Suriye Êzidîler Birliği: Türk devleti vahşet uyguluyor

Suriye Êzidîler Birliği, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde vahşi uygulamalara başvurulduğuna dikkat çekildi, uluslararası topluma çağrı yapıldı.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Salı günü 2020 yılı raporunu açıklamış, raporda Türk devleti işgalindeki Efrîn’de Êzidîlerin büyük bir baskı altında olduğu belirtilmişti.
Raporda ayrıca işgalci Türk devletinin Suriye’deki bölgelerden çıkarılması ve bu bölgelerdeki uygulamalarına son verilmesi için çağrı yapılmıştı.
Suriye Êzidîler Birliği, rapora ilişkin açıklama yaparak Efrîn’deki Êzidîlere karşı işlenen suçların takip edilmesinin önemine değinildi. Açıklamada ayrıca Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un açıklamalarına da tepki gösterildi.

'İHLALLER, BASKILAR RAPORLARA YANSIDI'

Açıklama şöyle:
“Bu açıklamanın altında imzası bulunan Êzidî kurumları, örgütleri ve dernekleri olarak, Türkiye devletinin işgal ettiği Suriye’nin kuzeyindeki Êzidîlik inancına sahip azınlığın yaşadığı acıları uluslararası topluma ve dünya kamuoyuna aktaran ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 2020 Yılı Raporu’nun önemine dikkat çekiyoruz.
Raporda Efrîn bölgesindeki Êzidîlere karşı yapılan ihlaller, Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelerdeki Êzidîlerin maruz kaldığı baskı ve sindirme uygulamalarına dikkat çekilmektedir. ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’na ait raporda, şiddet yanlısı grupların Serêkaniyê ve Efrîn’deki Êzidîlere yönelik uygulamaları nedeniyle yaşanan acıları tüm dünyaya duyurmuştur.

'KÜRTLERİN VARLIĞI TEHLİKEDE'

Suriye Êzidîler Birliği olarak işgal edilen topraklardaki hak ihlallerinin uluslararası hukuk örgütleri tarafından takip edilmesini ve bu örgütlerin hak ihlallerini araştırıp raporlamasına izin verilmesi için de Türk devletine baskı yapılması gerekir. Yine Türk devletinin Efrin’deki işgali sona ermelidir. Türk devletinin işgali ve hak ihlalleri yüzünden Efrîn, Serêkaniye ve Gire Spi’deki Kürtlerin varlığı tehlike altındadır.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun hazırladığı rapora yönelik iddiaları reddediyoruz. Yaptığı yorumlar gerçek dışıdır. Sadece Türk devletinin yaptığı hak ihlallerini örtbas etmek ve radikal çeteleri korumak için bu açıklamayı yapmıştır.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Uluslararası toplumun Suriye’deki trajedi karşısında insani ve yasal sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Serêkaniye işgal edildikten sonra orada Êzidî kalmadı. Efrîn’deki Êzidîlerin de yüzde 90 göç etmek zorunda kaldı. Yine 18 kutsal yer talan edildi. Tüm bunlar Türk ordusu ve desteklediği radikal grupların gözü önünde gerçekleşti."

İMZACI KURUMLAR

Açıklamayı imzalayan Êzidî kurum ve örgütleri şunlar:

"-Suriye Êzidîler Topluluğu

-Efrîn Êzidîler Birliği

-Halep Êzidîler Birliği

-Hesekê Êzidîler Birliği

-Amûdê Êzidîler Evi

-Tirbespiyê Êzidîler Evi

-Serêkaniyê Êzidîler Evi

-Suriye Êzidîler Yüksek Meclisi

-Êzidî Gençlik Birliği

-Kaniya Spî Kültür Derneği."