TEV-DEM demografiyi değiştirme girişimlerini kınadı

TEV-DEM, Suriye hükümetinin Til Eran’daki demografi değiştirme girişimlerini kınadı. TEV-DEM, "Suriye hükümetine baskı kurulmalı" dedi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), bugün yazılı açıklama yaparak, Suriye hükümetinin Halep’in kuzeyindeki Til Eran ve Til Hasil’deki demografi değiştirme girişimlerini kınadı.

'HÂLÂ İNKÂRCILIK YAPILIYOR'

Açıklamada şunlar kaydedildi:
“9 yıldır Suriye’de devam eden mücadelemizin ardından hakim partinin şoven siyaseti ve zihniyetine nedeniyle topraklarımız toplumsal, kültürel, bilimsel ve ekonomik alanlarda parçalanmakla yüz yüze kalmış olmasına rağmen bu hakim parti halen inkâr ve imha politikalarını sürdürmektedir.
Suriye hükümeti hâlâ Kürtlere Suriyeli değillermiş gibi bakmakta ve bedeli ne olursa olsun Suriye’den çıkmalarını istemektedir. Kürtlere işgalci Türk ordusundan daha tehlikeliymiş gibi yaklaşmakta ve onların kaderiyle oynamaktadır. Bununla birlikte Kürt halkının farklı bölgelerdeki varlığını ortadan kaldırmak için yeni kararlar almakta olan Suriye hükümeti, son olarak 125 binden fazla insanın yaşadığı Til Eran ve Til Hasil’da bu uygulamayı devreye koymuştur.

'KATLİAM YAŞANMIŞTI'

Adı geçen bu bölgeler 2013 yılının yaz aylarında Suriye hükümeti tarafından El Nusra ve şiddet yanlısı grupların saldırılarına karşı savunmasız bırakılmış, katliamlar yaşanmıştır. Katliamda onlarca sivil katledilmiş, kaçırılmış ve kaçırılanların birçoğunun akıbeti halen bilinmemektedir. Bu katliamın sorumlusu sivilleri savunmayan Suriye rejimidir.

'VAHŞİ SİYASETİN TEKRARLANMA GİRİŞİMİ'

Suriye hükümeti geçtiğimiz yüzyılın ortalarında ‘Arap kemeri’ politikasıyla Kürtlere yönelik vahşi bir siyaset izlemiştir. Bugün Til Eran ve Til Hasil üzerinde aynı senaryonun tekrarlanma girişimleri vardır. Bunu gerçekleştirmek için de Koronavirüs salgını fırsat olarak gösterilmektedir. Bunun ispatı da her iki kentte bulunan okul binalarını karantina merkezine dönüştürüp hükümet kontrolündeki bölgelerden Romanları (Çingen) bu okullara yerleştirmesidir. Buradaki amaç iki beldeyi de boşaltarak yerlerine şoven aileleri ya da Romanları yerleştirmektir. Aynı uygulamayı bu dönemde işgalci Türk devleti Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de gerçekleştirmektedir.
Romanların yaşadığı alanlar ülkenin orta bölgelerinde yer almaktadır. Suriye hükümeti Romanların karantina merkezlerini bu bölgelere taşıyabilirdi. Hükümet Koronavirüs’e gerekçe göstererek Til Hasil ve Til Eran’a Romanları nakletmiştir. Bu ahlakdışı bir siyasettir ve insanlık değerlerini çiğnemek anlamına gelmektedir."

'SURİYE HÜKÜMETİNE BASKI KURULMALI'

TEV-DEM, Suriye hükümetinin Til Eran ve Til Hasil’da karantina merkezleri açmasını kınarken, "Hükümet, karantina merkezlerini halktan uzak yerlerde kurabilirdi. Bununla beraber Kürt halkının iradesine yönelik şoven siyasetinin karşısında durulması için çağrıda bulunuyoruz. Bu temelde tüm sivil toplum örgütlerine ve Birleşmiş Milletler’e, Suriye hükümetine baskı kurmaları için çağrı yapıyoruz" dedi.