Rojava'da soykırım anması

Rojava'daki savaşçılar, Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle tören düzenledi.

 

Rojava'da bugün Ermeni Soykırımı'nın 105. yılı vesilesiyle bir gören düzenlendi.

Şehid Nubar Ozanyan Taburu savaşçıları, tehciri simgeleyen yürüyüşle tören yapılacak yere yürüdü. 'Araradn Aratch' marşını söyleyerek yürüyen savaşçılar, burada askeri tören düzenledi. Pandemi dolayısıyla Rojava geneline çağrı yapılmayan törene, kuruluş hazırlığında olan Ermeni Meclisi aktivistleri ve yakın çevrelerden katılım sağlandı.

TKP-ML TİKKO, Tekoşina Anarşist, MLKP ve Til Temir askeri gücünün de katılım sağladığı törende Tabur Komutanı Monte Vartanyan ve tabur yönetiminden Nubar Melkonyan Arapça, Kürtçe ve Ermenice konuşmalar yaptı.

'SOYKIRIM SÜRÜYOR'

Vartanyan, şunları söyledi:

"Ermeni Soykırımı tarihte kabul edilemez en trajedik günlerden biridir. İçimizde kapanmayan acı bir yaradır. TC devletinin alnında kara bir lekedir. Bin yıl da geçse asla unutulmayacak acı dolu bir gündür. 24 Nisan, Bugüne kadar devam eden bir meseledir. Böyle bakmak, anlamak gerekir. Eğer bugün yüz binlerle ifade edilecek 'kılıç artığı' halk eğer ana dillerini konuşamıyor, kendi kimliklerini kaybetmiş, kendilerine ait olmayan isimleri almışsa, soykırımın devam ettiği açık değil midir?

Eğer bugün halen sistematik olarak Türk devleti tarafından Kürt halkı katlediliyorsa soykırımın devam ettiği açık değil midir?"

'YOLLARDA, KAMPLARDA KATLEDİLDİLER'

Melkonyan ise şöyle konuştu:

"Ermeni halkının bir kısmı yollarda, bir kısmı ölüm kamplarında katledildi. Yüz bin üzerinde çocuk ve kadın zorla önce Müslümanlaştırıldı, sonra Türkleştirildi.

Sadece Suriye topraklarında 1 milyon iki yüz bin Ermeni katledildi. Mucize eseri kurtulanlar ise Kürt ve Arap aşiret ve aileler tarafından besleme olarak alındı. Büyük bir kısmı Araplaştı, bir kısmı Kürtleşti. Soykırım budur. Soykırım devam ediyor. Türk devlet işgali devam ediyorsa soykırım devam ediyor demektir.

Soykırımı gerçekleştiren Türk devleti iyi bilsin ki biz halen varız, var olacağız ve çoğalarak yaşayacağız."

MUMLAR YAKILDI

Askeri törenin ardından Ermeni devrimcilerin resimlerinin asılı olduğu kiliseye girilerek soykırımda katledilenlerin anısına mumlar yakıldı. Taburun kuruluşundan bu yana siyasi, askeri ve kültürel eğitimlerden kesitlerin olduğu görüntülerle hazırlanan video izlendi. Gelen misafirler için hazırlanan yemeğin ardından anma etkinliği sona erdi.