2 grup oluşturuldu. Ardından birkaç kurum dışında kurum çalışmaları durduruldu. Olağan üstü durumlar dışında şehirlerarası gidiş gelişlerde duraklatıldı.

Sağlık Komitesi bölgede koronavirüse karşı mücadele merkezleri kurmaya başladı. Bütün kentlerde açılan sağlık merkezleri temizlendi. Sınır kapılarına gidiş-gelişler sadece ticari seferler için açıldı. Sağlık Komitesi sınır kapılarında da tedbirlerini aldı. Bölgeye giriş yapan araçlar kontrol ediliyor ve ilaçlanıyor” diye konuştu.

Şam-Qamişlo uçak seferlerinin hala devam etmesinin bazı sorunları ortaya çıkardığını da dile getiren Ehmed şunları belirtti: “Şam’dan gelen kişilere sağlık ekipleri tarafından testler yapılıyor. Sonrasında hazırlanan karantina merkezlerine alınıyorlar. Bölgeye 2 PSI cihazı geldi. Şimdiye kadar 20 kişiye test yapıldı. Yapılan bütün testler negatif çıktı. 54 kişi karantinadan çıkartıldı.”

24 YATAK KAPASİTELİ MERKEZ

Derîk’te 24 yatak kapasiteli koronavirüsle mücadele merkezinin bulunduğunu da vurgulayan Ehmed hastanede ise önlemlerin üst düzeyde olduğunu belirtti. Sağlık personellerinin hijyen kurallarını esas aldığını da söyleyen Ehmed, “Hazırlanan oda da kıyafetlerini değiştirerek virüs için hazırlanan elbiseleri giyiyor. 2 alan (biri kırmızı biri sarı) hazırlanıyor. Sağlık personeli yapılması gerekenler konusunda eğitiliyor” dedi.

Semalka Sınır Kapısı’nın kapatılması ardından Welid Sınır Kapısı’ndan gidiş gelişlerin yoğunlaştığını da kaydeden Ehmed şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde ticari amaçlı geliş gidişlerin yapılması amacıyla tekrardan açılan Semelka ve Welid sınır kapılarında 6 sağlık personeli görev yapıyor. Koronavirüs şüphesi olan kişilere gerekli testler yapılıyor. İhtiyaç durumunda karantinaya alınıyor. Araçlar dezenfekte ediliyor.”

MÜLTECİ KAMPLARI İÇİN DE CİHAZLARA İHTİYAÇ VAR

Bölgede iki mülteci kampının bulunduğuna ve bölgede sağlık alanına bağlı ihtiyaçlarının olduğuna dikkat çeken Ehmed “Derîk’te Roj ve Newroz kampları bulunuyor. Kamplarda Heyva Sor a Kurd görev yapıyor. Heyva Sor ile sürekli diyalog halindeyiz. Kamplarda da dezenfekte işlemleri yapıldı, gerekli önlemler alındı. Koronavirüs için özel yerlerimiz yoktu. Yeni yeni hazırlamaya başlıyoruz. Şimdiye kadar hiçbir kuruluş bölgeye dönük bir yardımda bulunmadı. Çok zahmet ve zorluklar yaşıyoruz. Bölgede birçok tıbbi malzemeye ve cihaza ihtiyacımız var. Ancak şu ana kadar hiçbir kurum kendini bu konuda sorumlu görmedi. Uluslararası kurumlar bölgeye gerekli yardımlarda bulunmalıdır” dedi.